Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αθήνα: Θερμή υποδοχή στην Τρίτη Συμφωνία (Της Πρωτομαγιάς) του Ντμίτρι Σοστακόβιτς

Αθήνα: Θερμή υποδοχή στην Τρίτη Συμφωνία (Της Πρωτομαγιάς) του Ντμίτρι Σοστακόβιτς

Η Τρίτη Συμφωνία του Ντμίτρι Σοστακόβιτς είναι αφιερωμένη στην Πρωτομαγιά, γράφτηκε το 1929 και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά από τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Λένινγκραντ και την Ακαδημαϊκή Χορωδία, στις 21 Γενάρη 1930, στην επέτειο του θανάτου του Λένιν.

Ιδιαίτερα θερμή υποδοχή επιφύλαξε το αθηναϊκό κοινό στην Τρίτη Συμφωνία (Της Πρωτομαγιάς) του σοβιετικού συνθέτη Ντμίτρι Σοστακόβιτς που παρουσιάστηκε σε πρώτη πανελλήνια εκτέλεση από την Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών σε μουσική διεύθυνση Βύρωνα Φιδετζή στο θέατρο «Ολύμπια» το βράδυ χθες Πέμπτη (φωτογραφίες, επάνω και κάτω, από το 902.gr).

Συγκινημένος ο Βύρων Φιδετζής

Συμμετείχε η Χορωδία του Δήμου Αθηναίων υπό τη διδασκαλία του Σταύρου Μπερή. Ο μαέστρος Βύρων Φιδετζής ήταν ιδιαίτερα συγκινημένος, καθώς μετά από αυτή τη συναυλία έχει διευθύνει και τις 15 Συμφωνίες του κορυφαίου συνθέτη, Ντ. Σοστακόβιτς.

Στη συναυλία παρευρέθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος συνεχάρη θερμά τον μαέστρο και τους μουσικούς, ενώ τον υποδέχτηκε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου Ολύμπια, Ολιβιέ Ντεκότ.

«Το ΚΚΕ δίνει μεγάλη σημασία, μεγάλο βάρος και έχει προτεραιότητα τον πολιτισμό. Σήμερα είμαστε εδώ, να ακούσουμε πρώτη φορά σε πανελλήνια εκτέλεση τη σπουδαία Συμφωνία του Σοστακόβιτς, της Πρωτομαγιάς και άλλα σπουδαία έργα με τη σπουδαία διεύθυνση του μαέστρου του Β. Φιδετζή.

»Νομίζουμε ότι είναι συμβολή και η παρουσία μας εδώ κι άλλων τόσων ανθρώπων, για να ενισχύσουμε πραγματικά τον πολιτισμό, όλες τις μορφές της τέχνης, γιατί έτσι θα δώσουμε πνοή στη νέα γενιά, συνολικά στον λαό μας. Χωρίς πολιτισμό δεν γίνεται τίποτα, δεν υπάρχει ούτε πολιτική, ούτε τίποτα» δήλωσε ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Παρευρέθηκαν ακόμα τα μέλη του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Ελένη Μπέλλου, Μάκης Παπαδόπουλος και Νίκος Σοφιανός, καθώς και τα μέλη της ΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, Ελένη Μηλιαρονικολάκη, Γιάννης Μανουσογιαννάκης, Χριστίνα Σκαλούμπακα και Λουκάς Αναστασόπουλος.

Καινούργιος συμφωνικός τύπος

Οπως είχε σημειώσει ο σοβιετικός κριτικός, συνθέτης και θεωρητικός, Μπόρις Ασάγιεφ, η Τρίτη Συμφωνία του Ντ. Σοστακόβιτς «αποτελεί τη μοναδική δοκιμή διαμόρφωσης ενός καινούργιου συμφωνικού τύπου που έχει ως αφετηρία του τη δυναμική της επαναστατικής ρητορικής και τον τόνο της επαναστατικής προσωδίας».

Η Συμφωνία που είναι αφιερωμένη στην Πρωτομαγιά, γράφτηκε το 1929 και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά από τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Λένινγκραντ και την Ακαδημαϊκή Χορωδία, στις 21 Γενάρη 1930, στην επέτειο του θανάτου του Λένιν.

Οπως ανέφερε ο συνθέτης με τη Συμφωνία προσπάθησε «να μεταδώσει τη γενική ατμόσφαιρα του εορτασμού της Μέρας της Παγκόσμιας Εργατιάς και ν’ απεικονίσει την ειρηνική οικοδόμηση που συντελούταν στην πατρίδα του, την ΕΣΣΔ».


Ο Βύρων Φιδετζής ευχαριστεί το κοινό

Η ποίηση στο φινάλε της Συμφωνίας είναι του Σεμιόν Κιρσάνοφ:

«Ηρθε η ώρα μας!
Ακούστε, οι προλετάριοι στις φάμπρικες και τα συνδικάτα ένα λόγο.
Εσείς, πυρπολώντας το παλιό ανάψτε μια νέα πραγματικότητα.
Σηκώνοντας τον ήλιο των κόκκινων λάβαρων
βροντήξτε τα εμβατήρια στ’ αφτιά μας.
Κάθε Πρωτομαγιά ένα βήμα προς το σοσιαλισμό,
Κάθε Πρωτομαγιά ένα βήμα των τυφεκιοφόρων ανθρακωρύχων.
Ξεχύσου, Επανάσταση, στις πλατείες, εκατομμύρια βήματα μπροστά!»

Το πρόγραμμα της συναυλίας συμπλήρωσαν το «Ποιμενικό του καλοκαιριού» του Α. Χόνεγκερ και τρεις μικροί λυρικοί κύκλοι ελληνικών τραγουδιών για φωνή και ορχήστρα των Μ. Ραβέλ, Α. Ντβόρζακ και Κ. Σφακιανάκη, με σολίστ την Αρτεμη Μπόγρη.

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024