Η Ρωσία εξετάζει το μποϊκοτάρισμα των προκριματικών αγώνων ξιφασκίας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού του επόμενου έτους, αφού σε ορισμένες αθλήτριες της δεν επετράπη να αγωνιστούν, όπως δήλωσε σήμερα (11/5) ο πρόεδρος της Ρωσικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Στάνισλαβ Ποζντνιάκοφ.

Ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Ξιφασκίας Ιλγκάρ Μαμάντοφ ανέφερε ότι η Διεθνής Ομοσπονδία Ξιφασκίας (FIE) εμπόδισε τις χρυσές Ολυμπιονίκες Γιάνα Εγκοριάν, Σοφία Βελίκαγια, Όλγα Νικιτίνα και Σοφία Ποζντνιάκοβα, κόρη του Ποζντνιάκοφ, να αγωνιστούν.

Ενώ οι Ρώσοι και οι Λευκορώσοι έχουν λάβει το «πράσινο φως» για να αγωνιστούν ως ουδέτεροι από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ), οι αθλητές που είναι συμβεβλημένοι με τις στρατιωτικές υπηρεσίες ή τις υπηρεσίες εθνικής ασφάλειας και των δύο εθνών δεν μπορούν.

Και οι τέσσερις ξιφομάχοι είναι συνδεδεμένοι με το Central Sports Army Club (CSKA) της Μόσχας.

«Όσον αφορά την ξιφασκία, έχω συζητήσει επανειλημμένα με τα μέλη της εθνικής ομάδας τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαν να επιστρέψουν», δήλωσε ο Ποζντνιάκοφ στο Telegram, σύμφωνα με το TASS, προσθέτοντας: «Μπορώ να πω ότι κανένας από αυτούς δεν έχει σκεφτεί ούτε εξετάζει το ενδεχόμενο να εμφανιστεί σε διεθνή τουρνουά υπό τους ισχύοντες περιορισμούς. Η θέση είναι ομόφωνη. Οι ξιφομάχοι μας θα συμμετέχουν μόνο εάν έχουν ίσα δικαιώματα με αθλητές από άλλες χώρες, χωρίς τραβηγμένα ή παράνομα κριτήρια και άλλα τεχνητά εμπόδια».

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, μετέφερε την κριτική του Κρεμλίνου στο TASS: «Αποδοκιμάζουμε κάθετα τέτοιες αποφάσεις. Θεωρούμε απολύτως λάθος να υποβάλλουμε αθλητές σε οποιεσδήποτε πολιτικές απαιτήσεις για τη συμμετοχή τους σε διεθνείς αγώνες. Οι αθλητές θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να συμμετέχουν σε αγώνες, να υπερασπίζονται την αθλητική τους τιμή και την αθλητική τιμή της χώρας τους».

Το Reuters επικοινώνησε με τη FIE για σχόλια. Αν και οι ξιφομάχοι από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία είχαν άδεια να επιστρέψουν στους διεθνείς αγώνες πριν από την έναρξη των προκριματικών των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024, οι διοργανώσεις ακυρώθηκαν λόγω της συμμετοχής τους.

Οι Δανία, Νορβηγία, Γερμανία και Πολωνία ακύρωσαν διεθνείς διοργανώσεις, ενώ η Νορβηγία ανακοίνωσε ότι οι ξιφομάχοι της δεν θα συμμετάσχουν σε αγώνες στους οποίους συμμετέχουν Ρώσοι και Λευκορώσοι αθλητές.