Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τουρκία: Ποιοι θα στελεχώσουν το νέο υπουργικό συμβούλιο - Τι θα γίνει με Σοϊλού, Τσαβούσογλου και Ακάρ και η νέα «καυτή» θέση της οικονομίας

Τουρκία: Ποιοι θα στελεχώσουν το νέο υπουργικό συμβούλιο – Τι θα γίνει με Σοϊλού, Τσαβούσογλου και Ακάρ και η νέα «καυτή» θέση της οικονομίας

Μετά τη νίκη του Ερντογάν στις τουρκικές εκλογές τα βλέμματα στρέφονται στο νέο υπουργικό συμβούλιο και ιδίως στο κρίσιμο πόστο του υπουργού Οικονομικών που καλείται να «βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά»

Την ερχόμενη Παρασκευή ή το Σάββατο αναμένεται η ορκωμοσία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που κέρδισε ακόμα μία κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση. Την ίδια ημέρα πρόκειται να ανακοινωθεί η σύνθεση του νέου υπουργικού συμβουλίου, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι αρκετοί θα μείνουν στη θέση τους αλλά και κάποια ισχυρά ονόματα θα αποχωρήσουν από την νέα κυβέρνηση.

Η ονοματολογία είχε ξεκινήσει ήδη πριν από τις εκλογές και σύμφωνα με πληροφορίες ΜΜΕ φαίνεται πως για το υπουργείο Εξωτερικών προορίζεται ο Ιμπραΐμ Καλίν, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται και η παραμονή του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο ίδιο πόστο.

Ο Χουλουσί Ακάρ φέρεται να διατηρεί το υπουργείο Αμυνας. Ο γαμπρός του Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ίσως επιστρέψει στην κυβέρνηση ως υπουργός Ενέργειας, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, φαίνεται πως δεν κρατάει τη θέση.

Η «καυτή» καρέκλα του υπουργού Οικονομικών

Ένα ερώτημα είναι εάν θα καταλάβει υπουργικό θώκο ο τρίτος υποψήφιος για την προεδρία Σινάν Ογάν, που στήριξε τον Ερντογάν στον δεύτερο γύρο.

Ωστόσο το μεγαλύτερο ενδιαφέρον συγκεντρώνει το υπουργείο Οικονομικών, καθώς είναι κρίσιμο να καλμάρουν οι αντιδράσεις των διεθνών αγορών μετά το αποτέλεσμα της κάλπης και εν μέσω κατάρρευσης της τουρκικής λίρας. Το όνομα του Μεχμέτ Σιμσέκ είναι αυτό που φαίνεται να έχει προβάδισμα.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Καλίν δήλωσε: «Όπως γνωρίζετε, ο κύριος Σιμσέκ είχε συνάντηση με τον Πρόεδρό μας. Επίσης, μίλησα μαζί του αρκετές φορές στο τηλέφωνο. Έχει ήδη δηλώσει ότι υποστηρίζει τον πρόεδρο, ανεξάρτητα από το αξίωμα και τη θέση του».

Oι φήμες είχαν ενισχυθεί όταν ο Σιμσέκ συμμετείχε τον Απρίλιο σε προεκλογική εκδήλωση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη γενέτειρα Μπατμάν στη νοτιοανατολική Τουρκία. Νωρίτερα τον Μάρτιο, οι δυο άνδρες είχαν συναντηθεί εκ νέου, πυροδοτώντας εικασίες. Τότε ο Σιμσέκ είχε πει ότι ήθελε να μείνει μακριά από την ενεργό πολιτική.

Πηγές ανέφεραν τότε ότι ο Ερντογάν θέλει να δώσει κορυφαίο ρόλο στη διαχείριση της οικονομίας στον Σιμσέκ, ο οποίος χαίρει μεγάλης εκτίμησης στους διεθνείς κύκλους. «Η προσέγγιση στην οικονομία είναι παρόμοια με εκείνη που υιοθέτησε το AKP στο μανιφέστο των εκλογών του 2002. Με άλλα λόγια, το AKP επιστρέφει στις ρίζες του», έλεγε σχετικά ένας κυβερνητικός αξιωματούχος.

Sports in

Το μεγάλο λάθος του Σλούκα έδωσε το πλεονέκτημα στην Μακάμπι (vid)

Ο Κώστας Σλούκας πήρε την λάθος απόφαση, τη λάθος στιγμή. Και η Μακάμπι…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024