Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο Πογέτ, ο Φορτούνης, ο Μπαλτάκος και ο Κωνσταντέλιας

Ο Πογέτ, ο Φορτούνης, ο Μπαλτάκος και ο Κωνσταντέλιας

Για τον Πογέτ, το μεγαλύτερο μειονέκτημα της Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου είναι η απουσία μόνιμου προπονητικού κέντρου

Τους εκπροσώπους των ελληνικών ΜΜΕ κάλεσε ο Ομοσπονδιακός Προπονητής Γκουστάβο Πογέτ σε μία φιλική συζήτηση ενόψει των αγώνων με την Ιρλανδία και τη Γαλλία για τα προκριματικά του Euro 2024 και το In ήταν εκεί και παρουσιάζει όλα όσα είπε ο Ουρουγουανός προπονητής για την Εθνική ομάδα, τους επόμενους αντιπάλους, την αγωνιστική φιλοσοφία του, τον Κώστα Φορτούνη αλλά και τους Ντόη, Κωνσταντέλια.

Ο Πογέτ ζήτησε από τους ανθρώπους της ΕΠΟ, να μην κάνει συνέντευξη Τύπου, αλλά να έρθει σε επαφή με τους δημοσιογράφους που καλύπτουν το ρεπορτάζ της Εθνικής ομάδας και όχι μόνο, σε μία φιλική και πιο ανθρώπινη επαφή.

Ξεκινώντας ο Πογέτ είπε ότι θέλει να έχει καλές σχέσεις με τον Τύπο, καθώς «οι δημοσιογράφοι μπορούν να ρίξουν κυβερνήσεις» και ξεκαθάρισε ότι δέχεται και θα δέχεται κάθε είδους κριτική, που να μην είναι ωστόσο προσωπική αλλά να αφορά τη δουλειά του στο εθνικό συγκρότημα.

«Να φέρουμε πίσω το πάθος των Ελλήνων για την Εθνική ομάδα»

Επισήμανε το ρόλο των ΜΜΕ στην προσέλκυση των φιλάθλων στους αγώνες της Ελλάδας με μία χαρακτηριστική ατάκα: «Να φέρουμε πίσω το πάθος των Ελλήνων για την Εθνική ομάδα!». Και πιστεύει ότι αυτό το πάθος μπορεί να το αναζωπυρώσει ο Τύπος, προκειμένου να έρθει ο κόσμος δίπλα στην ομάδα.

Όπως είπε, η παρουσία του κόσμου είναι αυτή που έπαιξε το ρόλο στην επιλογή της έδρας της Εθνικής ομάδας και το ματς με την Ιρλανδία θα γίνει στην OPAP Arena: «Θέλω να παίζω πάντα μπροστά σε γεμάτο γήπεδο, είναι κάτι που και η Εθνική θέλει να το κάνει. Πρέπει να έρθει ο κόσμος στο γήπεδο, γιατί διαφορετικά θα ακούγονται μόνο οι Ιρλανδοί φίλαθλοι, που θα δείτε ότι θα έρθουν και θα είναι και πολλοί. Το ΟΑΚΑ δεν μπορεί να γεμίσει, μακάρι να γέμιζε, άρα επιλέγουμε μικρότερα γήπεδα τα οποία πρέπει να τα κάνουμε σπίτι μας.»

«Ο Φορτούνης μπορεί να ξαναπαίξει στην Εθνική και μπορεί και όχι»

Η συζήτηση με τον Πογέτ δεν θα μπορούσε να μην πάει στον Κώστα Φορτούνη και την μη κλήση του στην Εθνική ομάδα, με τον Ουρουγουανό τεχνικό να ισχυρίζεται ότι είναι δική του απόφαση και έγινε με καθαρά αγωνιστικά κριτήρια. «Επικοινώνησα μαζί του και του ανέλυσα το σκεπτικό μου. Δεν καλώ παίκτες στην Εθνική βάσει ονόματος, αλλά εάν πιστεύω ότι μπορεί να εξυπηρετήσει το πλάνο που έχω στο μυαλό μου. Δεν έχω τίποτα προσωπικό μαζί του, ούτε κοιτάω σε ποια ομάδα παίζει. Ούτε φυσικά έχουν σχέση όσα γράφτηκαν περί ΕΠΟ και Μπαλτάκου. Θέλω να έχω τους καλύτερους παίκτες με τους οποίους πιστεύω ότι μπορούμε να νικήσουμε τα δύο παιχνίδια και δεν μπορούσα να αλλάξω το σύστημα. Ο Φορτούνης μπορεί να ξαναπαίξει στην Εθνική και μπορεί και όχι. Ο Μπακασέτας δεν αγγίζεται, από αυτόν ξεκινάει η ομάδα. Κάθε ποδοσφαιριστής είναι ξεχωριστή προσωπικότητα και αντιδρά διαφορετικά όταν δεν παίζει.»

