Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βρετανία: Ευάλωτες γυναίκες πληρώνουν το νοίκι σε «είδος»

Βρετανία: Ευάλωτες γυναίκες πληρώνουν το νοίκι σε «είδος»

Σχεδόν 1 στις 50 γυναίκες στην Αγγλία έχουν δεχτεί προτάσεις για «σεξ αντί ενοικίου» τα τελευταία 5 χρόνια

Λίγο τα υψηλά ενοίκια, λίγο οι ολοένα και πιο δύσκολες οικονομικές συνθήκες είναι ο τέλειος συνδυασμός για πολλούς Βρετανούς ιδιοκτήτες να αναγκάζουν ευάλωτες οικονομικά ενοικιάστριες να πληρώνουν τη διαμονή τους σε είδος, δηλαδή, παρέχοντας σεξ.

Το σεξ αντί ενοικίου -όταν οι ιδιοκτήτες απαιτούν σεξ σε αντάλλαγμα για διαμονή δωρεάν ή έκπτωση- είναι ένα αυξανόμενο πρόβλημα καθώς οι οικονομικές συνθήκες γίνονται ολοένα και πιο δύσκολες, με τους δράστες ιδιοκτήτες να το χρησιμοποιούν ως εργαλείο κατάχρησης και ελέγχου.

Σύμφωνα με έρευνα του Independent, περίπου 30.000 γυναίκες, από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι τον Ιανουάριο 2021, παρενοχλήθηκαν σεξουαλικά από τους σπιτονυκοκύρηδες τους, ή τους ζητήθηκε σεξ σε αντάλλαγμα για ενοίκιο. Έκτοτε, το φαινόμενο έχει πάρει πολύ πιο ανησυχητικές διαστάσεις.

Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας δημοσκοπήσεων YouGov, που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Shelter, μιας φιλανθρωπικής οργάνωσης για τη στέγαση, σχεδόν 1 στις 50 γυναίκες στην Αγγλία έχουν δεχτεί προτάσεις για «σεξ αντί ενοικίου» τα τελευταία πέντε χρόνια.

Ένα συμπλήρωμα στον μισθό

Φιλανθρωπικές οργανώσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο προειδοποιούν ότι το αυξανόμενο κόστος σε συνδυασμό με τη χρόνια υποχρηματοδότησή τους σημαίνει ότι οι γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με προβλήματα ψυχικής υγείας, πρέπει να στραφούν στο σεξ με αντάλλαγμα τη στέγαση ή για να καλύψουν άλλες βασικές ανάγκες.

Σύμφωνα με τη φιλανθρωπική οργάνωση Beyond the Streets, την οποία επικαλείται η Guardian σε σχετικό ρεπορτάζ, η κρίση κόστους ζωής οδηγεί όσες είναι ήδη ευάλωτες να στραφούν στο σεξ επιβίωσης για να καλύψουν το κόστος των λογαριασμών και των ενοικίων, οδηγώντας σε αυξημένη εκμετάλλευση και κακοποίηση.

Υπάλληλος ομάδας υποστήριξης της φιλανθρωπικής οργάνωσης είπε ότι μίλησε με γυναίκες που είναι παγιδευμένες, δουλεύοντας ως συνοδοί ή πουλώντας σεξ ώστε να «συμπληρώσουν» χαμηλούς μισθούς για να τα βγάλουν πέρα.

«Η κρίση του κόστους ζωής είναι ένας παράγοντας [του σεξ επιβίωσης] και για όσους είναι ήδη ευάλωτοι, αντιμετωπίζουν σημαντική εκμετάλλευση. Υπάρχει έλλειψη κρατικής χρηματοδότησης για την υποστήριξη των αναγκών των γυναικών και οι φιλανθρωπικές οργανώσεις δυσκολεύονται καθώς τα εισοδήματά τους μειώνονται, τα έξοδα αυξάνονται και αντιμετωπίζουν περισσότερες απαιτήσεις για τις υπηρεσίες τους» είπε εκπρόσωπος της φιλανθρωπικής οργάνωσης.

«Απελπιστική ανάγκη»

Η Βοήθεια των Γυναικών της Λατινικής Αμερικής (LAWA) έχει δει πολλαπλές περιπτώσεις «σεξ αντί ενοικίου προς ενοικίαση» τους τελευταίους μήνες που αφορούσαν γυναίκες αιτούντες άσυλο. Σε μια από τις περιπτώσεις, μια γυναίκα κοιμόταν «εδώ και εκεί» για αρκετούς μήνες όταν συνάντησε έναν άντρα που της υποσχέθηκε να της παράσχει κατάλυμα πριν την κακοποιήσει σεξουαλικά ενώ κοιμόταν.

Επίσης, σημειώνεται ότι η κρίση δυσκολεύει επίσης όσες προσπαθούν να εγκαταλείψουν τις καταχρηστικές σχέσεις. Η Belén Ruiz, συντονίστρια του κέντρου συμβουλών για τη βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών της φιλανθρωπικής οργάνωσης, είπε: «Είναι απαράδεκτο οι γυναίκες σε τόσο ευάλωτες συνθήκες να εκτίθενται τόσο συχνά σε παρενόχληση και εκφοβισμό, να γίνονται διπλά θύματα και να μην μπορούν να αναζητήσουν αποζημίωση».

Ορισμένες περιπτώσεις, πρόσθεσε, αφορούσαν την παρενόχληση και την κακοποίηση αιτούντων άσυλο ενώ βρίσκονταν σε εγκαταστάσεις φιλοξενίας δημοσίου δικαίου. «Αυτό τους κάνει να φοβούνται την πρόσβαση σε αυτές τις υπηρεσίες, γεγονός που τις καθιστά εύκολη λεία για τους καταχραστές που ζουν σε ιδιωτικά καταλύματα».

