Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Μασκ: Η «κόντρα» με τον Ντόρσεϊ εντείνεται – Η απειλή για το Twitter [Γράφημα]

Μασκ: Η «κόντρα» με τον Ντόρσεϊ εντείνεται – Η απειλή για το Twitter [Γράφημα]

Το Bluesky «αμφισβητεί» το Twitter

Από τότε που ο Ελον Μασκ ανέλαβε το twitter, οι χρήστες της πλατφόρμας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που απογοητεύτηκαν από τη διαχείριση του εκκεντρικού δισεκατομμυριούχου αναζήτησαν μια εναλλακτική λύση.

Τον μεγαλύτερο αντίπαλο αποτελεί πλέον το Bluesky, του πρώην ιδιοκτήτη του twitter, Τζακ Ντόρσει, που αν και βρίσκεται ακόμη στα πρώτα του βήματα, «βλέπει» τη δημοφιλία του να αυξάνεται ραγδαία.

Αναπτύσσεται ταχέως

Τον προηγούμενο μήνα, το Bluesky – που αρχικά χρηματοδοτήθηκε από το twitter όταν ο Ντόρσει ήταν ακόμα διευθύνων σύμβουλος – κέρδισε γρήγορα την αποδοχή δημοσιογράφων και ορισμένων σταρ, θεωρώντας το ως νέα εναλλακτική στο twitter του Μασκ.

Η πλατφόρμα, η οποία εξακολουθεί να είναι ακόμα σε λειτουργία beta, παραμένει σχετικά άγνωστη σε σύγκριση με τους γίγαντες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Twitter και το Facebook, καθώς έχει περίπου 50.000 χρήστες.

Ωστόσο, οι επισκέψεις τόσο σε laptops όσο και σε εφαρμογές για κινητά αυξήθηκαν σε σχεδόν 1,5 εκατομμύριο παγκοσμίως τον Απρίλιο, από λιγότερες από 300.000 τον Μάρτιο και περίπου 15.000 τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με στοιχεία της ομάδας ψηφιακής νοημοσύνης Similarweb.

Διάσημοι υποστηρικτές

Την Πέμπτη, η πλατφόρμα ανέφερε ότι οι νέοι χρήστες διπλασιάστηκαν, κάτι που την ώθησε να αναβαθμίσει τη βάση δεδομένων της, ενώ ο όρος Bluesky άρχισε να γίνεται τάση στο ίδιο το Twitter.

Η αμερικανίδα πολιτικός Alexandria Ocasio-Cortez, ο διευθύνων σύμβουλος της Ford Jim Farley και το μοντέλο Chrissy Teigen είναι μεταξύ εκείνων που υποστηρίζουν την πλατφόρμα, η οποία βρίσκεται στις 10 κορυφαίες εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης στο app store της Apple.

Η δυναμική γύρω από το Bluesky εντείνεται, καθώς ο Μασκ, ο οποίος αγόρασε το Twitter τον Οκτώβριο, συνεχίζει να αποξενώνει χρήστες με τις αλλαγές του στην πλατφόρμα, οι οποίες περιλαμβάνουν τη χρέωση 8 δολαρίων για τα μπλε τικ που συνήθιζαν να υποδηλώνουν τη διασημότητα. Η πλατφόρμα έχει επίσης «ταλαιπωρηθεί»  από αυξημένες διακοπές λειτουργίας και δυσλειτουργίες.

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ο Ντόρσει επέκρινε τον Mασκ, σηματοδοτώντας ένα τέλος στην καλή σχέση των δύο ανδρών.

Πηγή: Financial Times

Ερωτηθείς αν εξακολουθεί να πιστεύει ότι ο Μασκ – τον ​​οποίο κάποτε περιέγραψε ως τη «μοναδική λύση που εμπιστεύομαι» για να «επεκτείνει το φως της συνείδησης» στο Twitter– ήταν ο καλύτερος διαχειριστής για την πλατφόρμα, ο Ντόρσεϊ απάντησε «Όχι».

