Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου: Στόχος η αδιαμφισβήτητη πρωτιά της Νέας Δημοκρατίας

Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου: Στόχος η αδιαμφισβήτητη πρωτιά της Νέας Δημοκρατίας

«Οι εκλογές της 21ης Μαΐου είναι μια αναμέτρηση κομβικής σημασίας για την Ελλάδα, στις οποίες επιδιώκουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και δεν μιλάμε για πρώτη και δεύτερη κάλπη», λέει στο in η Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου

Έχουμε τον πιο «πράσινο» πρωθυπουργό στην Ελλάδα, τονίζει η Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, υποψήφια βουλευτής Ηλείας με τη Νέα Δημοκρατία και Προέδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, έναν χαρακτηρισμό που είχε αποδώσει στον Κυριάκο Μητσοτάκη ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

Η κυρία Αυγερινοπούλου, πολιτικός με διεθνείς περγαμηνές στον τομέα του περιβάλλοντος – το 2011 αναγνωρίστηκε ανάμεσα στους 40 νέους ηγέτες της Ευρώπης κάτω από την ηλικία των 40 (40Under40), ενώ έλαβε και το Βραβείο «Green Star» του ΟΗΕ για τη συμβολή της στην αντιμετώπιση φυσικών και ανθρωπογενών καταστροφών – υποστηρίζει πως η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι πρωτοπόρα όσον αφορά τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ενώ αναλύει τι πρέπει να γίνει στον τομέα της δασοπυρόσβεσης και της πρόληψης των πυρκαγιών.

Παράλληλα, εξηγεί γιατί η Νέα Δημοκρατία επιδιώκει την αυτοδυναμία στις εκλογές, αλλά και γιατί δεν μπορεί να συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνει πως αν δοκίμαζε να κάνει έστω και τα μισά από όσα υπόσχεται ο κ. Τσίπρας, ενδέχεται να οδηγούσε σε νέα εποπτεία, νέα μνημόνια και χρεοκοπία, ενώ πιστεύει απόλυτα στην εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Στηρίξαμε την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία για τις ΑΠΕ»

Έχετε ασχοληθεί και διακριθεί διεθνώς στον τομέα του Περιβάλλοντος. Πιστεύετε ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εφάρμοσε πολιτικές φιλικές προς το περιβάλλον την τετραετία αυτή; Τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει άμεσα και ποια είναι η γνώμη σας για την απολιγνιτοποίηση που αναβλήθηκε λόγω της διεθνούς συγκυρίας;

Στον περιβαλλοντικό τομέα, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει εφαρμόσει στην πράξη το αίτημα της προστασίας του περιβάλλοντος και της βιώσιμης χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης για να μην μείνει κανείς πίσω. Η περιβαλλοντική προστασία, η ενεργειακή μετάβαση και η ενεργειακή επάρκεια γίνονται πράξη, ενώ επιτελέστηκαν με δίκαιους όρους, με την στήριξη προς όφελος τόσο του περιβάλλοντος και του κλίματος, όσο και της ίδιας της κοινωνίας και ιδιαίτερα των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Βελτιώθηκε το νομοθετικό και το θεσμικό πλαίσιο, ενώ στηρίχθηκε η επιχειρηματικότητα και η καινοτομία για τις ΑΠΕ. Δόθηκε, ακόμη, ιδιαίτερη έμφαση στην αποκατάσταση των υποβαθμισμένων οικοσυστημάτων, την πρόληψη και αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, την αντιμετώπιση του σοβαρού ζητήματος των αποβλήτων, την προώθηση της βιώσιμης ναυτιλίας και τα εναλλακτικά καύσιμα πλοίων, καθώς και στη διαχείριση των υδατικών αποθεμάτων και των λιμνών.

Ως πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω στενά όλες τις σημαίνουσες περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες που ανέλαβε η κυβέρνηση, αλλά και να προωθήσουμε από κοινού ενεργά την περιβαλλοντική ατζέντα.

«Ο Κ. Μητσοτάκης είναι ο πιο ‘πράσινος’ πρωθυπουργός της Ελλάδας»

Την πρώτη τετραετία της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας προωθήθηκαν όσο ποτέ οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ενώ μπήκαμε δυνατά και στην σκακιέρα των πράσινων και ενεργειακών επενδύσεων, όπως η επένδυση για την επέκταση της αποθηκευτικής ικανότητας του σταθμού LNG στη Ρεβυθούσα και η συμφωνία με την Αίγυπτο για την μεταφορά πράσινης ενέργειας από ΑΠΕ μέσω της Ελλάδας σε όλη την Ευρώπη. Επενδύσεις και συμφωνίες που καθιστούν τη χώρα μας πυλώνα σταθερότητας και σημαντικό ενεργειακό κόμβο στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σημαντικές είναι και οι επενδύσεις που γίνονται στη Μεγαλόπολη και τη Δυτική Μακεδονία, μέσω του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης, που όχι μόνο θα στηρίξουν οικονομικά το κόστος της μετάβασης, αλλά θα δημιουργήσουν πρόσθετες θέσεις εργασίας, καθώς είναι περιοχές προτεραιότητας επενδυτικά για τη χώρα.

