Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τουρκία: Κρεμμύδια και οικονομία vs χαλάκια και εθνικισμός – Τι θα κρίνει τη νίκη στις εκλογές;

Τουρκία: Κρεμμύδια και οικονομία vs χαλάκια και εθνικισμός – Τι θα κρίνει τη νίκη στις εκλογές;

«Θα συνεχίσουμε να ενοχλούμε αυτούς που βρίσκονται στην άλλη πλευρά των υδάτων»...

Εννιά μέρες πριν από τις εκλογές στην Τουρκία, όλα τα στοιχήματα παραμένουν ανοιχτά.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις μπορεί να ευνοούν τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ωστόσο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει αποδείξει ότι είναι πολύ σκληρός για να πεθάνει.

Εξάλλου, τα αποτελέσματα τους για τον πρώτο γύρο στις 14 Μαΐου είναι τουλάχιστον συγκεχυμένα, αφού μια βγάζουν μπροστά τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης και μια τον Τούρκο πρόεδρο, ενώ αυτά για τον δεύτερο γύρο στις 18 Μαΐου μπορεί να καταλήγουν υπέρ του πρώτου έναντι του δεύτερου, αλλά με τέτοια ποσοστιαία διαφορά που ούτε οι ίδιοι δεν βάζουν το χέρι τους στη φωτιά για το τελικό αποτέλεσμα.

Στην πολιτική άλλωστε, δη στα τουρκικά δρώμενα, ακόμη κι ένα 24ωρο είναι αρκετό για να έρθουν τα πάνω κάτω και να ξημερώσει η χώρα πάλι με τον ίδιο πρόεδρο στο τιμόνι της.

Το χαρτί του εθνικισμού τραβάει ο Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος πάντως μοιάζει σίγουρος ότι θα τα καταφέρει και ποντάρει, όχι μόνο στο γεγονός ότι το 90% των δημοσκοπήσεων στη γειτονική χώρα είναι παραπλανητικές, αλλά στο χαρτί του εθνικισμού, που αυτή τη φορά κράτησε εξαιτίας της διπλωματίας των σεισμών ως μπαλαντέρ για το τέλος.

Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι στο μότο του υποψηφίου της 6κομματικής αντιπολίτευσης «ειρήνη στο εσωτερικό, ειρήνη στο εξωτερικό», εκείνος απαντά με το σύνθημα «ο σωστός άνδρας, στον σωστό χρόνο». Οι αναλυτές άλλωστε έχουν καταλήξει προ πολλού ότι σε αυτές τις εκλογές την ετυμηγορία της κάλπης θα καθορίσουν οι νέοι ψηφοφόροι της χώρας, που υπολογίζονται σε 5 εκατομμύρια άτομα, και οι εθνικιστές.

Γι’ αυτό και ο Ερντογάν μόλις συνήλθε από την… αδιαθεσία που τον ταλαιπώρησε, έσπευσε να παρουσιάσει το τουρκικό μαχητικό 5ης γενιάς, στέλνοντας το μήνυμα που δεν επιδέχεται δεύτερη ανάγνωση, ότι «θα συνεχίσουμε να ενοχλούμε αυτούς που βρίσκονται στην άλλη πλευρά των υδάτων».

Είναι κοινή εκτίμηση των αναλυτών ότι ο μόνος λόγος για να ψηφίσουν οι νέοι τον Τούρκο πρόεδρο, είναι επειδή του πιστώνουν ότι αυτός κατάφερε να αναδείξει την Τουρκία στο εξωτερικό και να την καταστήσει μια χώρα με άποψη που γίνεται σεβαστή στις παγκόσμιες υποθέσεις.

Εθνική υπόθεση η Κύπρος

Σε παράλληλο τέμπο ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου με μήνυμά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, χαρακτήρισε την Κύπρο «εθνική υπόθεση» και ξεκαθάρισε ότι η λύση της ομοσπονδίας δεν είναι πλέον κατάλληλη.

