Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Καθαρές μπουκιές: Τι είναι το clean eating και πώς επηρεάζει το σώμα και το μυαλό μας

Καθαρές μπουκιές: Τι είναι το clean eating και πώς επηρεάζει το σώμα και το μυαλό μας

Ώρα να πεις «αντίο» στα πρόσθετα και τα συντηρητικά και να απολαύσεις τα οφέλη της αυθεντικότητας

Σάλτσες ντομάτας με άφθονη «κρυμμένη» ζάχαρη. Τηγανιτές πατάτες που δεν χαλάνε, ακόμη και αν μείνουν για μήνες έξω από το ψυγείο. Χρωστικές σε προϊόντα που δεν φανταζόσουν, και οι οποίες δημιουργούν εντυπωσιακές – και απολύτως τεχνητές – αποχρώσεις. Μα δεν μας έχει μείνει τίποτα αυθεντικό; Φυσικά και μας έχει μείνει. Και η διατροφική τάση του clean eating («καθαρή διατροφή») μας καλεί να το αναζητήσουμε, με στόχο να βελτιώσουμε όχι (μόνο) τη σιλουέτα μας, αλλά πρωτίστως την υγεία μας.

Τι ακριβώς είναι το clean eating;

Λίγο-πολύ, τα πράγματα είναι ακριβώς τόσο απλά όσο ακούγονται. Το clean eating βασίζεται στην αρχή ότι πρέπει όλοι μας να έχουμε μεγαλύτερη επίγνωση των πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται στα τρόφιμα που καταναλώνουμε. Από την ποιότητα και την προέλευσή τους, μέχρι τη διαδικασία παραγωγής του τελικού προϊόντος που θα καταλήξει στο πιάτο μας.

Ουσιαστικά, στόχος του clean eating είναι να μας ωθήσει να επιλέγουμε όσο το δυνατόν πιο ποιοτικές, αλλά και απλές τροφές, που έχουν υποστεί την ελάχιστη δυνατή επεξεργασία και δεν περιέχουν συντηρητικά, ούτε πρόσθετα – είτε πρόκειται για τους «συνήθεις υπόπτους», δηλαδή τη ζάχαρη και το αλάτι, είτε για βιταμίνες. Με λίγα λόγια, η καθαρή διατροφή δεν είναι παρά η προσπάθεια να τρώμε όσο το δυνατόν πιο αυθεντικά τρόφιμα γίνεται, με στόχο την ενίσχυση της υγείας και της ευεξίας μας.

Από τη θεωρία στην πράξη

Θέλεις να καθαρίσεις κι εσύ τη διατροφή σου, αλλά σου φαίνεται βουνό; Τα πράγματα είναι πιο εύκολα από ό,τι φαντάζεσαι, όπως αποδεικνύει και η δημοτικότητα της τάσης – δοκίμασε να γράψεις #cleaneating στο Instagram και θα βρεις περισσότερες από 58,8 εκατ. αναρτήσεις. Άλλωστε, πλέον ακόμη και κλασικές αξίες της καθημερινής σου διατροφής φορούν το «καθαρό» πρόσωπό τους.

Πάρε για παράδειγμα το αγαπημένα σου προϊόντα της εταιρείας ΚΑΡΑΜΟΛΕΓΚΟΣ Α.Ε., που έγινε η πρώτη ελληνική εταιρεία στην αρτοβιομηχανία που εναρμονίστηκε με τις απαιτήσεις του clean eating, εισάγοντας προϊόντα καθαρής ετικέτας. Όπως θα δεις και μόνος σου με μια ματιά στην «καθαρή ετικέτα», πλέον τρεις βασικές σειρές προϊόντων («Ψωμί του τοστ», «Ψίχα Τοστ» και «Ψωμί σε φέτες») γίνονται ιδανική βάση της καθαρής σου διατροφής, καθώς περιέχουν συσκευασμένο ψωμί από 100% φυσικά υλικά, χωρίς πρόσθετα και συντηρητικά, εξασφαλίζοντάς σου τη σύγχρονη εκδοχή της διατροφικής αυθεντικότητας και συμβάλλοντας στην προσπάθειά σου για ενίσχυση της υγείας σου.

