Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πόλεμος στην Ουκρανία: Θα κρίνει η αντεπίθεση την έκβαση του πολέμου;

Πόλεμος στην Ουκρανία: Θα κρίνει η αντεπίθεση την έκβαση του πολέμου;

Αν η αντεπίθεση των Ουκρανών κριθεί επιτυχημένη, οι Ρώσοι θα υποχρεωθούν σε διάλογο και οι Δυτικοί σε επιπλέον παροχής βοήθειας.   

«Προχώρα πρώτος ή ακολούθησε ή φύγε από τη μέση»…

Αυτό είναι το σαφές μήνυμα της στρατιωτικής ηγεσίας της Ουκρανίας προς όλους τους στρατιώτες, που καλούνται να πολεμήσουν με όλες τους τις δυνάμεις στην πολυσυζητημένη αντεπίθεση, που είτε θα λήξει με νίκη της Ουκρανίας και θα υποχρεώσει τη Ρωσία να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, είτε θα ολοκληρωθεί με την επικράτηση των Ρώσων που σημαίνει ότι οι Δυτικοί και τα όπλα τους θα πρέπει να πάρουν την αντίστροφή διαδρομή…

Σε ένα πευκοδάσος στη βόρεια άκρη του Κιέβου, ένα απόγευμα του Μαΐου, ο αρχιλοχίας Γιάροσλαβ της ταξιαρχίας με την κωδική ονομασία «Καταιγίδα», συγκέντρωσε όλους τους Ουκρανούς στρατιώτες του για μια τελευταία κουβέντα πριν τη μεγάλη επίθεση εναντίον των Ρώσων, αποκαλύπτει εκτενές άρθρο των Financial Times.

Με σταθερή φωνή, που δεν χρωμάτιζε κανένα συναίσθημα, εξήγησε την αποστολή που έπρεπε να φέρουν εις πέρας. «Έχετε εκπαιδευτεί για να επιτίθεστε και όχι να αμύνεστε», τους είπε. «Θα σας μάθουμε πώς να βγείτε μπροστά, ώστε να κερδίσει η Ουκρανία και εσείς να παραμείνετε ζωντανοί».

Οι προετοιμασίες των Ουκρανών

Η Ουκρανία έχει αφιερώσει τους τελευταίους μήνες στην συγκέντρωση δεκάδων νέων ταξιαρχιών, όπως η «Καταιγίδα», στην εκπαίδευση περίπου 40.000 νέων στρατιωτών για την ενίσχυση των δυνάμεων της και την αντικατάσταση δεκάδων χιλιάδων στρατιωτών που βγήκαν εκτός μάχης από τότε που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στα ουκρανικά εδάφη πριν από 14 μήνες.

Έχει επίσης συγκεντρώσει πολλά και αποτελεσματικά όπλα από τη Δύση, από γερμανικά βαρέα άρματα μάχης μέχρι αμερικανικούς εκτοξευτές πυραύλων και βρετανικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, που πιστεύεται από αρκετούς αναλυτές ότι θα της δώσουν γοργά το πάνω χέρι στην αντεπίθεση για την ανάκτηση του ελέγχου των περιοχών που έχουν καταλάβει οι Ρώσοι.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, η ουκρανική αντεπίθεση αναμένεται να ξεκινήσει από στιγμή σε στιγμή. Κάποιοι αναλυτές ωστόσο εκτιμούν ότι βρίσκεται ήδη σε πλήρη εξέλιξη παρά τις δηλώσεις του Βολοντιμίρ Ζελένσκι ότι περιμένει πρώτα την άφιξη κι άλλων όπλων από τη Δύση, πριν δώσει το σήμα της εκκίνησης της.

Πηγή με γνώση των ουκρανικών προετοιμασιών, είπε στη βρετανική εφημερίδα ότι οι δηλώσεις αυτές του Ουκρανού προέδρου έχουν στόχο να πιέσουν τη Δύση για περισσότερα όπλα όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.

Οι Ρώσοι καραδοκούν

Αλήθεια ή ψέματα, ο χρόνος πιέζει τους Ουκρανούς, γιατί για κάθε μέρα που εκείνοι καθυστερούν να επιτεθούν, οι Ρώσοι έχουν ακόμα ένα 24ωρο να ανασυντάξουν τις δυνάμεις τους και να προλάβουν την κίνηση του αντιπάλου τους. Παρά τις βαριές ρωσικές απώλειες στις προηγούμενες φάσεις του πολέμου, τα ρωσικά στρατεύματα ξεπερνούν σε αριθμό τα αντίστοιχα ουκρανικά.

Το Κρεμλίνο ελέγχει περίπου 103.600 τετραγωνικά χιλιόμετρα ουκρανική γης –περίπου το 18% της χώρας, που ισούται με το μισό Ηνωμένο Βασίλειο- συμπεριλαμβανομένων των ανατολικών επαρχιών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, των βορείων επαρχιών της Χερσώνας και της Ζαπορίζια και όλης της Κριμαίας.

Ο Ζελένσκι εξάλλου έχει υπάρξει εξαρχής ξεκάθαρος για το ποιος είναι ο τελικός στόχος της ουκρανικής αντεπίθεσης: η απελευθέρωση όλων των περιοχών της χώρας που βρίσκονται υπό ρωσικό έλεγχο, συμπεριλαμβανόμενης της Κριμαίας, και η αποκατάσταση των συνόρων της, όπως ήταν, όταν κέρδισε την ανεξαρτησία από τη Μόσχα το 1991.

Πίσω από τις κλειστές πόρτες, ωστόσο, πληθαίνουν οι φωνές που λένε ότι πρόκειται για έναν αδύνατο στόχο, τουλάχιστον για τον φετινό χρόνο.

Μια αποφασιστική στιγμή

Σε κάθε περίπτωση το στοίχημα για την Ουκρανία είναι μεγάλο, αφού αν τα καταφέρει οι χώρες της Δύσης δεν θα χρειαστεί να επανεξετάσουν την βοήθεια τους προς τα εδάφη της και η Ρωσία δεν θα έχει πια το επιχείρημα ότι ο πόλεμος φθοράς στα εδάφη της θα διώξει τελικά τους ξένους μακριά και θα την φέρει ξανά εκεί όπου ανήκει.

«Είναι μια αποφασιστική στιγμή για εμάς. Το επίπεδο της δυτικής υποστήριξης βασίζεται στην επιτυχία μας», εξηγεί ο Αντρί Σιμπίχα, επικεφαλής της προεδρικής διοίκησης. «Όσα περισσότερα καταφέρουμε στο έδαφος, τόσα περισσότερα θα πάρουμε από τους συμμάχους μας. Και θα μοιραστούν τη νίκη μαζί μας».

Διαφορετική άποψη, ωστόσο, έχει ο Άντρει Ζαγκορόντνιουκ, πρώην υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, ο οποίος δεν πιστεύει ότι αυτή είναι η καταλυτική στιγμή αυτού του πολέμου στην Ευρώπη.

«Δεν πιστεύω ότι είναι  τελευταία ευκαιρία της Ουκρανίας. Είναι μια ευκαιρία», εξηγεί στους Financial Times. «Αλλά δεν πρέπει να περιμένουμε ότι αυτό είναι το τέλος της ιστορίας. Δεν μπορούμε στην πραγματικότητα να μιλάμε για το τέλος ενός πολέμου από την έκβαση μιας αντεπίθεσης», καταλήγει.

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024