Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πώς σχολιάζουν οι νέοι στον  Guardian τις εκλογές: «Είμαστε η χαμένη γενιά»

Πώς σχολιάζουν οι νέοι στον Guardian τις εκλογές: «Είμαστε η χαμένη γενιά»

Τρεις νέοι μιλούν στον Guardian για τις σκέψεις τους και τις ελπίδες τους δύο μέρες πριν από τις εκλογές.

Δύο μέρες πριν από τις εκλογές, ο Guardian μιλά με νέους Έλληνες, η ψήφος των οποίων θεωρείται «αχαρτογράφητη» και μπορεί να κρίνει το αποτέλεσμα. Πρόκειται για 430.000 νέους ψηφοφόρους, από 16 ετών, τους οποίους οι πολιτικοί προσπάθησαν να προσεγγίσουν αφιερώνοντας σημαντικό κομμάτι της προεκλογικής του καμπάνιας σε TikTok και YouTube.

Ο 19χρονος Στέφανος Τσιαντής δηλώνει ότι ξέρει ποιο κόμμα θα ψηφίσει αλλά λέει ότι αυτό είναι σπάνιο στους νέους της ηλικίας του. «Η ψήφος μας μετράει και η δική μου θα πάει στο ΠΑΣΟΚ» λέει ο Στέφανος, φοιτητής Οικονομικών, «ποζάροντας περήφανος δίπλα στη σημαία του κόμματος», όπως σημειώνει το δημοσίευμα. « Είναι αηδιαστικό ότι τα κόμματα δίνουν τόσες υποσχέσεις για να κερδίσουν την ψήφο μας και λέει πολλά για το πολιτικό μας σύστημα» τονίζει ο 19χρονος. «Είναι συναρπαστικό. Μπορεί πολλοί να είναι αναποφάσιστοι, αλλά να είστε σίγουροι ότι δεν θα υποστηρίξουν την [κεντροδεξιά] κυβέρνηση» καταλήγει ο Στέφανος.

Οι υποσχέσεις Μητσοτάκη και Τσίπρα στους νέους

Για πρώτη φορά μετά από χρόνια οι εκλογές της Κυριακής θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής λογικής, γεγονός που «καθιστά σχεδόν αδύνατο για οποιοδήποτε κόμμα να συγκεντρώσει την πλειοψηφία των εδρών στο ελληνικό κοινοβούλιο» γράφει ο Guardian.

Στη συνέχεια το δημοσίευμα αναφέρεται στην τραγωδία στα Τέμπη λέγοντας ότι επηρέασε το ευρύ προβάδισμα που είχε μέχρι τότε η κυβέρνηση Μητσοτάκη και, «με το 13% των 8,5 εκατ. ψηφοφόρων να παραμένει αναποφάσιστο, κάθε ψήφος μετράει».

Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας χρησιμοποίησαν το TikTok και το YouTube για να προσελκύσουν τους νέους που ψηφίζουν για πρώτη φορά σε αυτές τις εκλογές. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε το Yout Pass, ένα voucher αξίας 150 ευρώ για τους νέους που κλείνουν τα 18 και τα 19 έτη και ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να προσελκύσει τη νέα γενιά υποσχόμενος να καταργήσει τις αυστηρές προϋποθέσεις εισαγωγής στα πανεπιστήμια. Ανακοινώθηκαν επίσης χαμηλότοκα δάνεια για αγορά κατοικίας για νέους 18-39 ετών.

«Ελπίζω να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους» λέει η Στέλλα Παπακωνσταντίνου, που ακόμα δεν έχει κλείσει τα 17. «Δεν έχω αποφασίσει ποιον θα ψηφίσω. Προσπαθώ να παρακολουθώ τις ειδήσεις για να μπορέσω να πάρω μια απόφαση αλλά για να είμαι ειλικρινής δεν είμαι σίγουρη ότι καλώς μου έχει δοθεί αυτό το δικαίωμα σε αυτή την ηλικία. Θα ήθελα να είμαι λίγο πιο ώριμη» λέει.

Οι δημοσκόποι πιστεύουν ότι θα είναι… θαύμα το να πάει να φτάσει στην κάλπη η μεγάλη πλειοψηφία των νέων που ψηφίζουν για πρώτη φορά. «Είμαστε η χαμένη γενιά. Πρώτα ήταν η κρίση, μετά η πανδημία, τόσος χαμένος χρόνος και όνειρα που καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να αναπληρώσει» λέει η 22χρονη Μαρία Τσιαντή.

Σημειώνεται ότι μόλις τρεις χώρες της ΕΕ επιτρέπουν σε άτομα κάτω των 18 ετών να ψηφίζουν.

Sports in

Περίπατος και τώρα… Σέλτικς για τους Χιτ (112-91, vid)

Οι Μαϊάμι Χιτ επικράτησαν των Σικάγο Μπουλς με 112-91 και εξασφάλισαν το τελευταίο εισιτήριο για τα play off της Ανατολής, όπου θα αντιμετωπίσουν τους Σέλτικς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024