Και οι επιθέσεις δεν έχουν τέλος, αφού ο Τούρκος πρόεδρος με αφορμή ένα χαλί προσευχής που πάτησε με τα παπούτσια του και ατυχώς φωτογραφήθηκε ο αντίπαλος του, τον κατηγόρησε ότι παίρνει τις οδηγίες του από τον Φετουλάχ Γκιουλέν, τον ιεροκήρυκα με έδρα τις ΗΠΑ και πρώην σύμμαχο του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKΡ), που κατηγορείται ότι υποκίνησε το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

Ήταν ο τρόπος του Ερντογάν για να σβήσει από τη συλλογική μνήμη την επιτυχημένη κίνηση του Κιλιτσντράρογλου να βγει δημόσια με ένα κρεμμύδι στο χέρι και να προειδοποιήσει τον τουρκικό λαό ότι το κόστος ενός κιλού κρεμμυδιών θα εκτοξευθεί στις 100 λίρες από 30 λίρες που είναι τώρα, αν ηττηθεί στις εκλογές.

Κρεμμύδια ή χαλάκια προσευχής

Και κάπως έτσι το Politico έγραψε ότι αυτή τη φορά η αποφασιστική μάχη για το μέλλον της Τουρκίας θα παιχτεί μεταξύ κρεμμυδιών και χαλιών προσευχής. Αλήθεια ή ψέματα, η Τουρκία παλινωδεί μεταξύ της μεγάλης χώρας που πίστευε ότι ήταν και της αδύναμης που αποδείχτηκε ότι είναι τελικά με τον σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου που σκότωσε 45.000 άτομα, άφησε 1.5 εκατομμύριο άστεγους και διέλυσε όλες τις εξαίσιες ψευδαισθήσεις των υπολοίπων.

Σήμερα η κουβέντα γίνεται για το ποιος θα κερδίσει, ο σκληροπυρηνικός Ερντογάν ή ο μετριοπαθής Κιλιτσντάρογλου, και πως θα διαχειριστεί ο καθένας από αυτούς τη νίκη και την ήττα αντίστοιχα.

Οι εκλογές όμως αυτές έχουν και κοινοβουλευτικό χαρακτήρα, και αυτό που θα έπρεπε να ενδιαφέρει εξίσου, εκτός από την πιθανότητα της νοθείας του αποτελέσματος ή της πρόκλησης ξεσηκωμού πολύ κοντά στα ελληνικά σύνορα, είναι τα σενάρια διακυβέρνησης για τη γειτονική χώρα την επόμενη μέρα.

Τα σενάρια της επόμενης μέρας

Στην περίπτωση που νικήσει ο Ερντογάν στις προεδρικές εκλογές αλλά ηττηθεί η Λαϊκή Συμμαχία του στις εκλογές για το κοινοβούλιο, είναι βέβαιο ότι η επικρατούσα Εθνική Συμμαχία θα πιέζει τον προηγούμενο να κυβερνά με προεδρικά διατάγματα, πράγμα εξαιρετικά δύσκολο αλλά και επικίνδυνο για τη χώρα, καθώς θα αναπαράγει τη διαίρεση και το κλίμα πόλωσης.

Αν όμως ο Κιλιτσντάρογλου κόψει πρώτος το προεδρικό νήμα, αλλά την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο κερδίσει η Λαϊκή Συμμαχία, στην οποία κυριαρχεί το ΑΚΡ, ο Ερντογάν θα έχει ακόμα τη δυνατότητα να βγάλει ψεύτη τον αντίπαλο του για γοργή επαναφορά του κοινοβουλευτικού συστήματος στη χώρα.

Προσπερνώντας το σενάριο της διπλής επικράτησης του Ερντογάν και της Λαϊκής συμμαχίας του που θεωρείται απίθανο, ελπιδοφόρο για την Ελλάδα αλλά αδύναμο μοιάζει και αυτό της επικράτησης του Κιλιτσντάρογλου και στα δύο μέτωπα.

Και πάλι όλα τα στοιχήματα ανοιχτά…

Sports in

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης. Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης για τα προημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024