Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Θα μας δείρουν» - Η αφοπλιστική απάντηση Τσίπρα για σενάριο συνεργασίας με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ταυτόχρονα

«Θα μας δείρουν» – Η αφοπλιστική απάντηση Τσίπρα για σενάριο συνεργασίας με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ταυτόχρονα

Με χιούμορ και ένα ποδοσφαιρικό παράδειγμα απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας στην ερώτηση για πιθανή συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Τι είπε για ενδεχόμενες «αποστασίες» βουλευτών.

Αφοπλιστική ήταν η απάντηση του Αλέξη Τσίπρα στη συνέντευξη που παραχώρησε στο in για τον εάν υπάρχει πιθανότητα ο ΣΥΡΙΖΑ να συγκυβερνήσει με τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, ενώ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μίλησε και για τις μετεκλογικές συνεργασίες σε περίπτωση που πάμε σε δεύτερες εκλογές.

Για την περίπτωση συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ, ο Αλέξης Τσίπρας επιστράτευσε το χιούμορ του και μια αναφορά στο ποδόσφαιρο, κάτι άλλωστε που συνηθίζει.

«Είναι σαν να μου λέτε να φτιάξει ο Ολυμπιακός με τον Παναθηναϊκό μια ομάδα να πάρουν το πρωτάθλημα μαζί. Θα μας δείρουν οι φίλαθλοι», είπε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια εξήγησε ότι «οι διαφορές μας είναι πολύ ουσιαστικές και κυρίως με τη Νέα Δημοκρατία του κ. Μητσοτάκη. Γιατί η πολιτική του κ. Μητσοτάκη είναι ένα κράμα νεοφιλελευθερισμού στην οικονομία και ακραίας δεξιάς στα κοινωνικά θέματα. Είναι πολύ μεγάλες οι διαφορές μας».

Έπειτα, ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε ότι είναι «η απλή αναλογική που μας δίνει τη δυνατότητα να μιλήσουμε στα σοβαρά για προγραμματικές συγκλίσεις και κυβερνήσεις συνεργασίας» και «ανοίγει την προοπτική για μια κυβέρνηση συνεργασίας ανάμεσα στα κόμματα της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς».

Αποκλείεται μια κυβέρνηση «μεγάλου συνασπισμού»

Με τη συγκεκριμένη τοποθέτηση και δίνοντας έμφαση με το παράδειγμα των «αιώνιων» αντιπάλων στο ποδόσφαιρο, ο Αλέξης Τσίπρας θέλησε να βάλει τέλος σε κάθε ψίθυρο που έχει ακουστεί για το ότι μπορεί να υπάρξει κυβέρνηση «μεγάλου συνασπισμού» αλά Γερμανία όπου συνεργάστηκαν Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες τα προηγούμενα χρόνια.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με τη φράση «θα μας δείρουν οι φίλαθλοι» επιδίωξε να επισημάνει ότι κάτι τέτοιο θα θεωρούνταν πρόκληση για όλους τους ψηφοφόρους στη χώρα αφού στην Ελλάδα δεν υπάρχει το πολιτικό περιθώριο για μια τέτοια συνεργασία.

Αντίθετα, ο κ. Τσίπρας, για άλλη μια φορά, μίλησε για τη «Νέα Δημοκρατία του Μητσοτάκη», κάτι που σίγουρα έχει τη σημασία του με την έννοια ότι «στοχοποιεί» τον αρχηγό της ΝΔ και του επιρρίπτει προσωπικά της ευθύνες για την πολιτική που ονόμασε «κράμα νεοφιλελευθερισμού και άκρας δεξιάς».

Νέο κάλεσμα στο ΠΑΣΟΚ

Ωστόσο, ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχασε την ευκαιρία να κάνει νέα πρόσκληση για συνεργασία στο ΠΑΣΟΚ και τον Νίκο Ανδρουλάκη και να υπογραμμίσει ότι το σύστημα της απλής αναλογικής δίνει τις απαραίτητες ευκαιρίες για τη συγκρότηση μιας προοδευτικής κυβέρνησης.

Μάλιστα, επιχείρησε εκ νέου να βάλει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ προ των ευθυνών του, καθώς τόνισε ότι αν όντως το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη θέλει να εφαρμόσει ένα σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμα, αυτό με τη Νέα Δημοκρατία δεν γίνεται.

Ο κ. Τσίπρας επέμεινε ότι αυτό μπορεί να συμβεί με τη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ και επανήλθε στα 11 σημεία του προγράμματος που έχει κατατεθεί, το Συμβόλαιο Αλλαγής, προσθέτοντας ότι το 12ο σημείο μπορεί να είναι για το ζήτημα των υποκλοπών, για να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι, όπως είχε ζητήσει και ο Νίκος Ανδρουλάκης στο debate των πολιτικών αρχηγών.

Για ενδεχόμενες συνεργασίες στον δεύτερο γύρο των εκλογών

Για το αν υπάρχει δυνατότητα συνασπισμού της αντιπολίτευσης σε περίπτωση που πάμε σε δεύτερες κάλπες, ο Αλέξης Τσίπρας, γελώντας, είπε: «Να κάνουμε αυτό που έκανε ο Κιλιτσντάρογλου; Δεν του πήγε και πολύ καλά».

Έπειτα, ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε: «Όχι, δεν πιστεύω ότι υπάρχουν αυτές οι συνθήκες εδώ. Αν δεν καταφέρουμε να κερδίσουμε τις εκλογές και τις κερδίσει ο κ. Μητσοτάκης, υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα να έχουμε κυβέρνηση Μητσοτάκη με την απλή αναλογική. Αν πάλι δεν το καταφέρει, θα πάμε σε δεύτερες (σ.σ. εκλογές) όπου εκεί θα έχει δημοψηφισματικό χαρακτήρα, ή ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ».

«Κυβέρνηση κουρελού» και «κλοπή» βουλευτών

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης του στο in, ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να σχηματίσει κυβέρνηση αν είναι πρώτο κόμμα την Κυριακή 21 Μαΐου.

«Λέω ότι υπάρχει απλή αναλογική, αλλά υπάρχει απλή λογική. Αυτός που θα βγει πρώτος θα έχει τη δυνατότητα και τον πρώτο λόγο να σχηματίσει κυβέρνηση», είπε ο κ. Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να σχηματίσει κυβέρνηση με την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου ή με βουλευτές του ή με βουλευτές του Νίκου Ανδρουλάκη, επισημαίνοντας ότι η «κλοπή βουλευτών» είναι κάτι ανέντιμο, όπως έχει σημειώσει και στο παρελθόν.

«Το έχει δηλώσει ο κ. Μητσοτάκης. Δεν είναι κάτι κρυφό. Έχει πει για κυβέρνηση ενός κόμματος, αλλά πολλών χρωμάτων. Τι εννοεί; Εννοεί μια κυβέρνηση κουρελού που θα πάρει λίγο από εδώ, λίγο από εκεί…», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι αυτό είναι ανέντιμο «και αδιανόητο να το προαναγγέλλει, μάλιστα, πριν τις εκλογές».

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στο in

Sports in

«Κοκκινίζει» το «Βίλα Παρκ»: Πόσα εισιτήρια θα πάρει ο Ολυμπιακός…

Τα εισιτήρια που θα πάρει ο Ολυμπιακός για τον εκτός έδρας ημιτελικό με την Άστον Βίλα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024