Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ισραήλ: Διπλή τιμωρία για βιαστές ισραηλινών γυναικών που έχουν και… εθνικιστικά κίνητρα

Ισραήλ: Διπλή τιμωρία για βιαστές ισραηλινών γυναικών που έχουν και… εθνικιστικά κίνητρα

Ένα εξαιρετικά αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο έφεραν στην ισραηλινή βουλή (Κνέσετ) ακροδεξιοί βουλευτές, στην προσπάθειά τους να πατάξουν τη «σεξουαλική τρομοκρατία».

Το νομοσχέδιο υποβλήθηκε από τους βουλευτές Λίμορ Σον Χαρ-Μελέχ και Γιτζάκ Κρόιζερ, μέλη του ακραίου υπερ-θρηκευτικού και ακροδεξιού Otzma Yehudit που συνδέεται με ιδέες περί ισραηλινής ανωτερότητας. Ηγέτης του κόμματος είναι ο ρατσιστής υπουργός Εθνικής Ασφαλείας Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, που έχει καταδικαστεί για στήριξη τρομοκρατίας.

To εν λόγω νομοσχέδιο φέρνει διπλασιασμό της ποινής για τους δράστες σεξουαλικών επιθέσεων οι οποίοι όμως οι αρχές κρίνουν ότι έχουν και εθνικιστικά κίνητρα. «Η σεξουαλική τρομοκρατία, ακόμη κι αν την αρνούνται, είναι ένα υπαρκτό και τρομακτικό φαινόμενο», είπε ο Λίμορ Σον Χαρ-Μελέχ.

«Τα τρομοκρατικά εγκλήματα, όπως γνωρίζω από πρώτο χέρι, αφήνουν το θύμα με ψυχικά τραύματα που δεν επουλώνονται ποτέ. Η σεξουαλική παρενόχληση επίσης, όπως ξέρω, αφήνει στα θύματα ψυχικά τραύματα που δεν επουλώνονται ποτέ» προσέθεσε.

Ωστόσο όπως επεσήμανε, «ένας συνδυασμός σεξουαλικής παρενόχλησης, με εθνικιστικό υπόβαθρο, αφήνει στα θύματα διπλό τραύμα: Τόσο το τραύμα του θύματος της τρομοκρατίας, όσο και η ουλή του θύματος της σεξουαλικής παρενόχλησης. Επομένως, δεν υπάρχει λόγος να μην διπλασιαστεί η ποινή».

Ποινή ακόμα και 32 έτη

Παρά την ακρότητα των εισηγητών βουλευτών, το νομοσχέδιο πέρασε την Τετάρτη 17 Μαΐου την πρώτη φάση καθώς ψηφίστηκε από 44 βουλευτές και καταψηφίστηκε μόνο από οκτώ. Το νομοσχέδιο θα επιστρέψει στην επιτροπή στο πλαίσιο προετοιμασίας για περαιτέρω αναγνώσεις.

Μέχρι σήμερα, η ανώτατη ποινή για κάποιον δράστη σεξουαλικών εγκλημάτων ήταν τα 16 έτη. Αν όμως ψηφιστεί ο νόμος, η ποινή μπορεί να διπλασιαστεί για σεξουαλικούς παραβάτες με εθνικιστικά κίνητρα ενώ το θύμα θα δικαιούται επίσης διπλή αποζημίωση, έως 240.000 σεκέλ.

«Οι Ισραηλινές δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν το βράδυ»

Το σκεπτικό πίσω από τον νόμο κατά της «σεξουαλικής τρομοκρατίας» στο Ισραήλ, σύμφωνα με τους βουλευτές, είναι η μεγάλη αύξηση των αναφορών για σεξουαλική παρενόχληση γυναικών λόγω της θρησκευτικής τους ταυτότητας. Η αύξηση, μάλιστα είναι τέτοια σε όλη τη χώρα, που οι γυναίκες φοβούνται να βγουν έξω το βράδυ.

«Τον προηγούμενο χρόνο, άκουσα δεκάδες μαρτυρίες από γυναίκες που ταξιδεύουν καθημερινά με λεωφορεία στην περιοχή της Σαμαριάς», είπε η Σον Χαρ-Μέλεχ. «Η σεξουαλική παρενόχληση που υφίστανται λόγω εθνικιστικού πλαισίου απαιτεί εκ νέου εξέταση του νόμου».

Ο Κρόιζερ είπε ότι το νομοσχέδιο θα εφαρμόσει δικαιοσύνη κατά των «ανθρώπινων αποβρασμάτων» που επιδιώκουν να βλάψουν τις ψυχές των Εβραίων γυναικών.

Το νομοσχέδιο κατατέθηκε τον Φεβρουάριο μετά τον βιασμό μιας γυναίκας στο σπίτι της στη Gedera μπροστά στα παιδιά της, όπως αναφέρει η Jerusalem Post.

Αδύναμα τα επιχειρήματα των ακροδεξιών βουλευτών

H ισραηλινή εφημερίδα αναφέρει επίσης τη περίπτωση της νεαρής Ori Ansbacher που δολοφονήθηκε και βιάστηκε από τον Παλαιστήνιο Αραφάτ Ιρφάγια, το 2019.

Ωστόσο, σύμφωνα με στατιστικές, το μεγάλο πρόβλημα βιασμών στο Ισραήλ οφείλεται σε άλλους παράγοντες, όπως η καραντίνα λόγω της πανδημίας, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Haaretz.

Επίσης, σε έρευνα του 2013 της ARCCI, βρέθηκε ότι στο 65,5% των βιασμών δεν βρέθηκαν αποδεικτικά στοιχεία ενώ οι δράστες ήταν είτε στο συγγενικό περιβάλλον, είτε στη δουλειά είτε από σύντροφο. Μόνο το 11% ήταν από αγνώστους.

Προκαλούνται ερωτήματα, πως θα μπορούσαν οι αρχές να διαπιστώσουν τα θρησκευτικά ή εθνικά κίνητρα, ενώ ο νόμος θα μπορούσε κάλλιστα να στοχεύσει Παλαιστινίους.

 

Sports in

LIVE: Τενερίφη – Περιστέρι

Παρακολουθήστε live στις 19:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Τενερίφη – Περιστέρι για τον ημιτελικό του Final Four του Basketball Champions League. Tηλεοπτικά από Cosmote Sports 4.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024