Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Βελιγράδι: «Τους πυροβόλησα γιατί είμαι ψυχοπαθής» - Σε ψυχιατρική κλινική ο 13χρονος μακελάρης

Βελιγράδι: «Τους πυροβόλησα γιατί είμαι ψυχοπαθής» – Σε ψυχιατρική κλινική ο 13χρονος μακελάρης

Συνελήφθησαν οι γονείς του που απειλούνται μέχρι και με 12 χρόνια φυλάκιση.

Ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι ο 13χρονος που σκότωσε οκτώ μαθητές και έναν φύλακα στο δημοτικό σχολείο «Βλάντισλαβ Ρίμπνικαρ» στο Βελιγράδι θα μεταφερθεί σε ψυχιατρική κλινική.

Σύμφωνα με το CNN ο 13χρονος μακελάρης δεν μπορεί να διωχθεί ποινικά καθώς σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του Ανώτερου Εισαγγελέα του Βελιγραδίου, δεν έχει συμπληρώσει τα 14 χρόνια.

Σύμφωνα με το γραφείο του Εισαγγελέα ο Κόστα Κετσμάνοβιτς κατηγορείται σύμφωνα με τη σερβική νομοθεσία για Ανήλικους Παραβάτες.

Ο Βούτσιτς συμπλήρωσε ότι η μητέρα και ο πατέρας του αγοριού συνελήφθησαν. Ο πατέρας μάλιστα θα κρατηθεί για τουλάχιστον 48 ώρες ως ύποπτος για «διάπραξη εγκληματικής ενέργειας που θέτει σε σοβαρό κίνδυνο τη δημόσια ασφάλεια», έγκλημα που τιμωρείται μέχρι και με 12 χρόνια φυλάκισης.

«Από αυτήν τη στιγμή, το αγόρι βρίσκεται σε ένα ειδικό μέρος και θα μεταφερθεί σε εξειδικευμένο τμήμα ψυχιατρικής κλινικής», δήλωσε ο Σέρβος πρόεδρος σε δημοσιογράφους.

Επίσης ο 13χρονος θα υποβληθεί σε τοξικολογικές εξετάσεις για να διαπιστωθεί αν την ώρα του μακελειού ήταν υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών ή άλλων ψυχοδραστικών ουσιών.

Ο έφηβος πυροβόλησε τη δασκάλα του σήμερα το πρωί μέσα στην τάξη σχολείου στο Βελιγράδι, προτού ανοίξει πυρ εναντίον άλλων μαθητών και φρουρών ασφαλείας, σκοτώνοντας οκτώ μαθητές και έναν φύλακα, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της Σερβίας.

Ακόμα τραυμάτισε έξι συμμαθητές και μία δασκάλα, με την τελευταία και ένα κορίτσι να βρίσκονται σε πιο σοβαρή κατάσταση.

Προσχεδιασμένη η επίθεση

Η επίθεση στο δημοτικό σχολείο «Βλάντισλαβ Ρίμπνικαρ» στο Βελιγράδι ήταν προσχεδιασμένη από τον έφηβο δράστη, ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου ο διοικητής της αστυνομικής διεύθυνσης Βελιγραδίου Βεσέλιν Μίλιτς.

Μάλιστα φέρεται πως είχε επιλέξει και την ημερομηνία και συγκεκριμένα την 3η Μαΐου ώστε να είναι βέβαιος ότι όλοι όσοι ήθελε να σκοτώσει θα ήταν στο σχολείο.

«Όλοι πήγαν τα παιδιά τους στο σχολείο σαν να είναι μια κανονική Τετάρτη. Είναι η πρώτη εργάσιμη ημέρα σήμερα στη Σερβία μετά τη διήμερη αργία της 1ης και της 2ας Μαΐου. Τα παιδιά είχαν κάνει ένα μικρό διάλειμμα και σήμερα επέστρεψαν στις σχολικές τάξεις» μετέδωσε το BBC.

