Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο Οζίλ (ξανά) στο πλευρό του Ερντογάν παραμονή των τουρκικών εκλογών

Ο Οζίλ (ξανά) στο πλευρό του Ερντογάν παραμονή των τουρκικών εκλογών

Ο Οζίλ που πρόσφατα αποσύρθηκε από την ενεργό δράση και ζει πλέον μόνιμα στην Κωνσταντινούπολη, έχει 53 εκατ. ακολούθους, ένας αριθμός καθόλου ευκαταφρόνητος για να μπορεί να ασκεί τη δική του επιρροή.

Στην παλιά δοκιμασμένη συνταγή προσέφυγε ο Μεσούτ Οζίλ τείνοντας χείρα βοηθείας στο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διαψεύδοντας ωστόσο τον εαυτό του.

Πέντε ακριβώς χρόνια μετά τη δημοσίευση της επίμαχης φωτογραφίας του με τον πρόεδρο της Τουρκίας που ουσιαστικά αποτέλεσε τη θρυαλλίδα για την αποπομπή του από την Εθνική Γερμανίας και παραμονή των εκλογών ο τουρκικής καταγωγής πρώην ποδοσφαιριστής επανέλαβε το ίδιο τρικ.

Δημοσίευσε στα social media νέα φωτογραφία που τον δείχνει χαμογελαστό να ανταλλάσσει χειραψία με τον σκυθρωπό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε ένδειξη συμπαράστασης. Τη φωτογραφία συνόδευσε το εξής ξεκάθαρο μήνυμα: «Πάντοτε με εσάς, κύριε Πρόεδρε».

Ο Οζίλ που πρόσφατα αποσύρθηκε από την ενεργό δράση και ζει πλέον μόνιμα στην Κωνσταντινούπολη, έχει 53 εκατ. ακολούθους, ένας αριθμός καθόλου ευκαταφρόνητος για να μπορεί να ασκεί τη δική του επιρροή.

Η φωτογραφία ξύπνησε στους Γερμανούς μνήμες από παρόμοια πρωτοβουλία του Οζίλ, ακριβώς την ίδια ημέρα, το 2018, έναν μήνα πριν τη διεξαγωγή του Παγκοσμίου Κυπέλλου στη Ρωσία.

Παρόμοια κίνηση είχε κάνει και ο Ιλκάι Γκουντογκάν ο οποίος ωστόσο απολογήθηκε μετά τη σκληρή κριτική που δέχτηκε δηλώνοντας πως «δεν ήταν πρόθεσή μας να κάνουμε πολιτική δήλωση με αυτή τη φωτογραφία».

Ο Οζίλ αρχικώς παρέμεινε σιωπηλός απέναντι στις επιθέσεις που δέχτηκε από στελέχη της γερμανικής ομοσπονδίας (DFB) και επιφανών πολιτικών.

Ο τότε πρόεδρος της DFB Ράινχαρντ Γκρίντελ είχε δηλώσει πως οι Οζίλ και Γκουντογκάν επέτρεψαν στους εαυτούς τους να «χρησιμοποιηθούν καταχρηστικά» για τους «ελιγμούς της προεκλογικής εκστρατείας» του Ερντογάν.

Ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ μιλώντας εκ μέρους της τότε Καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ είχε πει για την κατάσταση πως «εγείρει ερωτηματικά και οδηγεί σε παρεξηγήσεις».

Τα σύννεφα έγιναν ακόμα πιο βαριά από τον ιστορικό πρόωρο αποκλεισμό της Μάνσφαφτ από το Μουντιάλ και την κριτική που ασκήθηκε στον Οζίλ, τον οποίον ο Τύπος θεώρησε ουσιαστικά υπεύθυνο για την αγωνιστική κατακρήμνιση.

Λίγες ημέρες μετά το Μουντιάλ ο ποδοσφαιριστής ανακοίνωσε την απόσυρση του από την Εθνική Γερμανίας εξαπολύοντας ταυτόχρονα άνευ προηγουμένου κατηγορίες εναντίον της χώρας του.

«Στα μάτια του Γκρίντελ και των βοηθών του είμαι Γερμανός όταν κερδίζουμε και μετανάστης όταν χάνουμε. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Γερμανία. Γιατί οι άνθρωποι δεν αποδέχονται ότι είμαι Γερμανός; Υπάρχουν κριτήρια για να είναι κανείς πλήρως Γερμανός τα οποία εγώ δεν εκπληρώνω; Γιατί εγώ θεωρούμε Γερμανοτούρκος; Επειδή πρόκειται για την Τουρκία; Επειδή είμαι μουσουλμάνος;».

Τότε ο Οζίλ είχε δηλώσει πως η φωτογραφία του με τον Ερντογάν δεν είχε την παραμικρή πολιτική σκοπιμότητα και πως ήταν απλά μια έκφραση σεβασμού έναντι του σημαντικότερου θεσμού της πατρίδας των γονιών του.

Σήμερα αποφάσισε να ρίξει τις μάσκες. «Πάντοτε με εσάς κύριε πρόεδρε».

Sports in

Το «άστρο» του Τσάμπι Αλόνσο: Δεν έχει υπάρχει αυτό που έχει κάνει φέτος η Λεβερκούζεν (vids)

Η Λεβερκούζεν σε 10 ματς στη φετινή σεζόν σε Μπουντεσλίγκα, Europa League και Κύπελλο έχει γλιτώσει την ήττα ή έχει πάρει τη νίκη με γκολ στις καθυστερήσεις.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024