Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μάχη Μητσοτάκη - Τσίπρα και για το debate που... δεν θα γίνει

Μάχη Μητσοτάκη – Τσίπρα και για το debate που… δεν θα γίνει

Η πιο πρόσφατη εξέλιξη είναι η άρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να αποδεχτεί την πρόσκληση του MEGA για ένα debate με τον Αλέξη Τσίπρα στο κανάλι, στην οποία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε «ναι».

Κεντρική θέση στην πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ των δύο κομμάτων που διεκδικούν την εξουσία, εκτός από την οικονομία, την υγεία, την παιδεία και άλλα κρίσιμα, πήρε εσχάτως και το debate των δύο πολιτικών αρχηγών, το οποίος ο Αλέξης Τσίπρας… «κυνηγάει» από το 2019 χωρίς επιτυχία, αφού ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιμένει «θεσμικά» και προκρίνει τον διάλογο ανάμεσα σε όλους τους επικεφαλής των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Μάλιστα, τις τελευταίες μέρες η απροθυμία του πρωθυπουργού να αντιπαρατεθεί με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ σε μία τηλεμαχία για δύο, «πρωταγωνιστεί» και στα social media, με πρώτο το ΤικΤοκ, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας δεν χάνει ευκαιρία να «ανεβάσει» βίντεο και για το debate, χαριτολογώντας με τους οπαδούς του για το αν θα πει το μεγάλο «ναι» ο Μητσοτάκης κι αν λέει το «όχι» επειδή φοβάται.

Η πλέον πρόσφατη απόπειρα να δούμε μία αντιπαράθεση των δύο «μονομάχων» έγινε από το MEGA, το οποίο πήρε την πρωτοβουλία να προσκαλέσει τους δύο πολιτικούς αρχηγούς σε μία τηλεμαχία που θα φιλοξενούσε στην δική του συχνότητα, σε χρόνο που θα συμφωνούσαν από κοινού.

Ωστόσο, ούτε αυτή η προσπάθεια στέφθηκε με επιτυχία, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας δέχτηκε, όπως γνωστοποίησε και με δημόσια ανακοίνωσή της η Πόπη Τσαπανίδου, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέρριψε την πρόσκληση του MEGA, μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου, Άκη Σκέρτσου, ο οποίος απάντησε στην εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ πως ό,τι αποφασίσθηκε ομόφωνα από την διακομματική επιτροπή – δηλαδή, debate των έξι – «αυτό θα γίνει».

Γιατί αρνείται ο Μητσοτάκης από το 2019;

Πάντως, είναι να απορεί κανείς για την επιλογή της συγκεκριμένης στρατηγικής εκ μέρους του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας και, μάλιστα, από το 2019, που επιμένει να αρνείται την τηλεμαχία, απαντώντας πως «έχουμε αντιπαρατεθεί» με τον κ. Τσίπρα εκατοντάδες φορές στη Βουλή τα τελευταία χρόνια.

Το μόνο που καταφέρνει είναι να δίνει «πάσες» στον πολιτικό του αντίπαλο, ότι «φοβάται την αντιπαράθεση» και «κρύβεται», πράγμα που προφανώς δεν ισχύει.

Θα πει κανείς, είναι τόσο σημαντικό για την ενημέρωση των πολιτών το debate, ειδικά με τον ανούσιο τρόπο που επιβάλλουν τα κόμματα να γίνεται;

Όχι, ωστόσο, εάν πιστεύουν οι πολιτικοί μας ότι ο πολύς κόσμος κάθεται και «ξεκοκαλίζει» τα προγράμματα των κομμάτων και παρακολουθεί με τις ώρες τις συζητήσεις στη Βουλή, πέφτουν έξω.

Κακά τα ψέματα, μία ζωντανή τηλεοπτική αντιπαράθεση μεταξύ δύο πολιτικών – και όχι έξι ή εφτά αρχηγών, με παράλληλους μονολόγους – τραβάει περισσότερο την προσοχή.

