Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τεχνητή νοημοσύνη: Ακόμα και ο επικεφαλής της OpenAI ζητά κανόνες

Τεχνητή νοημοσύνη: Ακόμα και ο επικεφαλής της OpenAI ζητά κανόνες

Ο Σαμ Άλτμαν κλήθηκε στο Κογκρέσο για κατάθεση σχετικά με τις προοπτικές και τους κινδύνους.

Η OpenAI, η υποστηριζόμενη από την Microsoft startup που δημιούργησε το ChatGPT, επιθυμεί οι Ηνωμένες Πολιτείες να εξετάσουν το ενδεχόμενο να επιβάλλουν ρύθμιση στις εταιρείες που αναπτύσσουν εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης.

Αυτό προτείνει ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI, Σαμ Άλτμαν, ενώπιον επιτροπής του Κογκρέσου. Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters ο Άλτμαν δηλώνει ότι «η ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης είναι απαραίτητη».

Πιο συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της OpenAI υποστηρίζει την ανάγκη ύπαρξης απαιτήσεων αδειοδότησης ή εγγραφής προδιαγραφών της τεχνητής νοημοσύνης για συγκεκριμένες λειτουργίες. Με τον τρόπο αυτό η πολιτεία, εν προκειμένω η κυβέρνηση των ΗΠΑ, θα μπορεί να διατηρεί κάποια πρότυπα ασφαλείας για τις εταιρείες του κλάδου, για παράδειγμα να δοκιμάζουν τα συστήματά τους πριν αυτά γίνουν διαθέσιμα στο ευρύ κοινό.

Ο Άλτμαν ζητά επίσης παγκόσμια συνεργασία για την τεχνητή νοημοσύνη και κίνητρα για συμμόρφωση με την ασφάλεια.

Η κατάσταση σήμερα

Αυτό που έχει παρατηρηθεί τους τελευταίους μήνες είναι εταιρείες κάθε μεγέθους να διαγωνίζονται να «ρίξουν» στην αγορά όλο και πιο επιδέξια εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, χρησιμοποιώντας τεράστιο όγκο δεδομένων και επενδύοντας δισεκατομμύρια δολάρια.

Όσοι βλέπουν επικριτικά το εγχείρημα φοβούνται ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία θα προκαλέσει βλάβες σε κοινωνικό επίπεδο, τονίζοντας ιδιαίτερα την προκατάληψη και την παραπληροφόρηση, ενώ άλλοι προειδοποιούν ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε ενδεχομένως να… τερματίσει την ίδια την ανθρωπότητα.

Ο Λευκός Οίκος έχει συγκαλέσει τους επικεφαλής όλων αυτών των εταιρειών, του Άλτμαν συμπεριλαμβανομένου, για να βρεθεί ένας κοινός τόπος στην ανάπτυξη και χρήση της τεχνητής νοημοσύνης. Οι Αμερικανοί νομοθέτες επίσης επιδιώκουν να αναλάβουν δράση ώστε να προωθηθούν τα οφέλη της τεχνολογίας σε συνάρτηση με την εθνική ασφάλεια και παράλληλα περιορίζοντας την κακή χρήση της.

Στο σύνολο αυτής της εικόνας φαίνεται ότι η συναίνεση απέχει αρκετά.

OASIS και… κίνδυνοι

Όπως αναφέρει το Reuters, ένα στέλεχος της OpenAI έχει προτείνει τη δημιουργία μιας αμερικανικής ρυθμιστικής αρχής για την τεχνητή νοημοσύνη, η οποία θα μπορούσε να ονομαστεί «Office for AI Safety and Infrastructure Security» ή απλά OASIS, δηλαδή Γραφείο για την Ασφάλεια της Τεχνητής Νοημοσύνης και την Ασφάλεια Υποδομών.

Αρκετοί αναλυτές θεωρούν ότι η επιβολή ρύθμισης κρύβει τον κίνδυνο να παραγκωνιστούν οι μικρότεροι παίκτες της δημιουργούμενης αγοράς ή να χάσουν την επαφή με το αντικείμενο εάν η τεχνητή νοημοσύνη εξελιχθεί πολύ γρήγορα, ενώ δεν παραβλέπουν ότι η ρύθμιση θα βοηθούσε τις ΗΠΑ να εστιάσουν καλύτερα στην επίβλεψη και να λειτουργήσουν προστατευτικά απέναντι σε καταχρήσεις.

Πηγή: OT.gr

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024