Κρήτη: Ρεκόρ παχυσαρκίας και εμφραγμάτων στην Ελλάδα
Το παράδοξο με την Κρήτη και η μεσογειακή διατροφή.
- Οι αντιφάσεις της Ειρήνης Μουρτζούκου – «Δεν πιστεύω ότι θα βρεθώ κατηγορούμενη»
- Aυξήσεις «φωτιά» στην ηλεκτρική ενέργεια, στις τιμές χονδρικής της Ε.Ε.
- Μερική απασχόληση με το ζόρι – Στην Ευρώπη το επιλέγουν, στην Ελλάδα εξαναγκάζονται
- Οι νέοι Αμερικανοί στρέφονται πλέον στη στείρωση - «Είναι η πιο λογική επιλογή»
Τον ρόλο της μεσογειακής και της κρητικής διατροφής επιχείρησε να αναδείξει το 1ο Διεθνές Συνέδριο του Πανεπιστημίου του Yale για τη Γαστρονομία και τον Πολιτισμό, οι εργασίες του οποίου ολοκληρώθηκαν πρόσφατα στο Ηράκλειο της Κρήτης. Τους ειδικούς απασχόλησε το θέμα της διάδοσης της κρητικής διατροφής, τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε χώρες του εξωτερικού.
Το παράδοξο με την Κρήτη
Όμως όπως αναφέρει το flashnews.gr, προέκυψε και κάτι παράδοξο, καθώς όπως φαίνεται ξεκάθαρα από τους δείκτες υγείας των κατοίκων, οι κρητικοί έχουν στραφεί προς το δυτικό, ανθυγιεινό μοντέλο διατροφής και έχουν απαρνηθεί την παράδοσή τους και θα πρέπει και στο νησί της Κρήτης να προωθηθεί η κρητική διατροφή.
«Δυστυχώς η Κρήτη έχει ξεφύγει από τη μεσογειακή διατροφή, η οποία συμβάλλει τη μακροζωία. Σήμερα, το νησί έχει την υψηλότερη συχνότητα εμφραγμάτων σε όλη την Ελλάδα, την υψηλότερη κατανάλωση κρέατος, τα υψηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας και τη χαμηλότερη φυσική δραστηριότητα», ανέφερε μιλώντας στο συνέδριο η Αντωνία Τριχοπούλου, ομότιμη καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και πρόσεδρη καθηγήτρια Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Yale.
Οι ειδικοί εξήγησαν στο πλαίσιο του συνεδρίου ότι η κρητική διατροφή είναι «το λίκνο της μεσογειακής διατροφής» και πρόκειται για μία διατροφή η οποία έχει φανεί από εκατοντάδες επιστημονικές μελέτες, ότι βοηθά όσους την ακολουθούν να φτάσουν με υγεία μέχρι τα βαθιά γεράματα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις