Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Εκλογές: Μπορούν οι υποκλοπές να βγάλουν κυβέρνηση συνεργασίας;

Εκλογές: Μπορούν οι υποκλοπές να βγάλουν κυβέρνηση συνεργασίας;

Φωτιά στο πολιτικό σκηνικό έχει βάλει η ανακίνηση του θέματος των υποκλοπών, λίγες ημέρες πριν τις εκλογές

Μετά από μία ήρεμη, σχεδόν «βουβή» προεκλογική περίοδο χωρίς πολιτικά «πυροτεχνήματα», ξαφνικά λίγες ημέρες πριν τις εκλογές της 21ης Μαΐου, επανήλθε στο προσκήνιο το θέμα των υποκλοπών, με την Αντιπολίτευση να ανεβάζει τους τόνους βάζοντας για μία ακόμη φορά στο «κάδρο» τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Εφαλτήριο για την ανακίνηση της υπόθεσης , αποτέλεσε το debate της Τετάρτης, το οποίο μπορεί να διεξήχθη σ΄ ένα αποστειρωμένο πλαίσιο, με παράλληλους μονολόγους, ωστόσο μία αναφορά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη, έδωσε το έναυσμα για να επανέλθει το ζήτημα στο προσκήνιο και να ξεκινήσει μία άγρια κόντρα κυβέρνησης – αντιπολίτευσης.

«Στόχος μου είναι να πάνε στη φυλακή, να αναλάβουν τις ποινικές τους ευθύνες αυτοί που έστησαν το παρακράτος εις βάρος πολλών πολιτών και εξέθεσαν διεθνώς τη χώρα μας» ήταν η ατάκα Ανδρουλάκη στο debate που άναψε τα αίματα.

Φωτιά στο πολιτικό σκηνικό από τις υποκλοπές

Στο θέμα των υποκλοπών αναφέρθηκαν εκτενώς τόσο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας στη διάρκεια της τηλεμαχίας.

Ο κ. Μητσοτάκης ερωτηθείς σχετικά και αναφερόμενος στην υπόθεση  σημείωσε μεταξύ άλλων ότι δεν σκέφτηκε να παραιτηθεί και ότι ανέλαβε με θάρρος τις ευθύνες του αλλά και δύο – όπως είπε – πολύ συγκεκριμένες δεσμεύσεις.

Παραδέχθηκε, δε, ότι «αυτή η υπόθεση είναι μια σκιά για την κυβέρνησή μας, δεν έχω αμφιβολία και δεν έπρεπε να γίνει».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του έσπευσε να δηλώσει για το θέμα: «Αισθάνομαι λίγο αμήχανα, γιατί κάθομαι ανάμεσα στους δύο πρωταγωνιστές του μεγαλύτερου σκανδάλου της μεταπολίτευσης. Τον κ. Μητσοτάκη που παρακολουθούσε τον κ. Ανδρουλάκη».

Ρώτησε μάλιστα ευθέως τον πρωθυπουργό αν «υπήρξε εθνικός λόγος για τον οποίον παρακολουθείτο ο κ. Ανδρουλάκης».

«Ποιος ήταν αυτός; Πώς εγώ θα συνεργαστώ μαζί του αύριο, αν είναι πράγματι κατάσκοπος, εθνικά επικίνδυνος και για ποιο λόγο παρακολουθείτο ο αρχηγός του στρατεύματος; Αδιανόητα πράγματα!», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, πετώντας πάλι το «μπαλάκι» της συνεργασίας στον πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Ο Τσίπρας πέταξε το μπαλάκι στον Ανδρουλάκη

Ο Αλέξης Τσίπρας ωστόσο, επανήλθε χθες στο θέμα των υποκλοπών και με μία σκληρή δήλωση επιτέθηκε στον πρωθυπουργό ενώ την ίδια στιγμή προχώρησε εμμέσως σε νέο άνοιγμα προς τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έχασε την ευκαιρία να εξαπολύσει «πυρά» κατά του πρωθυπουργού σημειώνοντας: «Από τη χθεσινή (σ.σ προχθεσινή) συζήτηση, προέκυψε μία σπάνια είδηση.

Για πρώτη φορά δημόσια, ο κύριος Μητσοτάκης παραδέχθηκε ότι υπάρχει σκάνδαλο υποκλοπών και ότι δεν υπήρξε κανένας εθνικός λόγος για τις παρακολουθήσεις» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζοντας ότι «αν όμως δεν υπήρξε κανένας εθνικός λόγος για τις παρακολουθήσεις, πώς ο ίδιος επικαλέστηκε εθνικό απόρρητο, προκειμένου να συγκαλύψει την αλήθεια στην εξεταστική επιτροπή και γιατί η κυρία Βλάχου που χωρίς κανέναν εθνικό λόγο παρανόμως υπέγραφε – η εισαγγελέας της ΕΥΠ – τις παράνομες αυτές παρακολουθήσεις;».

