Τετάρτη 04 Οκτωβρίου 2023
weather-icon 21o
ΛΟΑΤΚΙ+: Οι 11 χώρες όπου τα queer άτομα κινδυνεύουν με θανατική ποινή

ΛΟΑΤΚΙ+: Οι 11 χώρες όπου τα queer άτομα κινδυνεύουν με θανατική ποινή

Η θανατική ποινή εφαρμόζεται στο Ιράν, τη Βόρεια Νιγηρία, τη Σαουδική Αραβία, τη Σομαλία και την Υεμένη, ενώ παραμένει μια «νομική δυνατότητα» στο Αφγανιστάν, το Μπρουνέι, τη Μαυριτανία, το Πακιστάν, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ένα χρόνο μετά το κάλεσμα πολλών κορυφαίων ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεων σε 11 χώρες ώστε να αποσύρουν την απειλή της θανατικής ποινής σε queer άτομα, τίποτα δεν έχει αλλάξει.

Tο 2022, η ILGA Asia, η Διεθνής Επιτροπή Νομικών (ICJ) και άλλες πέντε οργανώσεις καταδίκασαν τη χρήση βίας κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων σε δήλωση που εκδόθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, της Αμφιφοβίας, της Τρανσφοβίας και της Ιντερφοβίας (IDAHOBIT).

Στη δήλωση, οι ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεις σημειώνουν ότι 70 χώρες σε όλο τον κόσμο συνεχίζουν να ποινικοποιούν τη σεξουαλική συμπεριφορά μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου, συμπεριλαμβανομένων 22 ασιατικών χωρών, σύμφωνα με το pinknews.

Η ILGA Asia δήλωσε ότι 11 χώρες – το Αφγανιστάν, το Μπρουνέι, το Νταρουσαλάμ, το Ιράν, η Μαυριτανία, η Νιγηρία, το Πακιστάν, το Κατάρ, η Σαουδική Αραβία, η Σομαλία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Υεμένη – διατηρούν τη θανατική ποινή για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα. Οκτώ από αυτές τις χώρες βρίσκονται στην Ασία.

Σύμφωνα με το Human Dignity Trust, η θανατική ποινή εφαρμόζεται στο Ιράν, τη Βόρεια Νιγηρία, τη Σαουδική Αραβία, τη Σομαλία και την Υεμένη, ενώ παραμένει μια «νομική δυνατότητα» στο Αφγανιστάν, το Μπρουνέι, τη Μαυριτανία, το Πακιστάν, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ένα χρόνο αργότερα, καθώς η IDAHOBIT γιορτάστηκε και πάλι στις 17 Μαΐου, υπάρχουν πλέον μόλις 66 χώρες στον κόσμο που ποινικοποιούν την ιδιωτική, συναινετική δραστηριότητα queer ατόμων – αλλά ο αριθμός των χωρών που επιβάλλουν τη θανατική καταδίκη ως ποινή παραμένει σταθερός, στις 11.

Παραβιάζει το δικαίωμα στη ζωή

Οι νόμοι κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων και η θανατική ποινή πλήττουν δυσανάλογα τις εθνοτικές ή θρησκευτικές μειονότητες και τα άτομα από μειονεκτικό κοινωνικοοικονομικό υπόβαθρο, δήλωσαν οι οργανώσεις.

«Η διατήρηση και η επιβολή της θανατικής ποινής για συναινετική σεξουαλική συμπεριφορά ατόμων του ίδιου φύλου αποτελεί παραβίαση του δικαιώματος στη ζωή και του δικαιώματος στην ελευθερία από μια σκληρή, απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση ή τιμωρία», δήλωσε ο Daron Tan, αναπληρωτής διεθνής νομικός σύμβουλος στο ICJ.

Ο Tan δήλωσε ότι οι νόμοι αυτοί παραβιάζουν πολυάριθμα ανθρώπινα δικαιώματα και μπορεί επίσης να προκαλέσουν την άρνηση πρόσβασης των ανθρώπων στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης.

Η Ajita Banerjie, υπεύθυνη ερευνών στην ILGA Asia, ζήτησε να αποποινικοποιηθεί η σεξουαλική συμπεριφορά ατόμων του ίδιου φύλου σε όλο τον κόσμο και δήλωσε ότι η θανατική ποινή θα πρέπει να καταργηθεί σε όλες τις περιπτώσεις.

«Επιπλέον, καλούμε τις αρχές όλων των χωρών που εξακολουθούν να διατηρούν τη θανατική ποινή να θεσπίσουν νομικούς αναστολείς στη χρήση της, ως απαραίτητο πρώτο βήμα προς την κατάργηση της θανατικής ποινής.

«Τέλος, καλούμε τις αρχές να διασφαλίσουν ότι υπάρχουν όλες οι απαραίτητες εγγυήσεις προκειμένου να εξασφαλιστεί η πρόσβαση σε νομική εκπροσώπηση και δίκαιες δίκες για όσα άτομα αντιμετωπίζουν σήμερα τη θανατική ποινή σε σχέση με την πραγματική ή υποτιθέμενη εμπλοκή τους σε συναινετική σεξουαλική συμπεριφορά μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου».

Τα Ηνωμένα Έθνη και άλλες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν επανειλημμένα καταδικάσει τη χρήση της θανατικής ποινής σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο.

Τον Δεκέμβριο του 2020, η γενική συνέλευση του ΟΗΕ κάλεσε τα κράτη που εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τη θανατική ποινή να διασφαλίσουν ότι αυτή δεν εφαρμόζεται «βάσει νόμων που εισάγουν διακρίσεις ή ως αποτέλεσμα ομοφοβικής ή αυθαίρετης εφαρμογής του νόμου».

Δύο εκτελέσεις στο Ιράν στις αρχές του 2022

Ακόμα και σε χώρες όπου η θανατική ποινή δεν χρησιμοποιείται κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, πολλοί συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν τη σύλληψη και την καταδίκη για συναινετικό σεξ.

Ορισμένες χώρες διατηρούν αυθαίρετους νόμους περί «ανηθικότητας» που στοχοποιούν μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, όπως οι χώρες: Κουβέιτ, Λίβανος, Μιανμάρ, Ομάν.

Τον Ιανουάριο του 2022 προκλήθηκε εκτεταμένη αναστάτωση όταν ένα δίκτυο ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανέφερε ότι δύο ομοφυλόφιλοι άνδρες εκτελέστηκαν στο Ιράν, αφού πέρασαν έξι χρόνια στην πτέρυγα των θανατοποινιτών.

Οι δύο άνδρες, οι οποίοι κατονομάστηκαν ως Mehrdad Karimpour και Farid Mohammadi από το πρακτορείο ειδήσεων Human Rights Activists, είχαν καταδικαστεί σε θάνατο για «εξαναγκαστική σεξουαλική επαφή μεταξύ δύο ανδρών».

Τον Ιούλιο του 2022, ένας άλλος ομοφυλόφιλος άνδρας εκτελέστηκε στο Ιράν με την κατηγορία του «σοδομισμού», σύμφωνα με ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Άλλοι δύο άνδρες φέρονται να εκτελέστηκαν με παρόμοιες κατηγορίες στο Ιράν τον Ιούλιο του 2021.

Only in

Πόσα κερδίζουν οι έλληνες ιδιοκτήτες από το Airbnb - Αποκαλυπτικά στοιχεία

Τι έδειξε εσωτερική έρευνα που διενήργησε η Airbnb

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τετάρτη 04 Οκτωβρίου 2023