Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εκλογές: Οι τελευταίες τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών για κυβέρνηση συνεργασίας

Εκλογές: Οι τελευταίες τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών για κυβέρνηση συνεργασίας

Τα σενάρια δεν είναι άπειρα, οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών γίνονται σιγά σιγά πιο ξεκάθαρες για την επόμενη μέρα

Λιγότερο από δύο 24ωρα απομένουν μέχρι να ανοίξουν οι κάλπες, με τους πολιτικούς αρχηγούς να επιχειρούν, ακόμη και την τελευταία στιγμή, να προσελκύσουν στις «δεξαμενές» των κομμάτων τους τους αναποφάσιστους  καθώς και να… αλιεύσουν ψήφους από δυσαρεστημένους ψηφοφόρους άλλων πολιτικών σχηματισμών.

Επειδή ο σχηματισμός αυτοδύναμης κυβέρνησης στις 21 Μαΐου αποτελεί ουτοπία καθώς οι εκλογές θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής,  το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα συμβεί εάν «βγουν τα κουκιά» για κυβέρνηση συνεργασίας είτε μεταξύ του πρώτου και του τρίτου κόμματος είτε με βάση έναν άλλο συνδυασμό που θα είχε αθροιστικά πάνω από 150 βουλευτές.

Τα σενάρια δεν είναι άπειρα, οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών γίνονται σιγά σιγά πιο ξεκάθαρες αφήνοντας επί της ουσίας ελάχιστες πιθανότητες για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Βέβαια, όπως επισημαίνουν αρκετοί – μεταξύ αυτών και πολιτικοί αρχηγοί – άλλο να μιλάμε θεωρητικά και άλλο να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι πολιτικοί αρχηγοί έχοντας στα χέρια τους ένα σημαντικό ποσοστό που τους έδωσε ο ελληνικός λαός.

Βάσει των στοιχείων σχεδόν όλων των τελευταίων δημοσκοπήσεων, θεωρείται  αρκετά πιθανό να μπορούσε  να προκύψει – έστω και σε θεωρητικό επίπεδο – μία κυβέρνηση συνεργασίας μετά την Κυριακή των εκλογών.

Είτε αναδειχθεί πρώτο κόμμα η ΝΔ, είτε ο ΣΥΡΙΖΑ, θα δοθεί κατά πάσα περίπτωση η δυνατότητα να υπάρξει μία κυβέρνηση συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ. Το πρόβλημα όμως δεν ξεκινάει με τα ποσοστά και το αν θα βγαίνουν οι έδρες, αλλά από όλα όσα λένε οι πολιτικοί αρχηγοί.

Τα σενάρια και το ανοιχτό «παράθυρο»

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει μία από τις πιο ξεκάθαρες απόψεις βάζοντας «φρένο» στην όποια προσπάθεια επιχείρησης σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας από πλευράς ΝΔ τονίζοντας ότι με το ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη τους χωρίζουν πολλά.

Ο πρωθυπουργός προτάσσει την ανάγκη για μία αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ προκειμένου όπως λέει να μην μπει η χώρα σε περιπέτειες.

«Κοιτάμε τα του οίκου μας, θέλουμε το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό για τη ΝΔ, θέλουμε να κλείσουμε όλα τα πιθανά και απίθανα σενάρια, είναι η πρώτη φορά που φτάνουμε στο τέλος της προεκλογικής περιόδου και να υπάρχει μόνο μια πρόταση διακυβέρνησης» τόνισε σήμερα σε συνέντευξή του (ΣΚΑΪ).

Μάλιστα ξεκαθάρισε ότι θεωρεί εξαιρετικά δύσκολο να προκύψει μια κυβέρνηση συνεργασίας με την κάλπη της απλής αναλογικής.