Στη συνέχεια αφού αναρωτήθηκε γιατί η Δικαιοσύνη δεν έχει αποδώσει καμία ευθύνη, καμία κατηγορία σε κανέναν, πέταξε το… μπαλάκι στο Νίκο Ανδρουλάκη στη σκιά των όσων είπε ο ίδιος στο debate.

«Η αναφορά του κύριου Ανδρουλάκη για την ανάγκη οι υπαίτιοι αυτού του παρακράτους να λογοδοτήσουν είναι εύλογη. Μόνο που είναι εξίσου εύλογο ότι με κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν πρόκειται ποτέ αυτό να γίνει πράξη» είπε με νόημα ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε.

«Μόνο με προοδευτική κυβέρνηση μπορεί να γίνει αυτό πράξη. Στις 22 του Μάη ας αναλάβουμε λοιπόν όλοι μας τις ευθύνες που μας αναλογούν» κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Στο προσκήνιο και πάλι μία πιθανή κυβέρνηση συνεργασίας

Το debate μπορεί να μην έβγαλε ειδήσεις, ούτε να γίναμε σοφότεροι από το βολικό για τους πολιτικούς αρχηγούς πλαίσιο με το οποίο διεξήχθη.

Ούτε από τις αναφορές τους φάνηκε να υπάρχει κάποια αλλαγή στον σχεδιασμό και τη στρατηγική τους ενόψει της κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης.

Οι συγκλίσεις που αναζητά ο Τσίπρας προκειμένου, σε περίπτωση που αναδειχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα, να μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας, δεν φάνηκαν από τις απαντήσεις Ανδρουλάκη και Κουτσούμπα.

Ωστόσο, δράττοντας της ευκαιρίας με την ανακίνηση του θέματος των υποκλοπών, ο κ. Τσίπρας επιχειρεί για μία ακόμη φορά να βάλει στο κάδρο τον ίδιο των πρωθυπουργό ενώ επί της ουσίας, απευθυνόμενος προς τον κ. Ανδρουλάκη, σημειώνει ότι μόνο με μία προοδευτική κυβέρνηση θα μπορούσαν να λογοδοτήσουν οι υπαίτιοι.

Μέχρι στιγμής πάντως, ο κ. Ανδρουλάκης δεν δείχνει να αλλάζει κάτι στην στρατηγική του στο θέμα των συνεργασιών. Συνεχίζει να βάζει ως προϋπόθεση για την όποια συνεργασία να μην είναι στη θέση του πρωθυπουργού Μητσοτάκης ή Τσίπρας.

Όσο όμως πλησιάζουν οι κάλπες, είναι φυσικό να αναζωπυρώνονται οι διεργασίες και να αναζητούνται τρόποι να έρθουν πιο κοντά ορισμένα από τα κόμματα της τωρινής Αντιπολίτευσης, ώστε εάν την επομένη των εκλογών, είτε στις 21 Μαΐου, είτε εάν χρειαστεί στον δεύτερο γύρο βγαίνουν τα «κουκιά» να μπορέσει να σχηματιστεί μία «προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας» για την οποία μιλά συνεχώς ο Αλέξης Τσίπρας.

Τι θα κάνει το Μαξίμου

Στις δημοσκοπήσεις που είχαν δει το φως της δημοσιότητας το προηγούμενο διάστημα και μετά τις αποκαλύψεις για την υπόθεση των υποκλοπών, φάνηκε ότι ο κόσμο θεωρούσε το ζήτημα εξαιρετικά σοβαρά αλλά σε ένα μεγάλο ποσοστό απαντούσε ότι δεν θα τον επηρεάσει στην τελική του επιλογή για τον ποιον θα ψηφίσει στις κάλπες.

Λίγες ημέρες πριν τις κάλπες, ξαφνικά το θέμα ήρθε εκ νέου στο προσκήνιο με ένταση, κάτι που προφανώς το Μαξίμου δεν ήθελε.

Για τις λίγες ημέρες που απομένουν, τα κυβερνητικά στελέχη θα κινηθούν στο ίδιο μοτίβο που ακολούθησαν το προηγούμενο διάστημα, ότι δηλαδή μόλις αποκαλύφθηκε η υπόθεση για την οποία – όπως λένε από την κυβέρνηση – δεν ήταν ενήμερος ο πρωθυπουργός, αμέσως έγιναν οι κινήσεις που έπρεπε.

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024