Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Αύγουστος της κρίσης για τον Βλαντιμίρ Πούτιν

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Αύγουστος της κρίσης για τον Βλαντιμίρ Πούτιν

Η παρουσία του ή όχι στη σύνοδο των BRICS θα αποφασίσει την τύχη του για τα εγκλήματα πολέμου που τον βαρύνουν

Ο Γκόρντον Μπράουν, ο Σκωτσέζος πολιτικός που έλαμψε ως υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου για 10 ολόκληρα χρόνια, αλλά απέτυχε παταγωδώς ως πρωθυπουργός του στη μία και μοναδική θητεία του, ρίχνει το γάντι στον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Συγκεκριμένα, με άρθρο του στον Guardian τον προειδοποιεί ότι το φετινό καλοκαίρι θα είναι η ώρα της κρίσης για τον ίδιο, καθώς οι πιέσεις για τη σύλληψη του, προκειμένου να οδηγηθεί ενώπιον της δικαιοσύνης για τα εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία, εντείνονται κάθε μέρα που περνά. Ήδη δύο εκατομμύρια άτομα έχουν υπογράψει το σχετικό αίτημα.

Τώρα καθοδόν προς την σύνοδο των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική) στο Γιοχάνεσμπουργκ τον Αύγουστο, περισσότερο από μισό εκατομμύριο άτομα ζητούν από τις νοτιοαφρικανικές αρχές να τον βάλουν στη φυλακή μόλις πατήσει το πόδι του στη χώρα.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι πρόσφατα στη σύνοδο κορυφής του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Ρέικιαβικ της Ισλανδίας, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των 46 κρατών μελών του Οργανισμού αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα μητρώο καταγραφής ζημιών που προκλήθηκαν από την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, το πρώτο βήμα για τη δημιουργία διεθνή μηχανισμού αποζημιώσεων.

Με «όπλο» το ένταλμα σύλληψης

Το ένταλμα σύλληψης του Ρώσου προέδρου από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΙCC) για την απαγωγή παιδιών από την Ουκρανία, που στη συνέχεια μετεκπαιδεύει στη Ρωσία για να γίνουν ο αυριανός στρατός της, είναι αυτό που επιτρέπει τη σύλληψη του σε οποιαδήποτε χώρα έχει υπογράψει τις σχετικές συμβάσεις.

Το Κρεμλίνο έχει απαντήσει με την έκδοση εντάλματος σύλληψης του Βρετανού εισαγγελέα του ICC, Καρίμ Χαν, ανεβάζοντας στο κόκκινο την ένταση ανάμεσα στις Ρωσία και τις χώρες της Δύσης.

Η Ρωσία πάντως επιμένει ότι ο Πούτιν θα μεταβεί στο Γιοχάνεσμπουργκ για τη σύνοδο των BRICS, ωστόσο η νοτιοαφρικανική κυβέρνηση έχει στείλει μήνυμα στη Μόσχα ότι μια τέτοια κίνηση θα παραβίαζε τόσο τους διεθνείς νόμους όσο και τους εθνικούς νόμους, μην αφήνοντας άλλη επιλογή από τη σύλληψη του.

Απειλή σύλληψης και αντεπίθεση Ουκρανίας

Η εκστρατεία για τη σύλληψη του Πούτιν πατάει γκάζι σε μια σημαντική στιγμή του πολέμου, καθώς τα ουκρανικά στρατεύματα έβαλαν μπροστά την πολυσυζητημένη εαρινή επίθεση με στόχο την ανάληψη του ελέγχου όλων των περιοχών που οδηγούν στην Κριμαία.

Η διεξαγωγή μιας εκστρατείας «σύλληψης του Πούτιν» παράλληλα με την στρατιωτική αντεπίθεση δημιουργεί πρόσθετη πίεση στον Ρώσο πρόεδρο και την κλίκα του, που τώρα γνωρίζουν ότι είναι persona non grata στις περισσότερες ηπείρους του κόσμου και ενδέχεται να συλληφθεί εάν ταξιδέψει εκτός Ρωσίας.

Όπως υποστήριξε η Ουκρανή βραβευμένη με Νόμπελ ειρήνης Ολεξάντρα Ματβιτσούκ, θα μπορούσε να κάνει τους στρατηγούς του Πούτιν να σκεφτούν δύο φορές πριν ακολουθήσουν αναντίρρητα τις μελλοντικές εντολές για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου.

Οι κατηγορίες που βαρύνουν τον Ρώσο πρόεδρο και έχουν συγκεντρωθεί στοιχεία γι’ αυτές, εκτός από την απαγωγή παιδιών, αφορούν βιασμούς, βασανιστήρια, ακρωτηριασμούς και βομβαρδισμούς αμάχων.

Το ερώτημα σε όλα αυτά είναι ποια από από τις παραπάνω μπορεί να εξασφαλίσει την καταδίκη του, αφού οι αποδείξεις για τα εγκλήματα πολέμου πρέπει να συνδέουν τον Πούτιν άμεσα με τη διάπραξη των βιαιοτήτων και απαιτούν ενδελεχή έρευνα που συνήθως χρειάζεται χρόνια για να ολοκληρωθεί.

Ένα ειδικό δικαστήριο, στα πρότυπα αυτού της Νυρεμβέργης που δίκασε τους Ναζιστές εγκληματίες πολέμου, μπορεί να περάσει τον παραπάνω σκόπελο. Και είναι αυτό ακριβώς που ζήτησε η Ούρσουλα φον ντερ Λαίεν στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Σε κάθε περίπτωση ο Αύγουστος, που ποτέ δεν πήγε καλά για τη Ρωσία, αφού πάντα σε αυτόν τον μήνα έχουν σημειωθεί οι μεγαλύτερες τραγωδίες στην ιστορία της χώρας, θα είναι κομβικός για το μέλλον του Πούτιν.

Είτε θα πάει στη σύνοδο των BRICS και θα συλληφθεί, είτε δεν θα πάει και θα δείξει σε όλους ότι τελικά υπάρχει κάτι που φοβάται πραγματικά και πολύ.

Όπως έχει πει ο Μπράουν, στον οποίο πιστώνεται στην πραγματικότητα ο περιβόητος Τρίτος Δρόμος που ξεζούμισε μέχρι αχρηστίας του το πολιτικό του μισό, ο Βρετανός πρώην πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, «το μόνο πράγμα που καταλαβαίνει ο Πούτιν είναι η δύναμη. Την αδυναμία θα την εκμεταλλευτεί, είναι οπορτουνιστής στη νιοστή»…

Sports in

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 60-50: Ισοφάρισε σε 2-2 και ο τίτλος θα κριθεί σε πέμπτο παιχνίδι

Ο Παναθηναϊκός ισοφάρισε την σειρά με τον Ολυμπιακό (60-50), στους τελικούς της Α1 Μπάσκετ Γυναικών και πλέον όλα θα κριθούν στο 5ο ματς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024