«Ούτε νομίζω ότι ενήργησε αμέσως αφού συνειδητοποίησε ότι ο συγχρονισμός του ήταν κακός. Ούτε νομίζω ότι το διοικητικό συμβούλιο θα έπρεπε να είχε εξαναγκάσει την πώληση. Όλα πήγαν στραβά. Αλλά συνέβη και το μόνο που μπορούμε να κάνουμε τώρα είναι να φτιάξουμε κάτι για να αποφύγουμε να ξανασυμβεί κάτι ανάλογο στο μέλλον», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, πρόσθεσε ότι ήταν «ευτυχισμένος» που η ομάδα του Bluesky, καθώς και οι προγραμματιστές στο Nostr, μια άλλη πρωτοβουλία μέσων κοινωνικής δικτύωσης με την οποία έχει εμπλακεί, χτίζουν κάτι νέο.

Οι ομοιότητες

Το Bluesky μοιάζει πολύ με το Twitter – οι χρήστες μπορούν να δημοσιεύουν σύντομα μηνύματα και εικόνες και να δημιουργούν ακόλουθους. Μέχρι στιγμής έχει ένα «παιχνιδιάρικο» στυλ και οι χρήστες πανηγυρίζουν ότι απομακρύνονται από το Twitter, δημιουργώντας επίσης το δικό τους λεξικό. Οι αναρτήσεις, για παράδειγμα, έχουν ονομαστεί «skeets», παραπέμποντας στο αντίστοιχο tweets.

Από την άλλη, υπάρχουν ακόμα τεχνικά ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν. Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, εμφανίστηκε ένα σφάλμα που είχε ως αποτέλεσμα να προκαλέσει αναστάτωση στους χρήστες.

Το Bluesky παρουσιάστηκε το 2019 με στόχο την ανάπτυξη ενός ενιαίου προτύπου ή πρωτοκόλλου, βάσει του οποίου οι κοινωνικές πλατφόρμες θα μπορούσαν να δημιουργήσουν πιο προσαρμοσμένες προσφορές.

Η ιδέα πίσω από αυτό το λεγόμενο μοντέλο αποκεντρωμένων μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι η οικοδόμηση ενός διαλειτουργικού συστήματος όπου καμία κεντρική αρχή δεν έχει τον έλεγχο, ως απάντηση σε περίπλοκες συζητήσεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να μεσολαβούν οι πλατφόρμες. Σε μια πρόσφατη ανάρτηση ιστολογίου, ο διευθύνων σύμβουλος του Bluesky, Jay Graber, περιέγραψε την υποκείμενη τεχνολογία της ως «ένα θεμέλιο για τις κοινωνικές εφαρμογές επόμενης γενιάς που μπορούν να επαναφέρουν το άνοιγμα και τη δημιουργικότητα του πρώιμου Ιστού».

Οι προκλήσεις

Όπως και άλλες πρωτοβουλίες που προσπάθησαν να αντικαταστήσουν το Twitter, όπως το Mastodon και το Hive, δεν είναι σαφές εάν το Bluesky θα αναπτυχθεί με επιτυχία χωρίς να αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα ή τεχνικές δυσκολίες. Την προηγούμενη εβδομάδα, ο Graber δήλωσε ότι η ομάδα του «ήδη επεκτείνει τον διακομιστή» λόγω υψηλής χρήσης.

Μια άλλη πρόκληση για το Bluesky, είναι τα οικονομικά. Πέρυσι, η εταιρεία ανέφερε ότι είχε λάβει χρηματοδότηση 13 εκατομμυρίων δολαρίων και ιδρύθηκε ως ανεξάρτητη LLC, αλλά δεν είναι ακόμα σαφές το πώς θα χρηματοδοτηθεί. Το Bluesky πάντως, έχει αναφέρει στο παρελθόν ότι θα αποφύγει να βασιστεί στη διαφήμιση. Αν κάτι τέτοιο πρόκειται να ισχύσει θα το μάθουμε σύντομα.

Το μόνο σίγουρο, είναι ότι ο Ελον Μασκ πρόσθεσε έναν ακόμη μπελά στο κεφάλι του και αυτός έχει ονοματεπώνυμο: Tζακ Ντόρσει.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Μπροστά του μόνο τελικοί

Ο Ολυμπιακός έφυγε από τον Καρβαλιάλ, πήγε στον Μεντιλίμπαρ και τα αποτελέσματα δείχνουν απολύτως ορατά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024