Μίλησε και για έναν άλλο «ερυθρόλευκο» που δεν κάλεσε, τον Ανδρέα Ντόη, τον οποίο όπως είπε, υπολογίζει. «Ο Ντόη ήταν μέσα στους 33 παίκτες της αρχικής λίστας. Είναι νέος, παίζει λιγότερο από ένα χρόνο στην ομάδα, του μίλησα και του εξήγησα. Για μένα ο Ντόη είναι εκεί, τον υπολογίζω. Όταν ήρθα στην Ελλάδα, δεν είχαμε κανένα κεντρικό αμυντικό, τώρα έχουμε 3-4 και πρέπει να διαλέξω τους δύο. Πάντως ο Ντόη είναι εκεί.»

Με αρκετό μπρίο και με λατινοαμερικάνικο ταπεραμέντο ανέλυσε την προπονητική του φιλοσοφία και εξήγησε ότι προσπαθεί να μάθει ελληνικά, παρά το γεγονός ότι είναι δύσκολα, ακούγοντας συνεχώς ραδιόφωνο. Αφού έκανε επίδειξη κάποιων λέξεων που ξέρει, έκανε ειδική αναφορά στον Κωνσταντέλια του ΠΑΟΚ. «Νομίζω ότι είχε τη μεγαλύτερη επίδραση στη σεζόν που πέρασε. Ήταν μία ευχάριστη έκπληξη, είναι νέος και είμαι σίγουρος ότι θα βελτιωθεί και θα γίνει καλύτερος.»

«Μόνο ο Πασχαλάκης είναι Ελληνας…»

Οσο για το μεγαλύτερο πρόβλημα του, είναι η απουσία Ελλήνων παικτών από τις ενδεκάδες των μεγάλων ομάδων και θυμήθηκε ένα περιστατικό στο «Κλεάνθης Βικελίδης»: «Είχα πάει να δω το Άρης – ΠΑΟΚ κι όταν έφευγα, με σκούντηξε κάποιος στην πλάτη και με ρώτησε, τι ήρθες να κάνεις εδώ, μόνο ο Πασχαλάκης είναι Έλληνας. Όντως η απουσία των Ελλήνων είναι μεγάλο πρόβλημα, το μεγαλύτερο για κάθε προπονητή Εθνικής ομάδας. Επειδή μένω εδώ, πηγαίνω να δω ματς, αλλά τελικά αυτοί που βλέπω είναι λίγοι…»

Τουλάχιστον παρακολουθεί εντατικά τους Έλληνες του εξωτερικού. «Υπάρχουν πλέον data και πληροφορίες για όλους. Εμείς παρακολουθούμε τους ποδοσφαιριστές που παίζουν και έχουμε άποψη για όλους.»

Για τον Πογέτ, το μεγαλύτερο μειονέκτημα της Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου είναι η απουσία μόνιμου προπονητικού κέντρου και έκανε τη σύγκριση με την Εθνική Ουρουγουάης, που όταν απέκτησε το δικό της, προκρίθηκε πανηγυρικά στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Νότιας Αφρικής και σε όλες τις επόμενες μεγάλες διοργανώσεις.

Προς τιμήν του δεν κρύφτηκε για το στόχο της Εθνικής ομάδας που δεν είναι άλλος από την πρόκριση στην τελική φάση του Euro 2024. «Δεν είναι κάτι εύκολο, στόχος είναι η πρόκριση. Στο ποδόσφαιρο, τα αποτελέσματα κρίνουν την επιτυχία… Εγώ πάντως, αν μείνω χρόνια εδώ, θέλω να αφήσω κάτι, να βάλω την πρώτη πέτρα για κάτι καλό», κατέληξε ο Πογέτ στο τέλος της φιλικής κουβέντας με τους δημοσιογράφους.

Η ατυχία πάντως, για τον Ουρουγουανό τεχνικό είναι η ιδιαίτερα δύσκολη που είχε στα προκριματικά του Euro 2024. Kαι από τα αποτελέσματα αυτά, θα κριθεί και το μέλλον του…

Sports in

Μπάγερν Μονάχου – Άρσεναλ 1-0: Ο Κίμιχ έστειλε τους Βαυαρούς στα ημιτελικά

Η γκολάρα του Κίμιχ ήταν αρκετή για την Μπάγερν που νίκησε με 1-0 την Άρσεναλ και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024