Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τουρκία: Τι και ποιον φοβούνται οι Κούρδοι ενόψει β΄ γύρου

Τουρκία: Τι και ποιον φοβούνται οι Κούρδοι ενόψει β΄ γύρου

Αρκετά από τα στελέχη του HDP εκτιμούν πως εάν (όπως όλα δείχνουν) ο Ερντογάν επανεκλεγεί, τότε δεν αποκλείεται να «εκδικηθεί» τους Κούρδους για τη στήριξη που παρείχαν στον αντίπαλό του

Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα μοιάζει να είναι για τους Κούρδους της Τουρκίας ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών και τα δύο σενάρια που αφορούν την έκβασή του.

Η αιτία είναι απλή: Με τον εθνικισμό να σαρώνει και τους Ταγίπ Ερντογάν και Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου να διαγκωνίζονται ποιος θα διατυπώσει τις περισσότερες «κορόνες» ώστε να προσελκύσει το πολυπληθές τμήμα των υπερπατριωτών-ακροδεξιών στο εκλογικό σώμα και το πολιτικό σκηνικό, έχουν κάθε λόγο να φοβούνται ότι όποιος και αν εκλεγεί, οι διώξεις εις βάρος τους θα ενταθούν.

Για την ώρα, βεβαίως, το βασικό τους κόμμα, το HDP – που κατάφερε να εκλέξει στη νέα Βουλή 61 μέλη ή το 10% του συνόλου, υπό την «ομπρέλα» του Πράσινου Αριστερού Κόμματος -, συνεχίζει να στηρίζει τον Κιλιτσντάρογλου, όπως έκανε και στον πρώτο γύρο της 14ης Μαΐου.

Αρκετά δε από τα στελέχη του εκτιμούν πως εάν (όπως όλα δείχνουν) ο Ερντογάν επανεκλεγεί, τότε δεν αποκλείεται να «εκδικηθεί» τους Κούρδους για τη στήριξη που παρείχαν στον αντίπαλό του, εξαπολύοντας νέο πογκρόμ εκκαθαρίσεων εις βάρος τους και, ταυτόχρονα, πυκνώνοντας τις επιχειρήσεις εναντίον των ομοεθνών τους σε Συρία και Ιράκ.

«Μια νίκη του Ερντογάν θα παγιώσει τη διακυβέρνηση του ενός ανδρός και θα ανοίξει τον δρόμο για φρικιαστικές πρακτικές, που θα σημάνουν μαύρες ημέρες για όλη την κοινωνία» δήλωσε μιλώντας στο Reuters ο Ταγίπ Τεμέλ, μέλος της ηγεσίας του HDP. Ο ίδιος, όμως, σημειώνει πως η στροφή του Κιλιτσντάρογλου σε μια «πιο εθνικιστική ρητορική» θα έχει κόστος για αυτόν όσον αφορά τη στήριξη από τις τάξεις των Κούρδων. Με την παραπάνω εκτίμηση δείχνει να συμφωνεί και ο Ρεχά Ρουχαβίογλου, διευθυντής του Κέντρου Κουρδικών Σπουδών, με έδρα το Ντιγιάρμπακιρ, ο οποίος διαβλέπει έλλειψη κινήτρου ανάμεσα στους Κούρδους για να προσέλθουν στις κάλπες αυτή την Κυριακή, ακριβώς λόγω της στροφής που πραγματοποίησε ο Κιλιτσντάρογλου.

Αξίζει να σημειωθεί, ταυτόχρονα, ότι αν και επισήμως τίποτα δεν φαίνεται να έχει αλλάξει από την πλευρά του Ερντογάν, στελέχη και προπαγανδιστές του κυβερνητικού στρατοπέδου «υπενθυμίζουν» στους Κούρδους τα καλά χρόνια που πέρασαν κατά την πρώτη δεκαετία της διακυβέρνησης των ισλαμιστών, σε αντίθεση με τα δεινά που είχαν υποστεί από τους κεμαλιστές.

Αφήνοντας, έτσι, να εννοηθεί ότι αυτά μπορεί και να επιστρέψουν, υπό την προϋπόθεση ότι θα κλείσει το κεφάλαιο της «τρομοκρατίας» του ΡΚΚ και των YPG/PYD στη Συρία.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ «ΤΑ ΝΕΑ»

Sports in

Ολυμπιακός: Η απονομή του τροπαίου στα κορίτσια του Θρύλου

Δείτε την απονομή του τροπαίου στις παίκτριες του Ολυμπιακού, μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος της Α1 μπάσκετ γυναικών για 8η φορά στην ιστορία των ερυθρόλευκων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024