Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Χουάν Γκουαϊδό: Τον απέλασαν από την Κολομβία πριν από διεθνή σύνοδο

Χουάν Γκουαϊδό: Τον απέλασαν από την Κολομβία πριν από διεθνή σύνοδο

Τι αποφάσισε η Κολομβία και γιατί.

Ο Χουάν Γκουαϊδό, μορφή της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, «υποχρεώθηκε» χθες Δευτέρα το βράδυ να εγκαταλείψει την Κολομβία, μερικές ώρες μετά την «παράτυπη» άφιξή του στη χώρα, με σκοπό να συναντηθεί με συμμετέχοντες σε διεθνή σύνοδο, σύμφωνα με συγκλίνουσες πηγές.

«Με υποχρέωσαν να φύγω από την Κολομβία», τόνισε ο κ. Γκουαϊδό σε βίντεο που μεταφόρτωσε στο Twitter, γυρισμένο μέσα σε αεροσκάφος που τον μετέφερε στις ΗΠΑ. «Ο διωγμός της δικτατορίας δυστυχώς νίκησε στην Κολομβία σήμερα», πρόσθεσε.

Η ανάρτηση στο Twitter

Σε εμπορική πτήση

Διευκρίνισε πως επιβιβάστηκε σε εμπορική πτήση, εξηγώντας πως χρειάστηκαν «δεκαέξι ώρες δρόμος για να φθάσει στην Μπογοτά», όπου είχε ανακοινώσει νωρίτερα χθες πως βρισκόταν. Μπήκε στην Κολομβία με τα πόδια, σημείωσε πηγή προσκείμενη στον αντιπολιτευόμενο, χωρίς να διευκρινίσει πού.

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής της Βενεζουέλας χαρακτηριζόταν από τις ΗΠΑ και συμμάχους τους de facto μεταβατικός πρόεδρος της χώρας της Λατινικής Αμερικής από το 2019, μετά την αμφιλεγόμενη επανεκλογή του σοσιαλιστή Νικολάς Μαδούρο στην προεδρία το 2018, στις εκλογές από τις οποίες η αντιπολίτευση απείχε και το αποτέλεσμα των οποίων αρνήθηκε να αναγνωρίσει. Όμως, στα τέλη του 2022, η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας, διαιρεμένη, έβαλε τέλος στην «προσωρινή κυβέρνηση» του Χουάν Γκουαϊδό.

Στον πολιτικό της αντιπολίτευσης έχει επισήμως απαγορευθεί η έξοδος από την πατρίδα του, καθώς βρίσκεται αντιμέτωπος με διάφορες ποινικές διαδικασίες σε βάρος του από τη δικαιοσύνη της Βενεζουέλας, συμπεριλαμβανομένης δίωξης για «προδοσία».

Ποιοι θα πάρουν μέρος στη σύνοδο

Με πρωτοβουλία του Κολομβιανού προέδρου Γουστάβο Πέτρο, περίπου 20 χώρες, ανάμεσά τους οι ΗΠΑ και η Γαλλία, αναμένεται να πάρουν μέρος σήμερα στην Μπογοτά σε σύνοδο για να διευκολυνθεί η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων κυβέρνησης-αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας, που ξεκίνησαν στο Μεξικό τον Αύγουστο του 2021, αλλά ανεστάλησαν στις αρχές του Νοεμβρίου. Ωστόσο, ούτε η αντιπολίτευση, ούτε η κυβέρνηση της Βενεζουέλας προσκλήθηκαν να συμμετάσχουν.

Μολαταύτα, ο κ. Γκουαϊδό γνωστοποίησε πως σκόπευε να συναντηθεί με συμμετέχοντες στη σύνοδο. Είχε εξάλλου καλέσει να γίνει διαδήλωση σήμερα κοντά στο παλάτι Σαν Κάρλος, όπου θα διεξαχθεί η διάσκεψη.

Πρόσθεσε πως «ελπίζει» ότι η σύνοδος αυτή «θα εγγυηθεί πως το καθεστώς του Μαδούρο θα επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στο Μεξικό και ότι θα υπάρξει αξιόπιστο χρονοδιάγραμμα για (να οργανωθούν) ελεύθερες και δίκαιες εκλογές» προκειμένου να υπάρξει «λύση στη σύγκρουση».

