Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Άρνε Σλοτ: Ο ανερχόμενος τεχνικός που τη μία χρονιά έρχεται και την άλλη… χτυπάει τίτλο! (pics, vid)

Άρνε Σλοτ: Ο ανερχόμενος τεχνικός που τη μία χρονιά έρχεται και την άλλη… χτυπάει τίτλο! (pics, vid)

Η Φέγενορντ είναι έτοιμη να στεφθεί πρωταθλήτρια Ολλανδίας μετά από 7 χρόνια και για αυτή της την επιτυχία ευθύνεται ο ανερχόμενος Άρνε Σλοτ.

Έτοιμη για κούπα

Η Φέγενορντ είναι αλήθεια πως είναι μία ιστορική ολλανδική ομάδα. Επίσης είναι αλήθεια πως τα τελευταία 20 χρόνια δε μπορεί να σπάσει με τίποτα την… κυριαρχία των, Άγιαξ και Άιντχοφεν.

Μετρούσε μόλις ένα τίτλο τα τελευταία 19 χρόνια. Τελευταία φορά που είχε πάρει την κούπα της Eredivisie συγκεκριμένα ήταν τη σεζόν 2016-17.

Φέτος όμως έδειχνε πολύ ισχυρή και είναι κάτι παραπάνω από… κοντά σε αυτόν, και σε αυτό ευθύνεται κυρίως ο ταχύτατα ανερχόμενος τεχνικός της, Άρνε Σλοτ.

Ποιος είναι ο Άρνε Σλοτ

Μετράει μόλις τέσσερα χρόνια στους πάγκους ως πρώτος, ο 44χρονος. Ένας ταχύτατα ανερχόμενος προπονητής ο οποίος μοιάζει να είναι ένας από τους… πάρα πολλά υποσχόμενους στο κοντινό μέλλον.

Ξεκινώντας από την Τσβόλε και την Καμπούρ ο Σλοτ προσελήφθη το 2017 ως βοηθός τεχνικού στην γνωστή Άλκμααρ ώσπου το 2019-20 ανέλαβε θέση πρώτου προπονητή και όχι μόνο.

Ο Σλοτ που αγαπάει ιδιαίτερα το κομμάτι της τακτικής έφερε την Αλκμάαρ πρώτα στην 4η θέση στην Eredivisie και ένα χρόνο μετά στη 2η όπου έχασε το πρωτάθλημα στην ισοβαθμία με τον Άγιαξ. Και οι δυο ομάδες τερμάτισαν με 56 βαθμούς στην κορυφή, ωστόσο ο «Άιαντας» κέρδισε στην ισοβαθμία το πρωτάθλημα.

Ο Σλοτ ωστόσο είχε κάνει τη δουλειά του και προσέλκυσε μεγάλα ονόματα του ολλανδικού ποδοσφαίρου με την Φέγενορντ τελικά να τον κάνει δικό της.
Νέος και ανερχόμενος ο ίδιος, είδε πως μπορούσε να ανατρέψει την κατάσταση και εκεί. Αντικατέστησε τον Ντικ Άντβοκαατ στον πάγκο και γρήγορα γρήγορα οδήγησε τη Φέγενορντ από την 5η θέση στην 3η τη σεζόν 2021-22. Φέτος δε, η ολλανδική ομάδα κάτω από τις οδηγίες είναι μία νίκη πριν το πρωτάθλημα αφού μετράει 76 βαθμούς έναντι 68 της Άιντχοφεν και με ένα τρίποντο θα το «κλειδώσει».

Τι κάνει όμως τόσο καλά και οδηγεί την Φέγενορντ στην κορυφή ο 44χρονος;

Σύμφωνα με τους ειδικούς ο Σλοτ ανήκει σε μια νέα γενιά Ολλανδών προπονητών μαζί με τον Έρικ Ντεν Χάαγκ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, που μετατρέπει αουτσάιντερ σε φαβορί ενώ βοηθάει νέους ποδοσφαιριστές επίσης, να εξελιχθούν πολύ γρήγορα κάτω από τις οδηγίες του.

Εκτός αυτού ο Σλοτ μπορεί να τα… βάζει με ομάδες όπως ο Άγιαξ και η Αίντχόφεν που κοστολογούνται με σχεδόν τα διπλάσια χρήματα από ότι η Φέγενορντ και εκ του αποτελέσματος να τα πηγαίνει περίφημα.

