Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Συνάντηση Πάπα-Ζελένσκι: Τι ζήτησε ο Ουκρανός ηγέτης από τον ποντίφικα

Συνάντηση Πάπα-Ζελένσκι: Τι ζήτησε ο Ουκρανός ηγέτης από τον ποντίφικα

Οι ευχές, οι εκκλήσεις και τα δώρα που ανταλάχτηκαν

Σαράντα λεπτά διήρκεσε η συνάντηση του Πάπα Φραγκίσκου με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι το απόγευμα του Σαββάτου 13 Μαΐου, σύμφωνα με ιταλικά ΜΜΕ.

Κατά την άφιξή του στο Βατικανό στις 16:10, τον Ουκρανό πρόεδρο υποδέχθηκε ο πατέρας Λεονάρντο Σαπιέντζα, ενώ ήταν παρών και ο πρέσβης της Ουκρανίας στην Αγία Έδρα Αντρέι Γιούρας.

«Είναι μεγάλη τιμή»: αυτά ήταν τα πρώτα λόγια που είπε ο πρόεδρος καθώς έβαλε το χέρι του στην καρδιά του μόλις έφτασε στην πόρτα της αίθουσας Παύλου VI. Στη συνέχεια ο Άγιος Πατέρας τον κάλεσε να καθίσει λέγοντάς του: «Σας ευχαριστώ για αυτήν την επίσκεψη».

Η συνάντηση διήρκεσε περίπου 40 λεπτά και επικεντρώθηκε στην ανθρωπιστική και πολιτική κατάσταση στην Ουκρανία που προκλήθηκε από τον συνεχιζόμενο πόλεμο, σύμφωνα με το γραφείο Τύπου του Βατικανού.

«Ο Πάπας τον διαβεβαίωσε για τις συνεχείς προσευχές του, όπως μαρτυρούν οι πολλές δημόσιες εκκλήσεις και οι συνεχείς επικλήσεις του προς τον Κύριο για ειρήνη, από τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους. Και οι δύο -συνεχίζει- συμφώνησαν στην ανάγκη συνέχισης των ανθρωπιστικών προσπαθειών για τη στήριξη του πληθυσμού. Τόνισε ιδιαίτερα την επείγουσα ανάγκη για «χειρονομίες ανθρωπιάς» προς τους πιο αδύναμους ανθρώπους, τα αθώα θύματα της σύγκρουσης».

Η φόρμουλα ειρήνης του Κιέβου και η καταδίκη των ρωσικών εγκλημάτων ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν. «Είμαι ευγνώμων για την προσωπική σας προσοχή στην τραγωδία εκατομμυρίων Ουκρανών», έγραψε ο Ζελένσκι στο Telegram, τονίζοντας το ζήτημα που σχετίζεται με τις δεκάδες χιλιάδες απελαθέντα παιδιά κατά τη διάρκεια της συνάντησης. «Πρέπει να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να τους φέρουμε στο σπίτι».

Τι ζήτησε από τον Πάπα

Επιπλέον, ο Ουκρανός πρόεδρος κάλεσε τον Πάπα Φραγκίσκο να καταδικάσει τα ρωσικά εγκλήματα στην Ουκρανία. «Ζήτησα να καταδικάσει τα ρωσικά εγκλήματα στην Ουκρανία», γιατί «δεν μπορεί να υπάρξει ισότητα μεταξύ του θύματος και του επιτιθέμενου».

Σημεώνεται ότι ο Πάπας έχει ασκήσει κριτική στις προσπάθειες της Δύσης να εξοπλίσει την Ουκρανία, έχει υπονοήσει ότι το ΝΑΤΟ ευθύνεται για την εισβολή, επικαλούμενος συχνά έναν ανώνυμο διπλωμάτη που κατηγόρησε τη συμμαχία ότι «γαβγίζει στην πόρτα της Ρωσίας».

Ο Ζελένσκι μίλησε επίσης στον Ποντίφικα «για τη φόρμουλα ειρήνης μας ως τον μόνο αποτελεσματικό αλγόριθμο για την επίτευξη δίκαιης ειρήνης» και ο Πάπας Φραγκίσκος «προσφέρθηκε να συμμετάσχει στην εφαρμογή του».

Τα δώρα που αντάλλαξαν

Ο Ποντίφικας κάλεσε επανειλημμένα για ειρήνη στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή τον Φεβρουάριο του 2022, ειδικότερα, προσφέρθηκε να μεσολαβήσει στις διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα.

Ο Πάπας Φραγκίσκος χάρισε στον Πρόεδρο της Ουκρανίας ένα μικρό γλυπτό σε μορφή κλαδιού ελιάς, σύμβολο της ειρήνης. Ο Ζελένσκι έδωσε στον Πάπα μια εικόνα της Παναγίας ζωγραφισμένη πάνω στα υπολείμματα ενός αλεξίσφαιρου γιλέκου.

Μετά από συνομιλία με τον Πάπα Φραγκίσκο, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας έφυγε από το Βατικανό.

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024