Πολιτικές, οι οποίες σαφέστατα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Οι συνθήκες που κατ’ εξαίρεση δημιουργήθηκαν έφεραν, όπως ήταν λογικό, μια καθυστέρηση στην υλοποίηση αυτής της ατζέντας, η οποία όμως συνεχίζεται με ταχείς ρυθμούς και είναι ευκαιρία ανάπτυξης για σύγχρονες επενδύσεις.

Στις 7 Οκτωβρίου, η χώρα μας στηρίχθηκε για 5,5 συνεχόμενες ώρες σε ΑΠΕ για να καλύψει την πανελλαδική ανάγκη για ηλεκτρικό ρεύμα. Για όσους ασχολούμαστε με την προστασία του περιβάλλοντος, με την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την ενέργεια, αυτή αποτελεί ημερομηνία ορόσημο, ενώ στόχος του πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι η περαιτέρω εισδοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο που σημαίνει σταθεροποίηση του κλίματος, μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, προστασία της δημόσιας υγείας, αλλά και μείωση των λογαριασμών ρεύματος.

Όπως ορόσημο είναι η υιοθέτηση για την Ελλάδα του πρώτου κλιματικού νόμου της χώρας, η εισαγωγή της ηλεκτροκίνησης, η υλοποίηση των προγραμμάτων των έξυπνων πόλεων, το πρωτοπόρο πρόγραμμα «GR-eco Islands», η προώθηση της κυκλικής οικονομίας, αλλά και η ενίσχυση της πολιτικής προστασίας.

Πρόκειται για ατζέντα, η οποία οδηγεί την Ελλάδα στη διεθνή πρωτοπορία και δικαίως ο πρωθυπουργός έχει χαρακτηριστεί από τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Φρανς Τίμερμανς, ως ο πιο «πράσινος» πρωθυπουργός της Ελλάδας. Πρόκειται, δηλαδή, για την ατζέντα της βιώσιμης ανάπτυξης, των παγκόσμιων στόχων βιωσιμότητας, που οδηγεί την Ελλάδα σε ένα καλύτερο αύριο.

«Στις πυρκαγιές πετύχαμε τον πρωταρχικό στόχο, να προστατεύσουμε ζωές»

Στον τομέα της πρόληψης από τις πυρκαγιές, θεωρείτε ότι η κυβέρνηση έχει πετύχει αυτά τα χρόνια; Τι απαντάτε σε όσους μιλούν για πολιτική «των εκκενώσεων», χωρίς αποτελεσματική πρόληψη των πυρκαγιών, οι οποίες, εκτός από ανθρώπινες ζωές, καταστρέφουν το περιβάλλον και την τοπική οικονομία;

Η κυβέρνηση έχει επιτύχει, καταρχάς, τον πρωταρχικό στόχο που είναι ψηλά στην πυραμίδα των προτεραιοτήτων, δηλαδή την προστασία της ανθρώπινης ζωής, και δεν μπορεί να συγκριθεί η επιτυχημένη πολιτική των εκκενώσεων και η αντιμετώπιση των πυρκαγιών επί Νέας Δημοκρατίας με την αντιμετώπιση που είχαν οι πυρκαγιές τα προηγούμενα έτη, όπως στο Μάτι. Το θέμα, λοιπόν, της εκκένωσης των οικισμών είναι κάτι που πρέπει να οργανώνεται σωστά σε απόλυτη συνεργασία των αρμόδιων φορέων που μετέχουν στην κατάσβεση με τους Δήμους και να δίνονται οι σωστές κατευθύνσεις.

Η εμπειρία μας δείχνει ότι είναι σημαντικό να υπάρχει η διαδικασία της εκκένωσης ειδικά στους ευάλωτους συμπολίτες μας που δεν μπορούν να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς και όχι μόνο τίθεται η ζωή τους σε κίνδυνο, αλλά τυχόν δυσχεραίνουν το έργο της πυροσβεστικής. Από εκεί και πέρα ειδικά τα χωριά θα ήταν χρήσιμο να έχουν ομάδες εθελοντών, οι οποίοι έχοντας την κατάλληλη εκπαίδευση, να μπορούν να συνδράμουν στην κατάσβεση.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει δείξει ειδική μέριμνα στον τομέα της πρόληψης και της αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών, ενώ ο πρωθυπουργός, αντιλαμβανόμενος τις ανάγκες που επιτάσσει η κλιματική κρίση, προέβη στην σύσταση του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, έτσι ώστε να ανταποκριθεί στην παγκόσμια πρόκληση της κλιματικής κρίσης και την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των ζητημάτων πολιτικής προστασίας και τη διαχείριση των κρίσεων.

Παράλληλα με τη θεσμική αυτή τομή, η κυβέρνηση έχει ενισχύσει με εξοπλισμό και πρόσθετο προσωπικό το Πυροσβεστικό Σώμα, ενώ δημιούργησε και το νέο σώμα για την προστασία των δασών μας και της ίδιας της ζωής, αυτό των δασοκομάντος.