«Δεν σας λέω κάτι καινούργιο, εξ αρχής εδώ και πολλά χρόνια είχα επισημάνει τον κίνδυνο της απλής αναλογικής, ότι μπορεί να οδηγήσει σε μια παρατεταμένη αστάθεια ή σε εξαιρετικά αδύναμες κυβερνήσεις. Το τελευταίο το οποίο χρειάζεται σήμερα η χώρα σε αυτό το περίπλοκο διεθνές γεωπολιτικό και οικονομικό περιβάλλον είναι μια ασταθή κυβέρνηση. Πιστεύω, όμως, ότι το βράδυ αυτών των εκλογών της 21ης Μαΐου θα γνωρίζουμε και ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα την επόμενη τετραετία» σημείωσε κόβοντας από την πλευρά του κάθε σενάρια για σχηματισμό κυβέρνηση συνεργασίας.

Από την πλευρά του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας με συνέντευξή του στο in, αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνηση συνεργασίας και εμφανίστηκε πιο αισιόδοξος σε σχέση με τον πρωθυπουργό.

Ωστόσο παρά την πρόθεση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για συγκλίσεις με άλλα κόμματα και κυρίως το ΠΑΣΟΚ, φαίνεται πως – τουλάχιστον μέχρι στιγμής – δεν υπάρχει ανταπόκριση.

Καταρχήν, ο κ. Τσίπρας μίλησε για ένα, έτσι και αλλιώς, απίθανο σενάριο συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας με χιούμορ.

«Είναι σαν να μου λέτε να φτιάξει ο Ολυμπιακός με τον Παναθηναϊκό μια ομάδα να πάρουν το πρωτάθλημα μαζί. Θα μας δείρουν οι φίλαθλοι», είπε .

Υπεραμύνθηκε του συστήματος της απλής αναλογικής ξεκαθαρίζοντας ότι «μας δίνει τη δυνατότητα να μιλήσουμε στα σοβαρά για προγραμματικές συγκλίσεις και κυβερνήσεις συνεργασίας»

ενώ πρόσθεσε με νόημα πως «ανοίγει την προοπτική για μια κυβέρνηση συνεργασίας ανάμεσα στα κόμματα της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς».

Στο πλαίσιο αυτό, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε νέο άνοιγμα προς το ΠΑΣΟΚ και τον Νίκο Ανδρουλάκη ενώ επιχείρησε εκ νέου να βάλει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ προ των ευθυνών του, καθώς τόνισε ότι αν όντως το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη θέλει να εφαρμόσει ένα σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμα, αυτό με τη Νέα Δημοκρατία δεν γίνεται.

Όσο αφορά στον Νίκο Ανδρουλάκη ο οποίος πιθανότατα θα αποτελέσει ένα από τα κομμάτια του παζλ με το οποίο θα μπορούσε να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας, συνεχίζει να υπερασπίζεται την θέση που εξέφρασε εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα, η οποία προϋποθέτει – μεταξύ άλλων – μία κυβέρνηση συνεργασίας χωρίς πρωθυπουργό τον Μητσοτάκη ή τον Τσίπρα.

Ο κ. Ανδρουλάκης επανήλθε σήμερα στο θέμα των συνεργασιών (Ant1) ενώ  απάντησε και στο τι θα πράξει εάν λάβει την τρίτη διερευνητική εντολή για σχηματισμό κυβέρνηση συνεργασίας.

«Παίρνω την εντολή. Είναι ισχυρό το ΠΑΣΟΚ με 12-13% και ψάχνω για προγραμματικές συγκλίσεις σε μείζονα θέματα. Μιλώ με όποιον συζητά και συμφωνεί στις προγραμματικές δεσμεύσεις για ισχυρό κοινωνικό κράτος, κοινωνική κατοικία, επαναφορά ΕΚΑΣ, κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου από το 2025, επαναφορά κανονικότητας σε συντάξεις χηρείας και αναπηρίας και άλλα μέτρα» σημείωσε επιχειρώντας να βάλει τους δικούς του όρους για την επόμενη μέρα σε περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ λάβει ένα ισχυρό διψήφιο ποσοστό.

Πάντως ο κ. Ανδρουλάκης δήλωσε με νόημα για τις μετεκλογικές συνεργασίες, ότι μπορεί υπάρξει όχι απαραίτητα  – όπως είπε – ανάμεσα στο πρώτο και το τρίτο κόμμα, αλλά και ανάμεσα στο πρώτο και στο τέταρτο κόμμα.

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024