Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κέντρο Ημέρας Στήριξης Εργαζομένων: Οι δράσεις ξεκινούν απο τη Θεσσαλονίκη

Κέντρο Ημέρας Στήριξης Εργαζομένων: Οι δράσεις ξεκινούν απο τη Θεσσαλονίκη

Το IASIS at work θα προσφέρει συμβουλευτική και ψυχολογική υποστήριξη όχι μόνο σε εργαζόμενους, αλλά και σε ανθρώπους που προσπαθούν να μπουν στην αγορά εργασίας.

Πριν λίγες ημέρες στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στην περιοχή Ντεπώ επί της οδού Δελφών 228 και Μερκουρίου εγκαινιάστηκε μια δομή που θα συμβάλλει στην υποστήριξη των εργαζομένων ή εκείνων που αναζητούν εργασία.

Οι υπηρεσίες που θα παρέχονται σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο στοχεύουν στην προαγωγή της ψυχικής υγείας και ευεξίας, στην αντιμετώπιση της επαγγελματικής εξουθένωσης και του εργασιακού στρες, στην ανάπτυξη επαγγελματικής προσαρμοστικότητας και ανθεκτικότητας, στην επίτευξη ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, στην καταπολέμηση της εργασιακής ανασφάλειας, στην επανένταξη στην εργασία, στην επαγγελματική ανάπτυξη και συμβουλευτική για αλλαγές σταδιοδρομίας, στην αντιμετώπιση του εργασιακού εκφοβισμού, του mobbing και της σεξουαλικής παρενόχλησης στην εργασία και την υλοποίηση δράσεων από το επιστημονικό προσωπικό στους χώρους εργασίας των εργαζομένων.

Δωρεάν υπηρεσίες ψυχολογικής υποστήριξης εργαζομένων και ανέργων

Οι υπηρεσίες του κέντρου (εντάσσονται στο πλέγμα των 106 μονάδων ψυχικής υγείας που δημιουργεί το Υπουργείο Υγείας σε όλη τη χώρα) του πρώτου από τα συνολικά τέσσερα που δημιουργηθούν στην Ελλάδα, με τα υπόλοιπα τρία να είναι έτοιμα να ανοίξουν στην Αθήνα, παρέχονται δωρεάν προς όλους τους εργαζόμενους και άνεργους, που μπορούν να κλείσουν ραντεβού με κάποιον σύμβουλο είτε τηλεφωνικά, είτε με email.

Η μονάδα διαθέτει ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, συμβούλους εργασίας, ψυχιάτρους, παιδαγωγούς, εκπαιδευτές και άλλους εξωτερικούς συνεργάτες διαφόρων ειδικοτήτων, που μπορεί να αξιοποιηθούν ανάλογα με τις ανάγκες.

Ο Νίκος Μπαλτάς, Αντιπρόεδρος Δ.Σ. & Γενικός Διευθυντής ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ μας μίλησε για τις νέες δράσεις.

Μιλήστε μας για τον Κέντρο Ημέρας Εργαζομένων. Σε ποιους απευθύνεται και πώς θα λειτουργεί;

Το Κέντρο Ημέρας Υποστήριξης Εργαζομένων IASIS at work ξεκίνησε πρόσφατα τη λειτουργία του στην περιοχή Ντεπώ στη Θεσσαλονίκη και απευθύνεται σε εργαζόμενους,-ες αλλά και σε άτομα που αναζητούν εργασία σε όλη την Βόρεια Ελλάδα. Στόχος του Κέντρου Ημέρας Εργαζομένων IASIS at work αλλά και των υπόλοιπων 3 αντίστοιχων δομών που λειτουργούν στην Αττική είναι να αντιμετωπίσει σύγχρονα ζητήματα όπως το εργασιακό στρες, η δυσκολία ένταξης στην αγορά εργασίας, η ενσωμάτωση ατόμων που προέρχονται από ευάλωτες κοινωνικά ομάδες στην αγορά εργασίας καθώς και να συμβάλλει στην εξισορρόπηση εργασιακής και επαγγελματικής ζωής.

Τέλος, είναι πολύ σημαντικό να δημιουργηθεί ένας κοινός ιστός προστασίας των εργαζομένων σε συνεργασία με ιδιωτικές πρωτοβουλίες όπως εταιρείες και επιχειρήσεις ώστε να δημιουργήσουμε ένα ελκυστικό περιβάλλον εργασίας το οποίο προάγει τη δημιουργικότητα, την αποδοτικότητα καθώς και τη μείωση του εργασιακού στρες.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν μαζί μας είτε τηλεφωνικά στο  2314071423 είτε μέσω e-mail στο atwork@iasismed.eu.

