Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
BMW Concept Touring Coupe: Sui generis

BMW Concept Touring Coupe: Sui generis

H βαυαρική φίρμα αποφάσισε να παίξει με την ελκυστική φόρμα της Z4 δημιουργώντας ένα one-off πρωτότυπο που συνδυάζει την δυναμική του roadster μοντέλου της με ένα shooting brake αμάξωμα

Η BMW έχει μια ιδιότυπη παράδοση σε ό,τι αφορά την δημιουργική επαναπροσέγγιση coupe/roadster μοντέλων έχοντας παρουσιάσει ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του ’70 το πρωτότυπο 02, μια shooting brake παραλλαγή του διθέσιου coupe της και πιο πρόσφατα, τη δεκαετία, την Ζ3 Μ Coupe που συνδύαζε τις αρετές της Z3 με μια πρακτική hatchback θύρα αποσκευών, παραδίδοντας ένα μοντέλο που θα αποκτούσε το προσωνύμιο «clown shoe» εξαιτίας του συγκεκριμένου παράδοξου συνδυασμού σε μια εποχή που τα υβρίδια και η «διασταύρωση» δύο ξεχωριστών τύπων αμαξώματος δεν ήταν τόσο δημοφιλής όσο στις μέρες μας.

Η BMW αποφάσισε να δώσει συνέχεια στην συγκεκριμένη ιδιότυπη παράδοση,  παρουσιάζοντας στην φετινή διοργάνωση της Villa d’ Este στις όχθες της λίμνης της Coupe μια νέα, κλειστή εκδοχή της Z4 Roadster με σταθερή οροφή και μια εντελώς νέα προσέγγιση σε ό,τι αφορά το πίσω τμήμα που την καθιστά ένα ιδιαίτερο τρίθυρο shooting brake.

Όπως εύκολα υποθέτει κανείς αφετηρία για το Concept Touring Coupe, όπως ονομάζεται, αποτελεί η σύγχρονη Z4, οι αναλογίες της οποίας διατηρούνται κατά κάποιο τρόπο και στην συγκεκριμένη περίσταση με την αναλογία του επιμήκους καπό και του κοντού πίσω τμήματος όσο και του κοντού μεταξονίου, να παραμένει.

Η μεταλλική σταθερή οροφή που έχει αντικαταστήσει την αποκλειστικά υφασμάτινη ανοιγόμενη με την οποία διατίθεται το βαυαρικό roadster «κινείται» σχεδιαστικά σε ευθεία γραμμή δίνοντας την σκυτάλη σε ένα μικρό έντονα κεκλιμένο πίσω παρμπρίζ που με τη σειρά του απολήγει σε ένα ιδιότυπο γωνιώδες μοτίβο πριν συναντήσει τα γνώριμα σχεδιαστικά φωτιστικά σώματα και το πίσω τμήμα της Z4.

Στις διαφορές του πίσω τμήματος εκτός από την σχεδίαση συγκαταλέγεται η επιλογή χρυσής απόχρωσης για τις απολήξεις της εξάτμισης, χρώμα που έχει επιλεγεί και για τα διακοσμητικά στοιχεία της γρίλιας, το περίγραμμα των παραθύρων και για τους νέου σχεδιασμού τροχούς με διάσταση 20 ιντσών μπροστά και 21 ιντσών πίσω.

Στα ενδότερα η BMW έχει φροντίσει να αναθεωρήσει τις επενδύσεις που αποτελούνται από ακριβότερο, υψηλής ποιότητας ιταλικό δέρμα με προέλευση τoν οίκο Poltrona Frau. Οι ανοιχτού καφέ αποχρώσεις των επενδύσεων εναλλάσσονται με ένα πιο σκούρο καφέ στις υπόλοιπες επιφάνειες ενώ αμφότερες οι αποχρώσεις έχουν σχεδιαστεί ακριβώς για να δημιουργούν ένα ευχάριστο σύνολο συνδυαστικά και με το χρώμα του αμαξώματος.

Στην αθέατη πλευρά του μοντέλου παρεπιδημεί ο γνώριμος εξακύλινδρος κινητήρας που εφοδιάζει την Ζ4 Μ40i και ο οποίος συνδυάζεται με αυτόματο κιβώτιο οκτώ σχέσεων αποδίδοντας 340 ίππους και 500 Nm ροπής.

Σε ό,τι αφορά τις προοπτικές του concept car, όπως επεσήμανε ο επικεφαλής σχεδιασμού της BMW, Adrian van Hooydonk, αν και το Concept Touring Coupe δημιουργήθηκε με το σκεπτικό του one-off πρωτοτύπου, αν υπάρξει ενδιαφέρον, θα μπορούσε να οδηγηθεί στην παραγωγή σε περιορισμένους αριθμούς, «περίπου 50 μονάδων», όπως τόνισε ο ίδιος.

Με δεδομένο τον ρεαλισμό του πρωτοτύπου, το γεγονός ότι δεν θα είναι η πρώτη φορά που θα κατασκευάσει ένα one-off μοντέλο με δεδομένη την πρόσφατη παραγωγή της Hommage 3.0 CSL αλλά και ότι η Ζ4 Roadster δεν πρόκειται να αντικατασταθεί με μια νέα γενιά εν όψει ηλεκτροκίνησης, η υλοποίηση της Concept Touring Coupe ως μοντέλου περιορισμένης παραγωγής δείχνει κάτι παραπάνω από πιθανή.

Sports in

Έφερε τη σειρά στα ίσια με μπρέικ το Μαϊάμι (vid)

Οι Χιτ σόκαραν τους Σέλτικς, καθώς επικράτησαν με 111-101 στη Βοστώνη και έφεραν στα ίσια (1-1) τη σειρά του πρώτου γύρου των playoffs.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024