Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Societe Generale:  Επενδυτική βαθμίδα στις 20 Οκτωβρίου ή 1 Δεκεμβρίου

Societe Generale:  Επενδυτική βαθμίδα στις 20 Οκτωβρίου ή 1 Δεκεμβρίου

Τι «βλέπει» για «investment grade» και ελληνικά ομόλογα η GlobalCapital

«Σχεδόν βέβαιη», θεωρεί η Societe Generale την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας μετά από 13 χρόνια από την Ελλάδα κατά τις αξιολογήσεις του ελληνικού αξιόχρεου είτε στις 20 Οκτωβρίου από την S&P, ή την 1η Δεκεμβρίου από τη Fitch, η οποία αξιολογεί αρχικά την Ελλάδα στις 9 Ιουνίου, αλλά τότε, δεν θα έχουν πραγματοποιηθεί ακόμα οι επαναληπτικές εκλογές.

Η ευρείας έκτασης νίκη της ΝΔ στις πρόσφατες εκλογές οδήγησε σε ράλι τα ελληνικά ομόλογα, αναφέρει, σημειώνοντας πως  στις επαναληπτικές εκλογές, το μεγαλύτερο κόμμα θα χρειαστεί μόνο το 40% για να εξασφαλίσει την αυτοδυναμία, κάτι που σημαίνει ότι αυξάνονται σημαντικά οι πιθανότητες η ΝΔ να έχει πάνω από 150 έδρες.

Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θεωρείται μάλιστα πως έχει προεξοφληθεί από την αγορά ομολόγων, με το spread του ελληνικού 10ετούς έναντι του αντίστοιχου ιταλικού τίτλου να συρρικνώνεται κατά 19 μονάδες στο ιστορικό χαμηλό των 47 μονάδων βάσης στις 22 Μαΐου και το ράλι  των τιμών να συνεχίζεται κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.

Σε τροχιά γρήγορων αναβαθμίσεων μετά το 2016

Η Ελλάδα βρίσκεται εξάλλου, σε τροχιά γρήγορων αναβαθμίσεων μετά το 2016, με την S&P και τη Fitch να βαθμολογούν πλέον την χώρα ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, με το μόνο εμπόδιο που φαίνεται να χωρίζει τη χώρα από το investment grade να αφορά στην πολιτική αβεβαιότητα, καθώς αυτό που θα μπορούσε να μεταβάλει τα δεδομένα είναι το ενδεχόμενο μίας αλλαγής της πολιτικής, που θα οδηγούσε σε παύση των μεταρρυθμίσεων και των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, θέτοντας σε κίνδυνο  το σενάριο  μείωσης του χρέους  για την περίοδο 2023-2025 με το  αποτέλεσμα έκπληξη όμως του πρώτου εκλογικού γύρου των εκλογών να πυροδοτεί  κλίμα ευφορίας στις αγορές.

Εκλογές

Το κόμμα της  ΝΔ υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, πέτυχε ευρεία νίκη ξεπερνώντας τις προβλέψεις κάτι που ενίσχυσε τα κρατικά ομόλογα της χώρας, με την Ελλάδα να δανείζεται για 10 χρόνια φθηνότερα από την Ιταλία, αφού με το spread των 10ετών ελληνικών ομολόγων έναντι των αντίστοιχών ιταλικών διευρύνθηκε  μετά τις εκλογές ως στις 47 μονάδες βάσης, καθώς αν και θα γίνουν επαναληπτικές εκλογές στις 25 Ιουνίου,  τα νέα, αύξησαν τις προσδοκίες ότι η χώρα θα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα εντός του έτους, ανέφερε και  η GlobalCapital.

Ομόλογα

Τα ομόλογα των περιφερειακών χωρών της ευρωζώνης παρά τα υψηλά επίπεδα χρέους των χωρών παραμένουν, ανέφερε,  αγαπημένα αρκετών θεσμικών επενδυτών, καθώς προσφέρουν καλύτερες αποδόσεις έναντι των ομολόγων των χωρών του πυρήνα. Οι κοινοπρακτικές εκδόσεις των ομολόγων από την Ελλάδα την Ιταλία, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία υπερκαλύφθηκαν εφέτος κατά 6 φορές σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε, κάτι που μπορεί να πιέσει καθοδικά την καμπύλη των ομολόγων.

Αν και τα ομόλογα των περιφερειακών χωρών έχουν μεγαλύτερη μεταβλητότητα, καθώς και υψηλότερο ασφάλιστρο κινδύνου, η συγκυρία είναι ευνοϊκή για τους εκδότες της περιφέρειας, αναφέρει η  GlobalCapital, σημειώνοντας πως αυτό αποτελεί ευκαιρία για εκδότες όπως π.χ. η Ιταλία που θέλει να αντλήσει  300 δις. ευρώ από τις αγορές  εφέτος, αλλά και η Ελλάδα θέλει να προχωρήσει στο β’ εξάμηνο στην τιμολόγηση του πρώτου της  πράσινου ομολόγου.

Πηγή: OT.GR

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024