Η Tilly Smith, από την ομάδα εκστρατειών Generation Rent, είπε ότι το σεξ προς ενοικίαση «συνεχίζεται σαφώς». «Καθώς εξετάζουμε μια ιδιαίτερα ζοφερή οικονομική κατάσταση, ο κίνδυνος αυξάνεται και μεγαλώνει».

Η Women’s Aid είπε ότι όσοι ήρθαν σε επαφή με την οργάνωση είχαν «απελπιστική ανάγκη» και ότι το αυξανόμενο κόστος διαβίωσης καθιστούσε ακόμη πιο δύσκολο για τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις καταχρηστικές σχέσεις.

Η Lucy Hadley, επικεφαλής πολιτικής της φιλανθρωπικής οργάνωσης, δήλωσε: «Στο δύσκολο οικονομικό πλαίσιο στο οποίο βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή, γνωρίζουμε ότι οι γυναίκες βιώνουν αυξημένα και επιδεινωμένα επίπεδα ελέγχου και οικονομικής κακοποίησης από τους δράστες».

Κυβερνητικά μέτρα

Την περασμένη εβδομάδα, η υπουργός Εσωτερικών, Σουέλα Μπράβερμαν, ανακοίνωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο ενός νέου νόμου που στοχεύει τους ιδιοκτήτες που εκμεταλλεύονται ευάλωτα άτομα για σεξ και ξεκίνησε μια πρόσκληση για αποδεικτικά στοιχεία. Ήρθε μετά την ανακοίνωση τον περασμένο μήνα μιας δοκιμής εφάπαξ πληρωμών για να βοηθηθούν τα θύματα ενδοοικογενειακής κακοποίησης να εγκαταλείψουν τις καταχρηστικές σχέσεις.

Η υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε σήμερα την εξέταση νέου νόμου για το φαινόμενο «σεξ αντί ενοικίου» δημοσιεύοντας ανοιχτή πρόσκληση για αποδεικτικά στοιχεία ώστε να καθοριστεί η κλίμακα του «σεξ αντί ενοικίου» στο Ηνωμένο Βασίλειο και να διερευνηθεί εάν η υπάρχουσα νομοθεσία προστατεύει τα θύματα.

Η κυβέρνηση αναζητά τις απόψεις των θυμάτων, της αστυνομίας και των φιλανθρωπικών οργανώσεων ως μέρος της πρόσκλησης για αποδεικτικά στοιχεία που ξεκινά σήμερα (21 Απριλίου) για να κατανοήσει καλύτερα την κλίμακα και τη φύση της απεχθούς ανταλλαγής «σεξ αντί ενοικίου» στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το «σεξ αντί ενοικίου» είναι μια ρύθμιση όπου οι ιδιοκτήτες ανταλλάσσουν καταλύματα δωρεάν ή με έκπτωση σε αντάλλαγμα για σεξουαλικές σχέσεις με τους ενοικιαστές τους. Αυτό είναι ήδη παράνομο βάσει του νόμου περί σεξουαλικών αδικημάτων και οι ιδιοκτήτες μπορούν ήδη να διωχθούν για απόπειρα σεξουαλικής επαφής αντί ενοικίου.

«Είναι εντελώς απαράδεκτο να εκμεταλλεύονται ευάλωτα άτομα, και ιδιαίτερα νεαρές γυναίκες, σε διευθετήσεις «σεξ αντί ενοικίου». Πρόκειται για κατάχρηση εξουσίας που φέρνει τους ανθρώπους σε απελπιστικές καταστάσεις και δεν έχει θέση στη χώρα μας», δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών, Σουέλα Μπράβερμαν.

Τα λεφτά είναι λίγα

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών δήλωσε: «Η εκμετάλλευση μέσω του «σεξ προς ενοικίαση» είναι ήδη παράνομη βάσει του νόμου περί σεξουαλικών αδικημάτων. Η κυβέρνηση έκανε πρόσφατα μια δημόσια έκκληση για αποδεικτικά στοιχεία που μας φέρνουν πιο κοντά στον τερματισμό αυτής της βαθιάς επιβλαβούς τάσης και στην καλύτερη προστασία των θυμάτων.

«Δεσμευόμαστε να σταματήσουμε κάθε μορφή βίας και εκφοβισμού κατά γυναικών και κοριτσιών, συμπεριλαμβανομένης της ενδοοικογενειακής κακοποίησης. Ενώ χρηματοδοτούμε απευθείας φιλανθρωπικές οργανώσεις για να βοηθήσουμε τα θύματα να εγκαταλείψουν τις καταχρηστικές σχέσεις, θα επενδύσουμε επίσης περισσότερα από 230 εκατομμύρια £ ευρύτερα μέσω του σχεδίου μας για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής κακοποίησης».

Ωστόσο, ενώ η Χάντλεϊ είπε ότι το ταμείο ήταν ένα «καλό πρώτο βήμα», το ταμείο των 300.000 λιρών υπολείπεται του 1 εκατ. λιρών που είχαν ζητήσει και η δράση για το σεξ με ενοικίαση δεν αντιμετώπιζε τις βαθύτερες αιτίες του προβλήματος, που όπως είπε ήταν η έλλειψη στέγης. φτώχεια και ανισότητα.

Πηγές: The Guardian, ΕΡΤ

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024