Χθες βράδυ, πηγή προσκείμενη στον αντιπολιτευόμενο είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως οι αρχές της Κολομβίας «υποχρέωσαν» τον κ. Γκουαϊδό να εγκαταλείψει τη χώρα.

Εισήλθε «παράτυπα»

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κολομβίας ανέφερε πως ο κ. Γκουαϊδό εισήλθε «παράτυπα» στη χώρα προτού «οδηγηθεί στο αεροδρόμιο Ελ Ντοράντο (Μπογοτά)» όπου επαληθεύτηκε η αναχώρησή του για τις ΗΠΑ με εμπορική πτήση – για να επιβιβαστεί σ’ αυτή, αγόρασε το εισιτήριό του.

Ο Χουάν Γκουαϊδό, υποψήφιος στη διαδικασία της αντιπολίτευσης για την ανάδειξη του υποψηφίου της στις προεδρικές εκλογές του 2024, σκόπευε να κάνει περιοδεία και σε άλλες χώρες μετά την Κολομβία. Το πρόγραμμά του δεν δημοσιοποιήθηκε για λόγους ασφαλείας, σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στο περιβάλλον του, η οποία τόνισε πως ο κ. Γκουαϊδό εννοεί να επιστρέψει στην πατρίδα του, παρότι δεν γνωρίζει ακόμη την ημερομηνία: «δεν θα είναι υποψήφιος από το εξωτερικό», εξήγησε.

Η Κολομβία ήταν ο βασικός σύμμαχος του κ. Γκουαϊδό στην περιοχή προτού αναλάβει την προεδρία ο κ. Πέτρο. Ο προκάτοχος του σημερινού προέδρου, ο Ιβάν Ντούκε, που ανήκει στη σκληρή δεξιά, είχε διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις της Κολομβίας με την κυβέρνηση του προέδρου Μαδούρο στη Βενεζουέλα.

Όμως ο σοσιαλδημοκράτης κ. Πέτρο, ο πρώτος πρόεδρος στην ιστορία της Κολομβίας που ανήκει στην αριστερά, αποπειράται επαναπροσέγγιση με το Καράκας, αποκατέστησε τις διπλωματικές σχέσεις και προσπαθεί να διαδραματίσει ρόλο στις πολιτικές διαπραγματεύσεις στη Βενεζουέλα.

Για τις κυρώσεις εις βάρος της Βενεζουέλας

Την περασμένη Πέμπτη, ο πρόεδρος της Κολομβίας κάλεσε τον Aμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν να προχωρήσει προοδευτικά στην άρση των κυρώσεων σε βάρος της Βενεζουέλας, με αντάλλαγμα εγγυήσεις για τις προεδρικές εκλογές του 2024.

Από την πλευρά του, ο κ. Μαδούρο υποβάθμισε τη σημασία της συνόδου στην Μπογοτά. «Αν κανείς ποθεί οι διαπραγματεύσεις (…) να ξαναρχίσουν στο Μεξικό, αρκεί ένα πράγμα (…): να ζητήσει οι ΗΠΑ να καταθέσουν τα 3,2 δισεκατομμύρια δολάρια σε τραπεζικούς λογαριασμούς (…) για να προχωρήσει το πρόγραμμα κοινωνικής πολιτικής που υπογράφτηκε στο Μεξικό τον Νοέμβριο», είπε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας στη δημόσια τηλεόραση.

Αναφερόταν σε κεφάλαια που έχουν παγώσει δυνάμει των αμερικανικών κυρώσεων αλλά συμφωνήθηκε ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση τον Νοέμβριο στο Μεξικό να διατεθούν για κοινωνικά προγράμματα.

«Αν δεν εφαρμοστεί η συμφωνία του Μεξικού, ξεχάστε τον αυτόν τον δρόμο», πρόσθεσε ο κ. Μαδούρο, χαρακτηρίζοντας την επίσκεψη του κ. Γκουαϊδό στην Κολομβία «άκαιρη, ατυχή και βλακώδη».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Μπακς: Παραμένει εκτός ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, χάνει και το Game 3 με τους Πέισερς

Χωρίς τον Γιάννη Αντετοκούνμπο θα αγωνιστούν οι Μπακς κόντρα στους Πέισερς, στο τρίτο ματς της σειράς των Play-offs, όπως ανακοίνωσαν επίσημα τα «Ελάφια»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024