Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τεχνητή Νοημοσύνη: Ποιος είναι ο ιδιοκτήτης της εταιρείας που σπάει όλα τα ρεκόρ;

Τεχνητή Νοημοσύνη: Ποιος είναι ο ιδιοκτήτης της εταιρείας που σπάει όλα τα ρεκόρ;

Ο Χουάνγκ κατέχει 86,9 εκατ. μετοχές της Nvidia και είναι σήμερα ο 37ος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο.

Η έξαψη που έχει προκαλέσει η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ) μπορεί να φοβίζει τους περισσότερους ότι θα επιφέρει μαζικές απώλειες θέσεων εργασίας, ωστόσο για τους παραγωγούς τσιπ, όπως ο Τζένσεν Χουάνγκ, συνιδρυτής της Nvidia είναι το μεγάλο τζακ ποτ.

Την περασμένη εβδομάδα, οπότε η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας αυξήθηκε κατά 184δισ. δολάρια μέσα σε ένα 24ωρο, ο Χουάνγκ είδε την προσωπική του περιουσία να αυξάνεται σχεδόν κατά 7 δισ. δολάρια, πλησιάζοντας τα 35 δισ. δολάρια.

Γεννημένος στην Ταϊβάν και μεγαλωμένος στις ΗΠΑ,  ο Χουάνγκ κατέχει 86,9 εκατ. μετοχές της Nvidia, αλλιώς το 3,5% της εταιρείας. Από τις αρχές του έτους, έχει γίνει κατά 21,1 δισ. δολάρια πλουσιότερος, με αποτέλεσμα σήμερα να είναι ο 37ος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο.

O 60χρονος Χουάνγκ που έχει κάνει το λογότυπο της Nvidia τατουάζ στο μπράτσο του γεννήθηκε στην Ταϊπέι το 1963 και πέρασε μέρος από τα παιδικά του χρόνια στην Ταϊβάν και την Ταϊλάνδη. Το 1973 οι γονείς του τον έστειλαν μαζί με τα αδέρφια του σε συγγενείς τους στις ΗΠΑ, καθώς στη χώρα τους επικρατούσε κοινωνική αναταραχή.

https://www.youtube.com/watch?v=kWKeH-dwsC4

Ταραξίας… κατά λάθος

Όπως γράφει το Business Insider οι θείοι του τον έγραψαν, κατά λάθος, σε σχολείο – αναμορφωτήριο στις ΗΠΑ. «Τα παιδιά ήταν πολύ σκληρά. Όλοι είχαν σουγιάδες και έμπλεκαν σε καβγάδες. Δεν ήταν ωραία. Παιδιά τραυματίζονταν», είχε πει το 2012 σε μία συνέντευξή του.

Όλοι οι μαθητές του σχολείου έπρεπε να δουλεύουν και στα δικά του καθήκοντα ήταν να καθαρίζει τις τουαλέτες. «Το τέλος της ιστορίας είναι ότι  μου άρεσε ο καιρός που πέρασα εκεί»,  θα έλεγε αργότερα. Μάλιστα, το 2019 έκανε δωρεά 2 εκατ. δολαρίων για να χτιστούν τάξεις και κοιτώνες στο κτίριο του σχολείου.

Ο Χουάνγκ σπούδασε στο Oregon State University και έκανε μεταπτυχιακό στην ηλεκτρική μηχανική στο Stanford. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια των σπουδών του γνώρισε την μετέπειτα σύζυγό του σε ένα εργαστήριο. Αποφοίτησε το 1984, που σύμφωνα με τον ίδιο, ήταν «η τέλεια χρονιά να αποφοιτήσεις», αφού τότε κυκλοφόρησαν οι πρώτοι υπολογιστές Mac, ανοίγοντας μια νέα εποχή  στην πληροφορική.

Δούλεψε για τις εταιρείες ημιαγωγών LSI Logic και Advanced Micro Devices πριν ιδρύσει την Nvidia το 1993 μετά από σύσκεψη με δύο φίλους του σε ένα εστιατόριο της αλυσίδας Denny’s. «Κατεβάσαμε ιδέες και φανταστήκαμε τι είδους εταιρεία θα ήταν και πόσο κόσμο μπορούσαμε να βοηθήσουμε. Είχε πλάκα», έχει πει ο ίδιος.

Σήμερα, δηλώνει ενθουσιασμένος που η ταχύτητα με την οποία αναπτύσσεται η Τεχνητή Νοημοσύνη φέρνει την εταιρεία του στην πρώτη γραμμή των τεχνολογικών εξελίξεων. «Δεν υπάρχει τίποτα πιο διασκεδαστικό για εμένα από το να χτίζω μια εταιρεία που εμφανίζεται μια φορά σε κάθε γενιά με όλους μου τους φίλους εδώ. Δεν μπορώ να φανταστώ να θέλω να κάνω οτιδήποτε άλλο από αυτό».

Sports in

«Τρελάθηκε» ο Μπαρτζώκας: Οι πανηγυρισμοί μετά το τέλος του Παρτίζαν – Ολυμπιακός (vid)

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξέσπασε μετά την ανατροπή και το μεγάλο διπλό στο Βελιγράδι και πανηγύρισε έξαλλα τη νίκη του Ολυμπιακού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024