Υπάρχει αποδοχή στη χώρα μας στα προβλήματα ψυχικής υγείας;

Τα τελευταία 20 χρόνια παρατηρείται μια αλματώδης πρόοδος στον τομέα της ψυχικής υγείας τόσο αναφορικά με το εύρος και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών όσο και στην καταπολέμηση του στίγματος. Παρ’όλα αυτά χρειάζονται ακόμη πολλά βήματα ώστε η ψυχική υγεία να είναι προσβάσιμη σε όλο τον πληθυσμό και αυτό αποτελεί μια παρατήρηση η οποία ανέκυψε κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.

Με τη δημιουργία της εθνικής γραμμης 103 06, η οποία λειτουργεί από την Ομοσπονδία Φορέων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και Ψυχικής Υγείας ΑΡΓΩ σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, στην οποία δεχτήκαμε  περισσότερες από μισό εκατομμύριο κλήσεις από συμπολίτες μας η οποία αντιμετωπίζουν κάποιο ζήτημα ψυχικής υγείας.

Με βάση το παραπάνω δεδομένο παρατηρούμε ότι είναι εύκολο να μιλήσουμε ανώνυμα μέσω τηλεφώνου για προβλήματα τα οποία μας απασχολούν αλλά μας είναι δύσκολο να το μοιραστούμε με το οικογενειακό μας περιβάλλον αλλά και τους οικείους μας.  Είναι πολύ σημαντικό να απευθυνθούμε σε κάποιον ειδικό αν νιώθουμε ότι χρειαζόμαστε περαιτέρω υποστήριξη.

Παράλληλα, είναι επίσης σημαντικό να καταπολεμήσουμε μύθους και προκαταλήψεις για την ψυχική υγεία και να άρουμε το στίγμα, αναγνωρίζοντας τη σημασία της ψυχικής υγείας και θέτοντας την σε προτεραιότητα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτετε, η περίοδος της πανδημίας αύξησε τα ψυχικά νοσήματα και τις ψυχικές διαταραχές;

Έχει παρατηρηθεί ότι με την Πανδημία έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των ατόμων που αντιμετωπίζουν θέματα ψυχικής υγείας από πιο ελαφριές περιπτώσεις όπως στρες και κάποιες κρίσεις πανικού έως και πιο σοβαρά προβλήματα που οδηγούν στην απομόνωση καθώς αρκετοί συμπολίτες μας ακόμα και σήμερα δυσκολεύονται να επανέλθουν στην καθημερινότητα.

Βέβαια, μην ξεχνάμε και τους νέους μας, οι οποίοι τα πρώτα χρόνια της ζωής τους βρέθηκαν αποκομμένοι από το κοινωνικό σύνολο και αντιμετωπίζουν προβλήματα κοινωνικής ένταξης λόγω της πανδημίας σε αυτό το πλαίσιο προσπαθούμε μέσα από τα κέντρα νέων connect your City και από τους ειδικούς συμβούλους που διαθέτουμε να υποστηρίξουμε την νέα γενιά για να ξεπεράσει αυτά τα προβλήματα.

Σε ποιους απευθύνεται η Αμκε ΙΑΣΙΣ και πόσα χρόνια λειτουργεί;

Η ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ μετρά 30 χρόνια ιστορίας, ξεκινώντας άτυπα από το 1995 ενώ το 2005 ο φορέας ιδρύεται και τυπικά με τη μορφή αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας.

Η δράση μας είναι ευρεία και αφορά τη λειτουργία μονάδων ψυχικής υγείας τόσο στεγαστικών αυξημένης φροντίδας όσο και ανοιχτών δομών προς την κοινότητα. Παράλληλα, βρισκόμαστε δίπλα στα άτομα που διαβιούν υπό το ρίσκο της αστεγίας, υποστηρίζοντας σε σταθερή βάση περισσότερα από 500 σπίτια. Ενώ, μέσα από στοχευμένες δράσεις των Κέντρων Νέων CONNECT YOUR CITY, το οποίο απαριθμεί πάνω από 8000 μέλη και εθελοντές ενώ στα φεστιβάλ, τα εκπαιδευτικά ταξίδια και δράσεις συμμετέχουν χιλιάδες νέοι σε όλη την Ευρώπη.

