Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Νίκος Φίλης: Παιδεία κουπονιών και «school pass» το σχέδιο της ΝΔ για την εκπαίδευση

Νίκος Φίλης: Παιδεία κουπονιών και «school pass» το σχέδιο της ΝΔ για την εκπαίδευση

Ο Νίκος Φίλης έκανε σκληρή κριτική στη Νέα Δημοκρατία σε σχέση με τις πολιτικές στον χώρο της εκπαίδευσης.

Επίθεση στη Νέα Δημοκρατία για τις πολιτικές της στον χώρο της εκπαίδευσης έκανε ο Νίκος Φίλης.

Ο τομεάρχης Παιδείας ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και υποψήφιος βουλευτής Α’ Αθηνών δήλωσε ότι: «Τις ίδιες σχεδόν μέρες που οργανώνεται η επιλογή ελάχιστου τμήματος του μαθητικού πληθυσμού για τα Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία, έδωσε στη δημοσιότητα το πρόγραμμά της η ΝΔ.

Στο οποίο περιλαμβάνεται απερίφραστα ο καλά κρυμμένος μέχρι σήμερα πυροκροτητής της δημόσιας εκπαίδευσης: Η δήθεν ‘ελεύθερη’ γονεϊκή επιλογή σχολείου. Κάτι που στην πράξη θα σημάνει την ελεύθερη επιλογή μαθητών-πελατών από τα ιδιωτικά σχολεία και τα λίγα καλά αξιολογημένα και επαρκώς χρηματοδοτούμενα δημόσια.

Κάτι που θα επιφέρει δραματική υποβάθμιση όλων των υπολοίπων σχολείων, ειδικά στις φτωχές και υποβαθμισμένες περιοχές».

«Ανατίναξη του πυλώνα της δημόσιας εκπαίδευσης»

Στη συνέχεια ο Νίκος Φίλης απαριθμεί τις νεοφιλελεύθερες επιλογές της ΝΔ στην εκπαίδευση την τελευταία τετραετία, σύμφωνα με τον ίδιο.

«Βρίσκεται έτσι σε πλήρη εξέλιξη η νεοφιλελεύθερη επιδίωξη για πολλές κατηγορίες σχολείων και ανατίναξη του πυλώνα της δημόσιας εκπαίδευσης που είναι το σχολείο της γειτονιάς.

Προς αυτή την κατεύθυνση κινήθηκαν όλες οι θεσμικές αντιμεταρρυθμίσεις αυτής της τετραετίας:

  • Η αύξηση του Δικτύου των Προτύπων σχολείων που όλες ανεξαιρέτως οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις τα έβλεπαν ως έναν θεσμό περιορισμένο σε πολύ λίγα «ιστορικά» σχολεία -όπως επίσης η πλήρης διαστρέβλωση του χαρακτήρα των Πειραματικών
  • Η τιμωρητική αξιολόγηση σε ατομικό επίπεδο και σε επίπεδο σχολικής μονάδας με στόχο τη διαφημιστική κατηγοριοποίηση των σχολείων προς άγραν πελατείας
  • Η επιστροφή του επιθεωρητισμού των μετεμφυλιακών χρόνων και της χούντας, 40 χρόνια μετά την κατάργησή του
  • Η απόδοση υπερεξουσιών στους διευθυντές σχολείων
  • Η υποβάθμιση του Συλλόγου Διδασκόντων
  • Η πρόσφατη ακραία κομματικοποίηση στην επιλογή στελεχών εκπαίδευσης
  • Η υποβάθμιση του Συλλογών Γονέων και των Μαθητικών Κοινοτήτων
  • Η διευκόλυνση της εισβολής της αγοράς στα σχολεία
  • Η ομηρία των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών και γενικά η κατασυκοφάντηση και η επιθετικότητα απέναντι στους νηπιαγωγούς, στους δασκάλους και τους καθηγητές που κρατούν όρθιο το δημόσιο σχολείο
  • Η υποβάθμιση των υποδομών με αποτέλεσμα μεγάλη αύξηση στην επικινδυνότητα των σχολικών κτιρίων και των ατυχημάτων.

«Παιδεία κουπονιών»

Ο κ. Φίλης καταλήγει, τονίζοντας ότι: «Το πρόγραμμα της ΝΔ οδηγεί σε μια Παιδεία κουπονιών. Στο μέλλον γονείς εφοδιασμένοι με ένα school pass 1.000-1.500 ευρώ που θα προέρχονται από τον κρατικό προϋπολογισμό, θα αναζητούν όχι στη γειτονιά τους αλλά σε όλη την Αθήνα ή τις άλλες πόλεις το «καλό» σχολείο για τα παιδιά τους. Θα αλλάζουν ακόμη και τόπο κατοικίας για να το «επιτύχουν». Με τη φαντασίωση μάλιστα, ότι αυτοί θα είναι οι «τυχεροί» που θα γίνουν δεκτοί στο 5% ή στο 10% των αξιολογημένων ως «άριστων» σχολείων, ιδιωτικών ή δημόσιων.

Δεν πρόκειται για κάποια σύγχρονη καινοτομία, αλλά για εφιαλτικό σενάριο, για μια ακραία νεοφιλελεύθερη δυστοπία. Δοκιμάστηκε ήδη από τη δεκαετία του ’80 στη Βρετανία και απέτυχε οικτρά, εκτινάσσοντας στα ύψη την ανισότητα στην εκπαίδευση. Αφού τα σχολεία με μικρότερη αξιολόγηση, που δεν θα συγκεντρώνουν αρκετά κουπόνια-εγγραφές, δεν θα μπορούν να καλύψουν τα λειτουργικά τους έξοδα και θα κινδυνεύουν με λουκέτο και οι εκπαιδευτικοί με απόλυση.

Αν το σχέδιο της ΝΔ υλοποιηθεί θα μιλάμε για το τέλος του σχολικού θεσμού ως παράγοντα που οδηγεί στην πολύπλευρη ανάπτυξη, στην ισότητα, στην κοινωνική συνοχή, στην καλλιέργεια των γραμμάτων, στη διάπλαση ελεύθερων προσωπικοτήτων, στη συμπερίληψη και στην κοινωνικοποίηση όλων των παιδιών χωρίς διακρίσεις και ρατσισμό».

Sports in

Νέα ήττα για Μπακς - Συνεχίζει ασταμάτητος και… μόνος ο Αντετοκούνμπο (107-100)

Οι Μπακς ηττήθηκαν από τους Πέλικανς (107-100) και πλέον πιέζονται έντονα από Νικς και Καβαλίερς για τη δεύτερη θέση στην Ανατολή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024