Κυριακή 14 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
ΕΕ: Αυξάνεται η παραγωγή σιτηρών και ελαιούχων παρά τη ξηρασία

ΕΕ: Αυξάνεται η παραγωγή σιτηρών και ελαιούχων παρά τη ξηρασία

Τι δείχνουν τα στοιχεία των Copa - Cogeca

Αύξηση της παραγωγής σιτηρών, ελαιούχων σπόρων και πρωτεϊνούχων καλλιεργειών στην ΕΕ το 2023, παρά την αναμενόμενη σοβαρή μείωση της παραγωγής στην Ισπανία λόγω της ξηρασίας, προβλέπουν οι εμπειρογνώμονες των ομάδων εργασίας των Copa – Cogeca.

Ειδικότερα, η παραγωγή σιτηρών στην ΕΕ αναμένεται να φθάσει τα 277 εκατομμύρια τόνους (+4,6% σε σύγκριση με τη συγκομιδή του 2022). Παρόμοια θετική τάση αναμένεται για τους ελαιούχους σπόρους (34,1 εκατομμύρια τόνοι, +8,2%) και τις πρωτεϊνούχες καλλιέργειες (3,9 εκατομμύρια τόνοι, +5%).

Υψηλές αποδόσεις των σιτηρών

Παρά τη μείωση της στρεμματικής έκτασης το 2023 (-3,8%), οι αναμενόμενες υψηλές αποδόσεις των σιτηρών αναμένεται να εξασφαλίσουν καλύτερο αποτέλεσμα από αυτό του 2022.

Η τάση αυτή οφείλεται εν μέρει στις υψηλότερες αποδόσεις, που αναμένονται για το σιτηρό αραβόσιτο με μια παραγωγή που αναμένεται να φθάσει τα 62 εκατομμύρια τόνους (+21,7% σε σύγκριση με το 2022).

Η παραγωγή επηρεάστηκε σοβαρά πέρυσι σε ορισμένα ανατολικά κράτη μέλη. Το κριθάρι και το σκληρό σιτάρι θα αντιμετωπίσουν πτώση -2,3% και -7,1% αντίστοιχα, ενώ το μαλακό σιτάρι θα αυξηθεί σε 128 εκατομμύρια τόνους (+2,8%).

Η Ισπανία θα πληγεί σοβαρά από τη συνεχιζόμενη ξηρασία με τη συνολική παραγωγή σιτηρών να μειώνεται κατά σχεδόν 9 εκατομμύρια τόνους.

Συνολικά, η συγκομιδή του 2023 αναμένεται να είναι υψηλότερη από εκείνη του 2022, αλλά θα εξακολουθεί να είναι λίγο χαμηλότερη από τον μέσο όρο της παραγωγής σιτηρών των τελευταίων 5 ετών.

Οι ελαιούχοι σπόροι

Για τους ελαιούχους σπόρους, η κατάσταση είναι επίσης αρκετά θετική χάρη στην ελαφρά αύξηση της έκτασης (+2,1%) και τις υψηλότερες αποδόσεις, που οδήγησαν σε παραγωγή κατά 14,4% υψηλότερη από τον τελευταίο μέσο όρο της πενταετίας.

Αυτό συνδέεται ιδιαίτερα με την αναμενόμενη αύξηση της παραγωγής ηλίανθου κατά 18,5% λόγω των υψηλότερων αποδόσεων, ενώ οι καλλιεργούμενες εκτάσεις έχουν μειωθεί ελαφρώς.

Για τη σόγια η παραγωγή αναμένεται να αυξηθεί κατά 9,7% σε παρόμοια περιοχή σποράς.

Οι πρωτεϊνούχες καλλιέργειες

Η παραγωγή πρωτεϊνούχων καλλιεργειών στην ΕΕ αναμένεται να αυξηθεί χάρη στην υψηλότερη παραγωγή μπιζελιών και φασολιών (+9% και +11% αντίστοιχα), παρά τη μείωση των γλυκών λούπινων (-29%).

Τα θετικά αυτά αποτελέσματα μπορούν να εξηγηθούν εν μέρει από τις πολύ καλές συνθήκες για την ανάπτυξη των χειμερινών καλλιεργειών στη Βόρεια Ευρώπη και τις καλύτερες καιρικές συνθήκες γενικά στην Ανατολική Ευρώπη.

Πάντως, η έντονη ξηρασία στην Ισπανία και σε άλλες πιο περιορισμένες περιοχές, καθώς και το γεγονός ότι το κόστος των εισροών παραμένει πολύ υψηλό (λιπάσματα, ενέργεια), σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες των Copa- Cogeca, θα περιορίσουν τα θετικά αποτελέσματα για τη συγκομιδή του 2023.

Sports in

Ασημάκη: «Στη ζωή δεν πρέπει να τα παρατάμε ποτέ» (pics)

Η πιο έμπειρη αθλήτρια της Εθνικής ομάδας πόλο γυναικών, μιλά στο In.gr για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, τη μεγάλη επιστροφή της στην Εθνική, την κόρη της Σταυριάννα και στέλνει ένα μήνυμα στα νέα παιδιά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 14 Ιουλίου 2024