Επίσης είχε φτιάξει ένα σκίτσο για το πώς θα έμπαινε και πώς θα έφευγε από το σχολείο, ενώ είχε σχεδιάσει ποιους θα σκοτώσει έχοντας μάλιστα σημειώσει σε ένα χαρτί τα ονόματα και τα επώνυμα.

Μάλιστα σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Republika, το αγόρι είχε εκπονήσει ολόκληρο σχέδιο για να αποφύγει τους σχολικούς αστυνομικούς που φρουρούσαν τις τέσσερις εισόδους του σχολείου. Το σχέδιό του ήταν να μπει στο σχολείο από την είσοδο που ήταν πιο κοντά στην έξοδο.

Αφού ξεκίνησαν τα μαθήματα οι σχολικοί αστυνομικοί έκαναν μία βόλτα για να ελέγξουν τις εισόδους και έτσι ο Κόστα Κετσμάνοβιτς μπορούσε να δει ποια θα ήταν αφύλαχτη ώστε να μπει και περίμενε μάλιστα μέχρι ο αστυνομικός να βρίσκεται στην άλλη πλευρά του σχολείου προτο΄θ αρχίσει να πυροβολεί.

Ο επικεφαλής της αστυνομίας, Βεσελίν Μίσιτς ανέφερε ότι ο έφηβος δράστης χρησιμοποίησε το πιστόλι του πατέρα του 9 χιλιοστών και ότι κατά τη διάρκεια της επίθεσης άλλαξε τρεις γεμιστήρες από 15 σφαίρες έκαστος. Στην κατοχή του βρέθηκαν δύο όπλα και τρεις βόμβες μολότοφ.

Πώς έγινε το μακελειό

Περιγράφοντας την επίθεση ανέφερε ότι ο δράστης αρχικά πυροβόλησε τον φύλακα στην είσοδο του σχολείου τραυματίζοντάς τον θανάσιμα από 14 μέτρα απόσταση. Στη συνέχεια πυροβόλησε και σκότωσε τις δύο μαθήτριες που ήταν επιμελήτριες στον προθάλαμο του κτιρίου, άλλαξε γεμιστήρα και εισήλθε στην αίθουσα διδασκαλίας του μαθήματος της Ιστορίας που βρισκόταν κοντά στην είσοδο.

Αφού πυροβόλησε την καθηγήτρια άνοιξε πυρ κατά των συμμαθητών του. Βγήκε στο προαύλιο του σχολείου όπου βρίσκονταν μαθητές μικρότερων τάξεων, άλλαξε ξανά γεμιστήρα, αλλά επενέβη η αστυνομία και τον ακινητοποίησε.

Μάλιστα όπως αναφέρει η Republika ο 13χρονος ετοιμαζόταν να ανοίξει πυρ σε βάρος δύο κοριτσιών ωστόσο εκείνη τη στιγμή έμεινε από σφαίρες και βρήκαν την ευκαιρία να φύγουν μακριά.

Σύμφωνα με τον Βεσελίν Μίσιτς η αστυνομία έφτασε στο σημείο άμεσα μετά από αναφορά του υποδιευθυντή του σχολείου ενώ και ο Κόστα Κετσμάνοβιτς τηλεφώνησε και ο ίδιος στην αστυνομία.

«Ελάτε στο σχολείο, σκότωσα τους φίλους μου, σας περιμένω», φέρεται να είπε στους αστυνομικούς και στη συνέχεια φέρεται να είπε τους «πυροβόλησα γιατί είμαι ψυχοπαθής».

Μάλιστα πριν την άφιξη της αστυνομίας, ο 13χρονος που είχε αποφασίσει να παραδοθεί, είχε αφήσει το όπλο σε τουλάχιστον ένα μέτρο απόσταση ώστε να είναι σίγουρος ότι δεν θα σκοτωθεί.

Μετά τη σύλληψή του δεν έδειξε ούτε ίχνος μεταμέλειας και έδειχνε σαν να μην έχει καμία ενσυναίσθηση για την πράξη του και συμπεριφερόταν σαν το όλο συμβάν να μην έχει σχέση με τον ίδιο.