Το ιδανικό θα ήταν, βέβαια, η αντιπαράθεση αυτή να γινόταν με όρους πραγματικού διαλόγου μεταξύ των δύο και όχι… τοποθετήσεων επί προκαθορισμένων θεματικών ενοτήτων, αλλά δυστυχώς απέχουμε πολύ από αυτή την εικόνα ακόμα.

Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι η διακομματική επιτροπή, τα κόμματα δηλαδή, δεν επέτρεψαν ούτε μία ελεύθερη ερώτηση που ζήτησαν οι δημοσιογράφοι να υποβάλουν στους πολιτικούς αρχηγούς στο τέλος του debate των έξι…

Τσίπρας: «Έως τις 21 του Μάη θα τον ξετρυπώσουμε»

Προς το παρόν, ο Αλέξης Τσίπρας συνεχίζει να… «τρολάρει» τον Κυριάκο Μητσοτάκη για το θέμα του debate, με πιο πρόσφατη την σημερινή (6/6) επίθεση που εξαπέλυσε στον πρωθυπουργό, διαμηνύοντάς του πως «ουδείς εδοξάσθη κρυπτόμενος» και υποστηρίζοντας πως «εμείς θα τον βγάλουμε από το καβούκι του, θα τον ξετρυπώσουμε. Μέχρι τις 21 του Μάη θα τον ξετρυπώσουμε, δεν υπάρχει αμφιβολία».

Το ενδιαφέρον, ωστόσο, στα λεγόμενα Τσίπρα είναι αυτά που είπε για την ουσία της τηλεμαχίας, αυτής που θα γίνει μεταξύ των έξι αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων, την Τετάρτη 10 Μαΐου.

«Αν έχει επιχειρήματα ο κ. Μητσοτάκης θα ερχόταν σε μια τηλεοπτική αντιπαράθεση μαζί μου face to face, ενώπιος ενωπίω. Δεν έρχεται. Έχει αποφασίσει να πάει στο debate όλων. Βεβαίως να πάμε στο debate όλων, αλίμονο», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας:

«Αλλά ξέρετε τι κανονισμούς και τι όρους έβαλε σε αυτό το debate με τους έξι; Να μην μπορεί κανένας να ρωτήσει τον άλλον. Κανένας. Να μην μπορεί ο δημοσιογράφος να κάνει ελεύθερη ερώτηση. Κανένας».

Με λίγα λόγια, ο κ. Τσίπρας υποστηρίζει πως αυτοί οι «άκαμπτοι» κανόνες για το debate που θα παρακολουθήσουμε στις 10 Μαΐου τέθηκαν από τη Νέα Δημοκρατία, ουσιαστικά.

Και αυτό, όπως πιστεύει ο Τσίπρας «γιατί θα έχει αποστηθίσει πέντε πράγματα» ο Μητσοτάκης, ενώ τονίζει πως «δεν υπάρχει προηγούμενο σε ευρωπαϊκή χώρα να θέλει κανείς να ξαναγίνει πρωθυπουργός και να μην δέχεται την πρόσκληση τηλεοπτικών καναλιών, με τον βασικό του αντίπαλο να κάτσει σε μια ελεύθερη συζήτηση».

Σε κάθε περίπτωση, ετοιμαστείτε για μία ακόμη άνευρη συζήτηση έξι πολιτικών αρχηγών, που δεν χρειάζεται καν να… κοιτούν ο ένας τον άλλον – πόσο μάλλον να κάνουν διάλογο.

Sports in

Τεράστια επιτυχία για τον Ολυμπιακό: Ξανά πρωταθλητές ΕΣΚΑΝΑ οι Έφηβοι!

Οι έφηβοι του Ολυμπιακού αναδείχθηκαν πρωταθλητές ΕΣΚΑΝΑ για 8η συνεχή σεζόν!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024