Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πρόωρες εκλογές στις 23 Ιουλίου στην Ισπανία

Πρόωρες εκλογές στις 23 Ιουλίου στην Ισπανία

Το αποτέλεσμα των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών χαρακτηρίζεται κακός οιωνός ως προς την παραμονή του Σάντσεθ στην εξουσία.

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε σήμερα ότι θα διαλύσει τη βουλή και ότι η χώρα θα διενεργήσει πρόωρες εκλογές στις 23 Ιουλίου έπειτα από τα αποτελέσματα στις χθεσινές δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.

Χθες, το Σοσιαλιστικό Κόμμα του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ (PSOE) υπέστη εξαιρετικά βαριά ήττα στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, αποτέλεσμα που χαρακτηρίζεται κακός οιωνός ως προς την παραμονή του στην εξουσία. Από τις εκλογές βγήκαν νικητές το αντίπαλο συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP) και το ακροδεξιό Vox.

Το διάγγελμα Σάντσεθ

«Πήρα την απόφαση βλέποντας τα αποτελέσματα των εκλογών χθες», είπε ο Πέδρο Σάντσεθ απευθυνόμενος στους πολίτες με διάγγελμα.

«Παρότι οι χθεσινές εκλογές είχαν τοπικό και περιφερειακό χαρακτήρα, το νόημα της ψηφοφορίας περνάει ένα μήνυμα που υπερβαίνει αυτό τον χαρακτήρα. Αυτός είναι και ο λόγος που, ως πρωθυπουργός και γενικός γραμματέας του PSOE, αναλαμβάνω προσωπικά την ευθύνη των αποτελεσμάτων», είπε.

Το Λαϊκό Κόμμα (PP) κέρδισε το 31,5% των ψήφων έναντι 28,2% που συγκέντρωσε το PSOE, το οποίο ηγείται της κεντρικής κυβέρνησης, με καταμετρημένο πάνω από το 97% των ψήφων. Πρόκειται για μείωση 1,2 ποσοστιαίων μονάδων για το PSOE σε σχέση με το 2019, αλλά σχεδόν 9 μονάδες αύξηση για το PP, το οποίο επωφελήθηκε από την κατάρρευση του κεντρώου κόμματος των Πολιτών.

Διπλασίασε το ποσοστό του το ακροδεξιό VOX

Το PP κυριάρχησε επίσης σε αρκετές περιοχές που προηγουμένως κέρδιζε το PSOE, όπως η Βαλένθια, η Αραγονία και η Λα Ριόχα. Οι περιφερειακές κυβερνήσεις της Ισπανίας έχουν τεράστια εξουσία και δημοσιονομική διακριτική ευχέρεια όσον αφορά την εκπαίδευση, την υγεία, τη στέγαση και την αστυνόμευση. Το κόμμα απέσπασε επίσης σημαντικές πόλεις όπως η Βαλένθια και η Σεβίλλη από τους Σοσιαλιστές και πέτυχε απόλυτη πλειοψηφία για τον δήμαρχο της πρωτεύουσας, Μαδρίτης.

Ο άλλος μεγάλος κερδισμένος των χθεσινών εκλογών είναι το ακροδεξιό κόμμα Vox, ήδη τρίτη δύναμη στο κοινοβούλιο, που με πάνω από 1,5 εκατομμύριο ψήφους στις δημοτικές εκλογές (7,19%), διπλασίασε το ποσοστό του μέσα σε τέσσερα χρόνια, κάνοντας θεαματικά είσοδο σε αρκετά τοπικά κοινοβούλια.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα διαλυθεί η Βουλή και θα διεξαχθούν πρόωρες βουλευτικές εκλογές στις 23 Ιουλίου.

Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Reuters, AFP

Sports in

Έτοιμος (και) για το Διηπειρωτικό ο Ολυμπιακός!

Αν η Κ19 των «ερυθρολεύκων» κατακτήσει του Τσάμπιονς Λιγκ Νέων θα παίξει στον τελικό του Ιντερκοντινεντάλ κόντρα στη Φλαμένγκο για το Παγκόσμιο Στέμμα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024