Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Συνοδος G7: Αντικινεζικό εργαστήρι την χαρακτήρισε η Κίνα

Συνοδος G7: Αντικινεζικό εργαστήρι την χαρακτήρισε η Κίνα

H Κίνα εξέφρασε την βαθιά της δυσαρέσκεια για την κοινή ανακοίνωση της Ομάδας των 7

Η κινεζική κυβερνητική εφημερίδα Global Times χαρακτήρισε σήμερα τη σύνοδο κορυφή της G7 “αντικινεζικό εργαστήρι”, ενώ το Πεκίνο κάλεσε τον απεσταλμένο της Ιαπωνίας για να του εκφράσει τη δυσαρέσκειά του και επέκρινε τη Βρετανία σε απάντησή του σε ανακοινώσεις που έγιναν στη διάρκεια του σαββατοκύριακου από τη σύνοδο στη Χιροσίμα.

Η Κίνα έχει ήδη εκφράσει “τη βαθιά της δυσαρέσκεια” για την κοινή ανακοίνωση της Ομάδας των 7, στην οποία την επικρίνουν για σειρά θεμάτων από τη Νότια Σινική θάλασσα και τα ανθρώπινα δικαιώματα ως τις παρεμβάσεις της στα εσωτερικά ζητήματα των χωρών της G7.

Η κοινή ανακοίνωση

Οι χώρες της Ομάδας των 7 ζήτησαν στην κοινή τους ανακοίνωση από την Κίνα “να μην επιδίδεται σε παρεμβατικές ενέργειες” στα εσωτερικά τους και εξέφρασαν “την ανησυχία τους” για τα ανθρώπινα δικαιώματα, “κυρίως στο Θιβέτ και τη Σιντζιάνγκ”. Παράλληλα υπογράμμισαν “τη σημασία της ειρήνης και της σταθερότητας σε όλες τις πλευρές του στενού της Ταϊβάν” και δήλωσαν “εξαιρετικά ανήσυχες” για την κατάσταση στη Νότια Σινική θάλασσα, κατηγορώντας εμμέσως το Πεκίνο για “εξαναγκασμό”.

Σε απάντηση το Σάββατο το Πεκίνο “εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά του και τη σθεναρή του αντίθεση και υπέβαλε επίσημη διαμαρτυρία στην Ιαπωνία, χώρα που φιλοξένησε τη σύνοδο, καθώς και προς τις άλλες ενδιαφερόμενες πλευρές”.

Σήμερα στο κεντρικό της άρθρο, με τίτλο “η G7 έχει καταλήξει ένα αντικινεζικό εργαστήρι”, η εφημερίδα Global Times ανέφερε ότι “οι ΗΠΑ ασκούν μεγάλες πιέσεις για να δημιουργήσουν ένα αντικινεζικό δίκτυο στον δυτικό κόσμο”.

Αντίθετο το κινεζικό ΥΠΕΞ στην ανακοίνωση της G7

“Δεν πρόκειται απλώς για κατάφωρη παρέμβαση στα εσωτερικά ζητήματα της Κίνας και για δυσφήμησή της, αλλά και για μια απροκάλυπτη τάση για σύγκρουση μεταξύ των δύο πλευρών”, πρόσθετε το άρθρο.

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε επίσης ότι είναι σθεναρά αντίθετο στην ανακοίνωση της G7 και χθες Κυριακή αργά επεσήμανε ότι κάλεσε τον πρεσβευτή της Ιαπωνίας στο Πεκίνο στο πλαίσιο των διαμαρτυριών της προς τη χώρα που φιλοξένησε τη σύνοδο της G7.

Ο Κινέζος υφυπουργός Εξωτερικών Σουν Ουεϊντόνγκ κάλεσε τον Ιάπωνα πρεσβευτή Χιντέο Ταρούμι για να διαμαρτυρηθεί.

Ο Σουν δήλωσε ότι η Ιαπωνία συνεργάστηκε με τις άλλες χώρες στη σύνοδο της G7 “σε ενέργειες και κοινές ανακοινώσεις (…) με στόχο να δυσφημήσουν την Κίνα, να παρέμβουν χονδροειδώς στις κινεζικές εσωτερικές υποθέσεις, να παραβιάσουν τις βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου και το πνεύμα των τεσσάρων πολιτικών κειμένων μεταξύ της Κίνας και της Ιαπωνίας”, μια αναφορά στην Κοινή Δήλωση Κίνας- Ιαπωνίας του 1972.

Τι ανέφερε ο Ταρούμι

Από την πλευρά του ο Ταρούμι απάντησε ότι είναι “φυσικό” η G7 να αναφέρεται σε ζητήματα κοινής ανησυχίας, όπως και έχει κάνει στο παρελθόν, σημειώνοντας ότι θα συνεχίσει να το πράττει στο μέλλον εφόσον η Κίνα δεν αλλάζει τη στάση της.

Η Ρωσία, στενός σύμμαχος της Κίνας που έγινε επίσης στόχος επικρίσεων στην ανακοίνωση της G7 λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία, χαρακτήρισε τη σύνοδο “εκκολαπτήριο” αντιρωσικής και αντικινεζικής υστερίας.

Ξεχωριστά η κινεζική πρεσβεία στη Βρετανία κάλεσε χθες το Λονδίνο να σταματήσει να δυσφημίζει την Κίνα, αφού ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ δήλωσε ότι το Πεκίνο αποτελεί τη μεγαλύτερη παγκόσμια πρόκληση για την ασφάλεια και την ευημερία.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Sports in

Αυτός είναι ο πρώτος υποψήφιος για τον πάγκο της Λίβερπουλ

Μετά την διαφαινόμενη παραμονή του Τσάμπι Αλόνσο στη Μπάγερν Λεβερκούζεν, η Λίβερπουλ έχει τον επόμενο υποψήφιο αντί-Κλοπ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024