Έχει ολοκληρώσει δε σημαντικά προληπτικά έργα σχεδόν 40 εκατ. ευρώ για την προστασία του περιβάλλοντος μέσω του προγράμματος Anti-Nero, όπως καθαρισμοί των δασών, διάνοιξη και αποκατάσταση της βατότητας των δασικών δρόμων, καθώς και συντήρηση και διάνοιξη αντιπυρηνικών ζωνών. Εξίσου σημαντικό είναι ευρύ πρόγραμμα αναδασώσεων, αλλά και οι δράσεις στις περιοχές Natura.

«Το ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη είναι κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ»

Σε περίπτωση που η ΝΔ δεν συγκεντρώσει αυτοδυναμία, θα επιδιώξει συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, αν αποσύρει ο Νίκος Ανδρουλάκης τον όρο του για το πρόσωπο του πρωθυπουργού, ή θα πάει, ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, σε δεύτερες εκλογές με στόχο την αυτοδυναμία;

Οι πολίτες είναι αυτοί που με τη ψήφο τους καθορίζουν την κυβέρνηση, ενώ ψηφίζουν και για πρωθυπουργό.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο κυβέρνησης συνεργασίας ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, το ζήτημα δεν είναι μόνο αριθμητικό, όπως επισημαίνει και ο πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά ουσιαστικό, καθώς η πολιτική του ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη είναι πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ.

Έτσι, σε ενδεχόμενη συνεργασία θα υπήρχε καθήλωση στις κρίσιμες μεταρρυθμίσεις, αντί επιτάχυνση και πρόοδος. Κάτι που δεν θα εξυπηρετούσε τα συμφέροντα της χώρας και ως εκ τούτου κύρια επιδίωξη είναι ο σχηματισμός μιας σταθερής κυβέρνησης.

Η μονοκομματική κυβέρνηση είναι αυτή που έχει ξεκάθαρο πρόγραμμα, ξεκάθαρα δεδομένα για το τι θα κάνει όταν κυβερνήσει, και μπορεί να κυβερνήσει με σταθερότητα, συνέπεια και συνέχεια. Αντιθέτως, στο παρελθόν οι οποίες συγκυβερνήσεις στη χώρα μας οδήγησαν  θα έλεγα σε αποτυχία σε βασικά θέματα.

«Στόχος η αδιαμφισβήτητη πρωτιά της ΝΔ»

Γιατί οι εκλογές της απλής αναλογικής, στην οποία δεν πιστεύει το κόμμα σας και ο αρχηγός του, είναι τόσο κρίσιμες, όπως δηλώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης; Ή μήπως είναι ένας τρόπος για να αντιμετωπίσετε την αποχή και την «χαλαρή» ψήφο, ενώ ο μοναδικός στόχος είναι η διεξαγωγή δεύτερων εκλογών με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής;

Οι εκλογές της 21ης Μαΐου είναι μια αναμέτρηση κομβικής σημασίας για την Ελλάδα, στις οποίες επιδιώκουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και δεν μιλάμε για πρώτη και δεύτερη κάλπη. Στις εκλογές της προσεχούς Κυριακής κρίνεται αν θα κάνουμε ακόμη πιο τολμηρά και αποφασιστικά βήματα προς τα μπρος στο δρόμο της σιγουριάς και της ανάπτυξης.

Στόχος είναι η αδιαμφισβήτητη πρωτιά της Νέας Δημοκρατίας με καθαρή διαφορά από τον δεύτερο, ώστε την επόμενη μέρα να μην υπάρχει αμφιβολία για το ποιος πρέπει να είναι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση της νέας τετραετίας.

«Θα κερδίσουμε τις εκλογές με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη»

Συμφωνείτε με την στρατηγική που έχει υιοθετήσει ο πρωθυπουργός έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας διαρκώς για την απειλή νέου μνημονίου, εάν κερδίσει ο Αλέξης Τσίπρας τις εκλογές; Το πιστεύτε κι εσείς αυτό;

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι η μόνη που έχει κοστολογημένο πρόγραμμα και ρεαλιστικό που θα υλοποιηθεί, όπως υλοποιήθηκαν και όσα είχαμε υποσχεθεί το 2019.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, από την άλλη, απειλεί να αναιρέσει όλα τα σημαντικά βήματα που έχουμε χτίσει. Πρόκειται για μια κυβέρνηση που αν δοκίμαζε να κάνει έστω και τα μισά από όσα υπόσχεται ο κ. Τσίπρας ενδέχεται να οδηγούσε σε νέα εποπτεία, νέα μνημόνια και χρεοκοπία.

Αντιθέτως, η Νέα Δημοκρατία έχει οδηγήσει τη χώρα σε πρωτιές και πρέπει να διατηρήσουμε την ανοδική αυτή πορεία.

Εάν χάσει τις εκλογές ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πιστεύετε ότι πρέπει να ανοίξει συζήτηση διαδοχής;

Δεν πρόκειται να χάσουμε τις εκλογές και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι ξανά πρωθυπουργός και την επόμενη τετραετία.

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024