Τέλος, δημιουργούμε δράσεις και ενέργειες γύρω από την ευαισθητοποίηση σε περιβαλλοντικά ζητήματα, με βασική μας δράση να αποτελεί το Fabric Republic, μια τράπεζα ρουχισμού η οποία παρέχει καθαρά ρούχα σε άριστη κατάσταση σε χιλιάδες συμπολιτές μας μέσα από 95 κοινωφελείς οργανώσεις ενώ όσα ρούχα δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν μεταποιώντας μειώνοντας με αυτό τον τρόπο το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της βιομηχανίας της μόδας.

Βασικό πυλώνα της δράσης αποτελεί και η εκπαίδευση μέσω της λειοτυργίας του εκπαιδευτικού μας κέντρου το οποίο απευθύνεται κυρίως σε νέους επαγγελματίες μέσω της υλοποίησης εκπαιδευτικών προγραμμάτων και καινοτόμων δράσεων.

Η δράση μας βασίζεται ως επί το πλείστον στο μεγάλο δίκτυο συνεργαζομένων φορέων σε όλη την Ελλάδα και την Ευρώπη ενώ είναι αποτέλεσμα ερευνητικών προγραμμάτων, τα οποία σχετίζονται με την ανάπτυξη εκπαιδευτικών εργαλείων, θεραπευτικών μεθόδων όπως επίσης και στη δημιουργία πρωτοκόλλων παρεμβάσεων σε καταστάσεις κρίσεις. Αξίζει να σημειωθεί πως περισσότερα από 100 ερευνητικά προγράμματα βρίσκονται σε εξέλιξη αυτό το διάστημα ενώ τα τελευταία χρόνια πολυάριθμες αποστολές έχουν παρέμβει σε καταστάσεις κρίσης τόσο στην Ελλάδα όσο και στον πόλεμο της Ουκρανίας αλλά στο φονικό σεισμό που έπληξε την Τουρκία.

Σε ποιες πόλεις της Ελλάδας δραστηριοποιείται;

Διαθέτουμε σταθερή και αδιάλειπτη παρουσία με τη λειτουργία δομών και υπηρεσιών σε Αττική, Κεντρική Μακεδονία με επίκεντρο την πόλη της Θεσσαλονίκης, σε Εύβοια. Ενώ, εκτός Ελλάδος έχουμε παρουσία στην πόλη των Βρυξελλών με τη λειτουργία του Κέντρου Νέων CONNECT BRUSSELS. Τέλος, δημιουργούμε δράσεις υποστήριξης και ενέργειες ευαισθητοποίησης σε όλη την ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας και Ασφάλειας στην εργασία πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του Κέντρου Ημέρας Εργαζομένων IASIS At Work, το οποίο ξεκινά τη λειτουργία του σε συνεργασία με την ΠΕΨΑΕΕ και την Talis  Workforce Management.

​Ο Υφυπουργός Μακεδόνιας – Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης μας τίμησε εγκαινιάζοντας τη λειτουργία του Κέντρου Ημέρας Υποστήριξης Εργαζομένων IASIS At Work ενώ μεταξύ άλλων μας τίμησαν με την παρουσία τους η Μελίνα Δερμεντζοπούλου, Αντιπεριφεριάρχης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ο Νίκος Ζεϊμπέκης, Αντιδήμαρχος Αθλητισμού, Νεολαίας και Εθελοντισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης, η Χριστίνα Ζάπρα, Αντιδήμαρχος του Δήμου Ωραιοκάστρου, ο Μενέλαος Θεοδωρουλάκης, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Φορέων Ψυχικής Υγείας ΑΡΓΩ, ο Βασίλειος Μποζίκας, Πρόεδρος Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας, Διευθυντής Β’ Ψυχιατρικής Κλινικής ΑΠΘ, ο Κωνσταντίνος Φουντουλάκης, εθνικός εκπρόσωπος για ζητήματα Ψυχικής Υγείας στον Π.Ο.Υ., Διευθυντής Γ’ Ψυχιατρικής Κλινικής ΑΧΕΠΑ, η Ελένη Καπασακάλη, Πρόεδρος ΣΟΨΥ Θεσσαλονίκης, ο Παντελής Φιλιππίδης, Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και ο Χάρης Κυπρινιάδης, Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.

Sports in

Φοβερό βίντεο: Η γκολάρα του Μπακούλα από την κερκίδα!

Η καταπληκτική γκολάρα του Μπακούλα σε ένα απολαυστικό βίντεο από την κερκίδα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024