Κυριακή 05 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Προβληματισμός στο Μαξίμου για τη «χαλαρή ψήφο»

Προβληματισμός στο Μαξίμου για τη «χαλαρή ψήφο»

Η μέγιστη δυνατή συσπείρωση δυνάμεων γύρω από τη ΝΔ είναι ουσιαστικά το προαπαιτούμενο της «καθαρής νίκης» - όπως την επιδιώκει ο Πρωθυπουργός - «που δεν θα αμφισβητείται την επόμενη μέρα»

Σε δύο «κατηγορίες» ψηφοφόρων, αφενός στους αναποφάσιστους (κεντρογενείς), αφετέρου στους χαλαρούς (δεξιούς), όπως προκύπτουν και μέσα από αναλύσεις του Μαξίμου με βάση κυλιόμενες μετρήσεις κοινής γνώμης, στοχεύουν η ρητορική και οι κινήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η μέγιστη δυνατή συσπείρωση δυνάμεων γύρω από τη ΝΔ είναι ουσιαστικά το προαπαιτούμενο της «καθαρής νίκης» – όπως την επιδιώκει ο Πρωθυπουργός – «που δεν θα αμφισβητείται την επόμενη μέρα».

Το βάρος της επιχείρησης διείσδυσης στο Κέντρο περιλαμβάνει και ειδικότερα ανοίγματα σε ψηφοφόρους που ταλαντεύονται για την ψήφο τους προς το ΠΑΣΟΚ, μια δεξαμενή από την οποία η κυβέρνηση προσδοκά ότι μπορεί τελικά να αντλήσει στήριξη. Και η επιχείρηση αυτή αρχίζει να μετατοπίζεται στο πρόγραμμα για την επόμενη τετραετία. Στην κατεύθυνση αυτή είναι ενδεικτικές τόσο οι προσπάθειες της κυβέρνησης να υπογραμμίζει τη διαφορετική οπτική ΝΔ – ΠΑΣΟΚ σε «τολμηρές, αναγκαίες», κατά τον Μητσοτάκη, μεταρρυθμίσεις (αξιολόγηση, άρθρο 16 κ.ά.) όσο και το νέο μοντέλο εξειδίκευσης του γαλάζιου σχεδίου διακυβέρνησης (ξεκινά σήμερα στην Πάτρα) με συσκέψεις γενικών γραμματέων, αυτοδιοικητικών, εκπροσώπων παραγωγικών φορέων, επιστημονικών συλλόγων, επιμελητηρίων πριν από κάθε προεκλογική περιοδεία του Πρωθυπουργού.

Στόχος του να βγαίνει ο ίδιος μπροστά όχι μόνο με αφήγημα «σταθερότητας» αλλά επιπλέον με το μήνυμα της «συνέχειας». Εξ ου και φέρνει στην πρώτη γραμμή τις δεσμεύσεις για την τετραετία 2023-2027 μεταξύ άλλων με τις θεματικές συζητήσεις με πολίτες και επαγγελματίες. «Nα δώσουμε περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες δουλειές» είπε από τα ναυπηγεία του Περάματος, επενδύοντας στα θέματα της οικονομίας για την προγραμματική αντιπαράθεσή του με τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ προδιαγράφονται αντίστοιχα μηνύματα από τα ναυπηγεία Ελευσίνας το ερχόμενο Σάββατο.

Στο μεταξύ, σε επίπεδο ρητορικής, πέρα από τις προσπάθειες για συγκρίσεις αφηγημάτων και των προτάσεων διακυβέρνησης της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, οι οποίες στοχεύουν πρωτίστως στην ενεργοποίηση ενός κοινού με αντι-ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηριστικά, συνεχίζεται η έμφαση στην κρισιμότητα της πρώτης κάλπης της 21ης Μαΐου. Και αυτό γιατί ουσιαστικά στο γαλάζιο στρατόπεδο υπάρχει αγωνία για τυχόν… υπερχαλάρωση των ψηφοφόρων – ιδίως εκείνων της ΝΔ.

Σύμφωνα με όσα συζητιούνται στους νεοδημοκρατικούς διαδρόμους, η ανησυχία είναι διπλή: η πρώτη αφορά την πιθανότητα αποχής από την κάλπη ψηφοφόρων οι οποίοι ενδεχομένως να προεξοφλούν το εκλογικό αποτέλεσμα υπέρ της ΝΔ και η δεύτερη είναι το ενδεχόμενο ψηφοφόροι να επιλέξουν να εκφράσουν δυσαρέσκεια στο περιβάλλον της απλής αναλογικής «ναρκοθετώντας» τον στόχο της αυτοδυναμίας. «Το ταμείο θα το κάνουμε στις 21 Μαΐου» τόνισε εκ νέου χθες από τη Νίκαια ο Μητσοτάκης, ενώ με κάθε ευκαιρία απευθύνει προς τους απόμακρους δεξιούς το μήνυμα ότι «δεν χωρούν άσφαιρα μηνύματα δήθεν διαμαρτυρίας».

Sports in

«Για αυτό ο Μπαρτζώκας δεν χρησιμοποίησε καθόλου τον Μόουζες Ράιτ»

Ποιος είναι ο λόγος που ο Μόουζες Ράιτ δεν έπαιξε καθόλου στο Game 4 με την Μπαρτσελόνα στο ΣΕΦ…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 05 Μαϊου 2024