Πήγαινε για σκοποβολή με τον πατέρα του

Την ίδια στιγμή, πηγές του Republika αναφέρουν πως ο 13χρονος είναι γιος ενός γνωστού γιατρού ακτινολόγου του Βελιγραδίου, χρησιμοποίησε τα όπλα του πατέρα του,  από τον οποίο είχε μάθει και πώς να πυροβολεί, κάνοντας συχνά εξάσκηση σε πεδία βολής.

Ο πατέρας που συνελήφθη και βρίσκεται στο τμήμα για ανάκριση κατείχε νόμιμα τα όπλα, τα οποία είχε κλειδωμένα σε ένα ντουλάπι με κωδικό, τον οποίο όπως είπε δεν γνώριζε το παιδί, το οποίο όμως τελικά με κάποιον τρόπο τον έμαθε και κατάφερε να πάρει τα όπλα στην κατοχή του. Επίσης σύμφωνα με σερβικά μέσα έχει συλληφθεί και η μητέρα του.

Ποιο φέρεται να ήταν το κίνητρο

Ο  Κόστα Κετσμάνοβιτς φέρεται να ήταν εξαιρετικός μαθητής, να είχε πάει σε μουσικό σχολείο για τέσσερα χρόνια, ενώ ασχολιόταν και με τη ρομποτική. Επίσης φέρεται να ασχολιόταν και με τον αθλητισμό καθώς έκανε καράτε από την ηλικία των 5 ενώ έπαιζε και μπάσκετ.

Η αστυνομία προς το παρόν δεν γνωρίζει τι ώθησε τον 13χρονο στο αποτρόπαιο έγκλημα καθώς το μόνο συμβάν βίας που είχε κατά το παρελθόν ήταν όταν πήγαινε στην 5η τάξη, όπου είχε δεχθεί επίθεση στο Θεατρικό Πολιτισμικό Κέντρο του Βελιγραδίου από ένα αγόρι, το οποίο του είχε κόψει το χείλος, ωστόσο το εν λόγω συμβάν δεν είχε σχέση με το σχολείο «Βλάντισλαβ Ρίμπνικαρ», καθώς το συγκεκριμένο παιδί δεν πήγαινε καν στο σχολείο όπου συνέβη το μακελειό.

Τα τοπικά μέσα αναφέρουν, σύμφωνα με τον Βαγγέλη Παπαδόπουλο, που είναι κάτοικος στο Βελιγράδι και μίλησε στο MEGA ότι οι πιθανές αιτίες που «όπλισαν» το χέρι του 14χρονου είναι δύο: ή ο κακός βαθμός στο μάθημα της ιστορίας ή ότι το παιδί είχε πέσει bullying από συμμαθητές του.

Στο μεταξύ, ανατριχιαστική είναι και η τελευταία φωτογραφία, πριν το έγκλημα, που είχε «ανεβάσει» ο 14χρονος στον λογαριασμό του στο Instagram.

Σκηνές αρχαίας τραγωδίας έξω από το σχολείο

Στο μεταξύ, σκηνές αρχαίας τραγωδίας εξελίχθηκαν έξω από το σχολείο, την ώρα καθώς δεκάδες γονείς κατέφτασαν γεμάτοι αγωνία και ζητούσαν με αγωνία να ενημερωθούν για τα παιδιά τους, με κάποιους μάλιστα να καταρρέουν μόλις έμαθαν πως είναι ανάμεσα στα θύματα.

Πλέον γονείς, συμμαθητές των παιδιών αλλά και απλοί πολίτες έχουν πάει και έχουν αφήσει ένα λουλούδι και έχουν ανάψει ένα κερί έξω από το σχολείο «Βλάντισλαβ Ρίμπνικαρ».

Sports in

«Τελικός» για Παναθηναϊκό στην Μπολόνια και στο… βάθος ντέρμπι «αιωνίων»

Ο Παναθηναϊκός φιλοξενείται (29/3, 21:30) στην έδρα της Βίρτους Μπολόνια για την 32η αγωνιστική της Euroleague με στόχο να διατηρηθεί στην τετράδα και να συνεχίσει στην διεκδίκηση της δεύτερης θέσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024