Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Facebook: Ευρωπαϊκό πρόστιμο-ρεκόρ για τη μεταφορά δεδομένων στις ΗΠΑ

Facebook: Ευρωπαϊκό πρόστιμο-ρεκόρ για τη μεταφορά δεδομένων στις ΗΠΑ

Η Meta υποχρεώνεται να πληρώσει 1,2 δισ. ευρώ και να σταματήσει τη μεταφορά δεδομένων στις ΗΠΑ.

Πρόστιμο-ρεκόρ ύψους 1,2 δισεκατομμυρίου ευρώ επιβλήθηκε στην Meta από την ιρλανδική ρυθμιστική αρχή επειδή η θυγατρική της Facebook παραβίασε τους κανονισμούς για την μεταφορά δεδομένων στις ΗΠΑ.

Η Meta, η οποία σκοπεύει να ασκήσει έφεση, καταδικάστηκε επειδή «συνέχισε να διαβιβάζει προσωπικά δεδομένα» χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου προς τις ΗΠΑ, παραβιάζοντας τους σχετικούς ευρωπαϊκούς κανόνες, ανέφερε στην απόφασή της η Επιτροπή Προστασίας Δεδομένων (DPC) της Ιρλανδίας, όπου βρίσκεται η ευρωπαϊκή έδρα του Facebook.

Η Meta οφείλει να «αναστείλει κάθε μεταφορά προσωπικών δεδομένων προς τις Ηνωμένες Πολιτείες μέσα σε πέντε μήνες» από την ανακοίνωση της απόφασης και να συμμορφωθεί με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς δεδομένων μέσα σε έξι μήνες.

Η τσουχτερή τιμωρία, η οποία είναι η μεγαλύτερη που έχει επιβληθεί από ρυθμιστική αρχή για την προστασία των δεδομένων στην Ευρώπη, είναι το αποτέλεσμα έρευνας που άρχισε το 2020.

Η διαμάχη για τη μεταφορά δεδομένων ξεκίνησε πριν από μια δεκαετία, όταν ο αυστριακός ακτιβιστής Μαξ Σρεμς κατήγγειλε τον κίνδυνο αμερικανικής κατασκοπείας, έπειτα από τις αποκαλύψεις του πληροφοριοδότη Έντουαρντ Σνόουντεν για την NSA.

Η Meta αντέδρασε χαρακτηρίζοντας το πρόστιμο «αδικαιολόγητο και άχρηστο» και ανακοινώνοντας πως θα ζητήσει από τη δικαιοσύνη την αναστολή του.

Προηγουμένως είχε απειλήσει να αποσυρθεί από την Ευρώπη, τώρα όμως η εταιρεία εκφράζει την ελπίδα να υιοθετήσουν οι ΗΠΑ και η ΕΕ στη διάρκεια του καλοκαιριού ένα νέο νομικό πλαίσιο για τη διαβίβαση προσωπικών δεδομένων, μετά την κατ’ αρχήν συμφωνία που υιοθετήθηκε πέρυσι.

«Χιλιάδες επιχειρήσεις και οργανισμοί βασίζονται στη δυνατότητα να διαβιβάζονται δεδομένα ανάμεσα στην ΕΕ και τις ΗΠΑ» και «υφίσταται θεμελιώδης σύγκρουση δικαιωμάτων ανάμεσα στους κανόνες της αμερικανικής κυβέρνησης για την πρόσβαση στα δεδομένα, και στα ευρωπαϊκά δικαιώματα σχετικά με τον εμπιστευτικό χαρακτήρα των δεδομένων», συνεχίζει η γιγάντια εταιρεία της Καλιφόρνιας.

Πρόκειται για το τρίτο πρόστιμο που επιβάλλεται στη Meta από την αρχή του χρόνου στην ΕΕ και για το τέταρτο μέσα σε έξι μήνες.

Τον Ιανουάριο η DPC είχε επιβάλει βαρύ πρόστιμο σχεδόν 400 εκατ. ευρώ στον όμιλο για παραβάσεις στη χρήση προσωπικών δεδομένων για διαφημιστικούς σκοπούς από τις εφαρμογές Facebook, Instagram και WhatsApp και στη συνέχεια, το Μάρτιο, πρόστιμο 5,5 εκατ. ευρώ επειδή παραβίασε τους κανονισμούς με την εφαρμογή μηνυμάτων WhatsApp.

Έκτοτε η Meta δεσεμεύτηκε να αλλάξει τους όρους χρήσης στην Ευρώπη για να συνεχίσει να συγκεντρώνει και να επεξεργάζεται προσωπικά δεδομένα των ευρωπαίων χρηστών της.

Οι κυρώσεις αυτές επιβάλλονται σε πλαίσιο ενίσχυσης των δικαστικών ελέγχων και διαδικασιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και στις ΗΠΑ, εναντίον των GAFA (Google, Amazon, Facebook και Apple), καθώς και των μέτρων που ελήφθησαν πρόσφατα εναντίον του κινεζικού TikTok.

Το 2021 είχε επιβληθεί στην Amazon πρόστιμο 746 εκατομμυρίων ευρώ στο Λουξεμβούργο για μη σεβασμό των ευρωπαϊκών κανονισμών για την προστασία των δεδομένων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Reuters / AFP

Sports in

«Κοκκινίζει» το «Βίλα Παρκ»: Πόσα εισιτήρια θα πάρει ο Ολυμπιακός…

Τα εισιτήρια που θα πάρει ο Ολυμπιακός για τον εκτός έδρας ημιτελικό με την Άστον Βίλα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024