Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Χουάν Γκουαϊδό: Φοβάται ότι «θα έχει την τύχη του Ναβάλνι»

Χουάν Γκουαϊδό: Φοβάται ότι «θα έχει την τύχη του Ναβάλνι»

Τι δήλωσε ο Βενεζουελάνος αντιπολιτευόμενος πολιτικός.

Ο Χουάν Γκουαϊδό, μορφή της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας, δήλωσε χθες Τετάρτη στην Ουάσιγκτον πως φοβάται ότι αν επιστρέψει στην πατρίδα του, «μπορεί να γνωρίσει την τύχη του Ναβάλνι», αναφερόμενος στον Αλεξέι Ναβάλνι, ρώσο αντιπολιτευόμενο φυλακισμένο στη Ρωσία.

Ο κ. Γκουαϊδό, ο οποίος έφθασε στις ΗΠΑ πριν από αρκετές ημέρες αεροπορικώς από την Κολομβία, δηλώνοντας πως οι κολομβιανές αρχές τον απέλασαν, συμμετείχε χθες σε φόρουμ στο κέντρο μελετών Wilson Center στην αμερικανική πρωτεύουσα.

«Αν με ρωτάτε σήμερα αν μπορώ να επιστρέψω αύριο στη Βενεζουέλα, όπως έκανα το 2019 και το 2020, ή όπως επέστρεψε ο Ναβάλνι (στη Ρωσία), είμαι σίγουρος πως μπορεί να γνωρίσω την ίδια τύχη» με εκείνον, είπε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης.

«Ο Γκουαϊδό είναι ψεύτης»

Διαδηλωτές που προφανώς υποστηρίζουν την κυβέρνηση του σοσιαλιστή προέδρου Νικολάς Μαδούρο διέκοψαν τη συζήτηση, φωνάζοντας «ο Γκουαϊδό είναι ψεύτης», προτού συνοδευτούν εκτός αίθουσας.

Ο κ. Γκουαϊδό δεν είναι ακριβώς persona non grata, όμως είναι εμφανές πως η Ουάσιγκτον διατηρεί πλέον τις αποστάσεις της από αυτόν που ως πρότινος ήταν προστατευόμενος των ΗΠΑ.

«Δεν είμαι ενήμερος για κανένα σχέδιο» συνάντησης με τον πολιτικό της αντιπολίτευσης, είπε χθες Τετάρτη εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Βεντάντ Πατέλ, ερωτηθείς κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των διαπιστευμένων συντακτών αν προγραμματίζεται κάτι εντός της εβδομάδας.

Ο ενδιαφερόμενος είχε πει πως σκόπευε να δει Αμερικανούς κοινοβουλευτικούς, πάντως δεν προκύπτει να έχει προγραμματιστεί, τουλάχιστον ως τώρα, καμία συνάντηση με αξιωματούχους της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν.

Ο κ. Γκουαϊδό πήγε στις ΗΠΑ αφού, κατ’ αυτόν, απελάθηκε από την Κολομβία, όπου ήθελε να εμφανιστεί απρόσκλητος στην πρόσφατη διεθνή σύνοδο που οργανώθηκε από την Μπογοτά για το πώς μπορεί να διευκολυνθεί η επανέναρξη του διαλόγου στη Βενεζουέλα. Ο αντιπολιτευόμενος κατήγγειλε πως η εξέλιξη εντασσόταν στον «διωγμό» που υφίσταται.

Η Μπογοτά διέψευσε πως απελάθηκε.

Έφθασε την 25η Απριλίου με εμπορική πτήση στο Μαϊάμι (Φλόριντα, νοτιοανατολικές ΗΠΑ).

Στις ΗΠΑ και η οικογένειά του

Χθες στο Wilson Center διευκρίνισε πως η σύζυγός του Φαμπιάνα Ροσάλες και οι δυο κόρες τους μπόρεσαν να πάνε στις ΗΠΑ τη Δευτέρα.

Δεν είναι ξεκάθαρο προς το παρόν εάν σκοπεύει να ζητήσει άσυλο στις ΗΠΑ.

Στον αντιπολιτευόμενο επισήμως απαγορεύεται η έξοδος από τη χώρα του από το 2019, καθώς αντιμετωπίζει διάφορες διώξεις από τη δικαιοσύνη, συμπεριλαμβανομένης δίωξης για «προδοσία».

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής της Βενεζουέλας χαρακτηρίστηκε από τις ΗΠΑ και συμμάχους τους de facto μεταβατικός πρόεδρος της χώρας της Λατινικής Αμερικής από το 2019, μετά την αμφιλεγόμενη επανεκλογή του σοσιαλιστή Νικολάς Μαδούρο στην προεδρία το 2018, στις εκλογές από τις οποίες η αντιπολίτευση απείχε και το αποτέλεσμα των οποίων αρνήθηκε να αναγνωρίσει. Όμως, στα τέλη του 2022, η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας, διαιρεμένη, έβαλε τέλος στην «προσωρινή κυβέρνηση» του Χουάν Γκουαϊδό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024