«Κλειδιά» η φυσική κατάσταση και η…

Η ομοιογένεια. Όταν Άγιαξ και η Αίντχοφεν προσπαθούν να βρουν ένα κορμό, ο Σλοτ έχει καταφέρει να κτίσει μια συμπαγή ομάδα από την αρχή της χρονιάς με φοβερή ομοιογένεια. Επίσης οι παίκτες του είναι πολύ αθλητικοί και γυμνασμένοι. Τακτικά η Φέγενορντ είναι μία καλοκουρδισμένη μηχανή που της αρέσει να παίζει επιθετικά.

Υπάρχουν επίσης συνεχείς εναλλαγές θέσεων τόσο στα χαφ της, όσο και στα εξτρέμ της, κάτι που μπερδεύει τις αντίπαλες άμυνες, ωστόσο όπως προείπαμε το κλειδί για την ομάδα αυτή είναι η πολύ καλή της φυσική κατάσταση. Κι αυτό γιατί αντί να πέφτει σε απόδοση όσο περνάει η ώρα, κρατάει τον ίδιο ρυθμό. Ακόμα και στα τελευταία λεπτά μιάς αναμέτρησης, η κόπωση δε δείχνει να καταβάλλει τους ποδοσφαιριστές του Σλοτ. Για του λόγου το αληθές όταν η ομάδα του, προηγείται σε ένα ματς, δε χάνει εύκολα πόντους.

Για την ακρίβεια έχει απωλέσει 9 από την αρχή του πρωταθλήματος σε αγώνα που προηγήθηκε, ενώ ο Άγιαξ για παράδειγμα έχει χάσει 14 βαθμούς και εδώ εξηγείται και η διαφορά των δυο ομάδων στη βαθμολογία (13 βαθμοί).

Για να μιλήσουμε πιο αναλυτικά με αριθμούς η Φέγενορντ αυτή τη στιγμή μετράει 23 νίκες 7 ισοπαλίες και μία ήττα στην Eredivisie όντας μάλιστα αήττητη και νικήτρια στα τελευταία έντεκα ματς. Έχει να χάσει βαθμούς από τις 11 Φλεβάρη με μια ισοπαλία τότε κόντρα στην Άιντχοφεν εκτός έδρας. Από εκεί και πέρα μετράει μόνο νίκες στην Eredivisie.

Το ερώτημα είναι ένα τώρα. Αν θα μείνει ο Ολλανδός στο Ρότερνταμ!

Ο Σλοτ έχει συμβόλαιο με την Φέγενορντ μέχρι το καλοκαίρι του 2025, ήδη ωστόσο φέρεται να υπάρχουν αρκετοί μνηστήρες από Αγγλία μεριά. Σύμφωνα με τα όσα μεταφέρουν τόσο αγγλικά όσο και ολλανδικά ΜΜΕ, ο 44χρονος έχει μπει στο στόχαστρο τριών ομάδων της Premier League.

Της Τότεναμ, της Γουέστ Χαμ και της Λίντς και μάλιστα σκέφτεται πολύ σοβαρά να αποχωρήσει από την ολλανδική ομάδα. Σύμφωνα με πηγές, ο Σλοτ σκεπτόμενος έξυπνα, δε θέλει μία ενδεχόμενη αποτυχία της Φέγενορντ την επόμενη σεζόν στο Champions League (όπου υπάρχουν πανίσχυροι αντίπαλοι) να «φρενάρει» την καριέρα του αφού τώρα πολλοί σύλλογοι τον γλυκοκοιτάζουν… Θέλει να πάει αλλού, να ανοίξει τα φτερά του και σίγουρα να κερδίζει και περισσότερα χρήματα. Κάτι που αν μη τι άλλο θα του προσφέρει η Αγγλία για παράδειγμα.

Όπως και να έχει, είναι φιλόδοξος, ανερχόμενος και έχει αποδείξει -τουλάχιστον στην Ολλανδία- ότι μπορεί να κάνει τα αουτσάιντερ φαβορί, οπότε ήρθε η ώρα να κυνηγήσει μεγαλύτερα πράγματα…

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024