Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εντός, εκτός και επί τα αυτά του πολιτικού κλίματος

Εντός, εκτός και επί τα αυτά του πολιτικού κλίματος

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ καλείται να διαχειριστεί μία συντριπτική ήττα

Το πολιτικό μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα, ούτε λίγο ούτε πολύ έστρεψε τη συζήτηση στα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ακολουθώντας, όμως, τυπικά το ίδιο μοτίβο: όπως προεκλογικά – στην πρώτη φάση – η πολιτική τακτική ήταν σχεδόν αποκλειστικά η κριτική στην κυβέρνηση, τώρα η τακτική είναι ότι φταίνε όσοι ψήφισαν ΠΑΣΟΚ;

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ καλείται να διαχειριστεί μία συντριπτική ήττα, η οποία μπορεί να φανεί έως και επωφελής για τον ΣΥΡΙΖΑ, σε βάθος χρόνου: το πολιτικό πείραμα της προοδευτικής συμμαχίας έχει αποδεδειγμένα αποτύχει, ενώ τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την ευκαιρία να θυμηθεί ποια πολιτική ταυτότητα τον έφερε στην κυβέρνηση το 2015.

Ωστόσο, το πολιτικό μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα δε φαίνεται να αναλογεί στο μέγεθος του πραγματικού προβλήματος. Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ ηττήθηκε επειδή επένδυσε σε μία… δημιουργική ασάφεια ως προς την πολιτική του φυσιογνωμία. Είναι αριστερό κόμμα, αλλά είναι και λίγο κεντρώο, εν ολίγοις.

Είδαμε μια μεταστροφή ταυτότητας με τον ΣΥΡΙΖΑ να αποφεύγει την αριστερή ρητορική, ελπίζοντας πως “της γης οι κολασμένοι” θα τον ψηφίσουν αντανακλαστικά, την στιγμή που έμπαιναν από τα σούπερ μάρκετ λουκέτα στα βρεφικά γάλατα και από την Κουμουνδούρου μιλούσαν για τα σκάνδαλα.

Τεράστια ευθύνη φέρουν και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που “ξεδίπλωσαν” προσωπικές ατζέντες ένα βήμα πριν τις εκλογές,  μπερδεύοντας τον κόσμο ακόμη περισσότερο, όπως έκανε ο κος Κατρούγκαλος. Κινήσεις, δηλαδή, που δείχνουν ένα κόμμα χωρίς συνοχή και ατζέντα.

Κι ενώ όλα αυτά είναι κομβικά σημεία αυτοκριτικής που θα έπρεπε να κάνει ένας ηγέτης ο οποίος κουβαλά στους ώμους του μία τεράστια ήττα, ο Τσίπρας αποφασίζει να κοντραριστεί με τον Νίκο Ανδρουλάκη, ελπίζοντας (;) ακόμη στους ψηφοφόρους του κέντρου.

Όπως, όμως, αποδείχθηκε, οι ψηφοφόροι του κεντρώου χώρου επέλεξαν το φυσικό τους περιβάλλον και οι αριστεροί ψηφοφόροι “διασπάστηκαν” (sic) σε διάφορα κομμάτια – που έχει ενδιαφέρον, δεν κατάφεραν να αυξήσουν δραματικά τα δικά τους ποσοστά, με μεγάλο ηττημένο το ΜεΡα25.

Γιατί ψήφισε Κυριάκο Μητσοτάκη ο κόσμος; Γιατί ξέρει τι είναι. Τι αντιμετωπίζει και μετά από μια δυστοπική, σκληρή τετραετία, δεν αποφάσισε να ρισκάρει με πειραματισμούς.

Πάντως, αν υπάρχει ένα πρώτο σχόλιο για την ανανέωση που χρειάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να καταγραφεί ότι τα νέα στελέχη και δυνατά χαρτιά του κόμματος (Αχτσιόγλου, Ηλιόπουλος, Τζανακόπουλος, Χαρίτσης, μεταξύ άλλων) “σάρωσαν” κι αυτό λέει κάτι.

Κάτι πολύ ενδιαφέρον για το επόμενο διάστημα.

Sports in

Το ξέσπασμα του Βαγγέλη Μαρινάκη στο πέναλτι που χάρισε την πρόκριση στην Κ19 στον τελικό (vid)

Δείτε πως «ξέσπασε» ο Βαγγέλης Μαρινάκης στο νικητήριο πέναλτι του Λιατσικούρα το οποίο χάρισε την πρόκριση στον Ολυμπιακό για τον τελικό του Youth League!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024