Αγνά υλικά για καθαρή απόλαυση

Τι περιέχουν τα ψωμιά Καραμολέγκος; Αλεύρι, νερό και φυσικό προζύμι που παράγει η ίδια η εταιρεία. Το τελευταίο έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί δεν δίνει απλώς καλύτερο γευστικό αποτέλεσμα σε σχέση με τη μαγιά ή το προζύμι σε σκόνη, αλλά υπερέχει και διατροφικά, ενώ διατηρείται για περισσότερο καιρό. Πάνω σε αυτή τη βάση, η εταιρεία δημιουργεί τη μεγάλη ποικιλία προϊόντων που γνωρίζεις πολύ καλά: σταρένια, ολικής, πολύσπορα ψωμιά, ψωμιά με αλεύρι Ζέας, δημητριακά και εκλεκτούς σπόρους, γεμάτα νοστιμιά και προσαρμοσμένα σε πολλές διαφορετικές διατροφικές συνήθειες. Μεγάλη σημασία έχουν και οι πρώτες ύλες που επιλέγονται με προσοχή και ελέγχονται καθημερινά από εξειδικευμένη ομάδα, ώστε να διασφαλίζεται η συμμόρφωσή τους με τις αυστηρότερες προδιαγραφές ποιότητας.

Συντήρηση χωρίς συντηρητικά;

Έχουμε μάθει να αντιμετωπίζουμε τα συντηρητικά ως «αναγκαίο κακό» για τη διατήρηση των τροφίμων μας – όμως τα προϊόντα καθαρής ετικέτας της εταιρείας Καραμολέγκος αποδεικνύουν ότι υπάρχουν και άλλοι, καλύτεροι και σαφώς πιο φυσικοί τρόποι. Ο κυριότερος εξ αυτών είναι η παστερίωση, δηλαδή το ήπιο επαναληπτικό ψήσιμο που εξαλείφει τους μικροοργανισμούς στα προϊόντα.

Στην Ελλάδα, αντίστοιχες μέθοδοι εφαρμόζονταν… before it was cool, όταν οι κάτοικοι της Σαντορίνης και άλλων νησιών διπλοφούρνιζαν το ψωμί, για να το έχουν μαζί τους οι ναυτικοί και να μπορούν να το καταναλώνουν για μέρες.

Συνδυάζοντας τη σύγχρονη επιστημονική γνώση με την ελληνική παράδοση, η εταιρεία Καραμολέγκος κατάφερε να ζυμώσει ψωμί που και αντέχει για μέρες και δεν είναι επιβαρυμένο με συντηρητικά. Απλώς, αφού το ψωμί ψηθεί και συσκευαστεί, μπαίνει ξανά σε ειδικούς φούρνους, όπου θερμαίνεται σε χαμηλότερη θερμοκρασία περίπου για μια ώρα. Έτσι παστεριώνεται και αποκτά μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, χωρίς να θυσιάζει τη γεύση, την υφή, το άρωμα και την αγνότητα των υλικών του.

Η καθαρή διατροφή από το πρωί φαίνεται

Όπως καταλαβαίνεις, το clean eating μπορεί να εφαρμοστεί πανεύκολα – ξεκινώντας ήδη από το καθιερωμένο πρωινό σου τοστάκι. Απλώς επίλεξε προϊόντα Καθαρής Ετικέτας (Καραμολέγκος Τοστ, Καραμολέγκος Ψίχα Τοστ και Καραμολέγκος Ψωμί σε Φέτες), αντικατάστησε τα επεξεργασμένα αλλαντικά με φρέσκα, αγνά τρόφιμα, όπως είναι τα αβγά, το αβοκάντο και οποιοδήποτε άλλο λαχανικό αγαπάς και ξεκίνα την ημέρα σου με το πιο νόστιμο, αγνό και αυθεντικό ψωμί.

Γνώρισε τα προϊόντα Καθαρής Ετικέτας Καραμολέγκος.

Sports in

Ο Κώστας Φορτούνης αποκλειστικά στο in: «Τώρα να δώσουμε όλοι μας, λίγο παραπάνω για το Conference και το πρωτάθλημα»

Ο Ολυμπιακός χτυπά την πόρτα ενός… ιστορικού Μάη και ο αρχηγός του, Κώστας Φορτούνης δείχνει τον δρόμο μέσα από την συνέντευξή του στο in

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024