Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ουγκάντα: Εγκρίθηκε ο «μεσαιωνικός» νόμος κατά των ΛΟΑΤΚΙ+

Ουγκάντα: Εγκρίθηκε ο «μεσαιωνικός» νόμος κατά των ΛΟΑΤΚΙ+

Μέχρι και θανατική ποινή προβλέπει για τους ομοφυλόφιλους ο νόμος που προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις των οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ψηφίστηκε από το κοινοβούλιο της Ουγκάντα ένας από τους πιο αυστηρούς νόμους παγκοσμίως κατά των ΛΟΑΤΚΙ+, που περιλαμβάνει μέχρι και την επιβολή της θανατικής ποινής για όσους συνευρίσκονται με άτομα του ίδιου φύλου. Το νομοσχέδιο, σε μία έτσι κι αλλιώς συντηρητική χριστιανική χώρα, έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις και ΗΠΑ, ΕΕ και ΟΗΕ έχουν καταδικάσει τον νόμο.

Το κοινοβούλιο της χώρας ενέκρινε σήμερα σχεδόν χωρίς αλλαγές τον νόμο αυτό, αφού ο πρόεδρος Γιοουέρι Μουσεβένι ζήτησε να μετριαστούν ορισμένα τμήματα της αρχικής νομοθεσίας. Αυτό δεν σημαίνει ότι αντιτίθεται στο δρακόντειο νομοσχέδιο, το αντίθετο θα έλεγε κανείς, αλλά αυτό που είχε ζητήσει είναι να εξεταστεί και το ζήτημα της «αποκατάστασης», γιατί θεωρεί τους ομοφυλόφιλους «ψυχολογικά αποπροσανατολισμένα πρόσωπα».

Τι είναι η «διακεκριμένη ομοφυλοφίλια» και οι ποινές που προβλέπει ο νόμος

Οι πρόνοιες που παρέμειναν στο νέο νομοσχέδιο περιλαμβάνουν τη θανατική ποινή για τη λεγόμενη «διακεκριμένη ομοφυλοφιλία» και την 20ετή κάθειρξη για «προώθηση» της ομοφυλοφιλίας, που σύμφωνα με ακτιβιστές θα μπορούσε να ποινικοποιήσει οποιαδήποτε συνηγορία υπέρ των δικαιωμάτων των λεσβιών, των ομοφυλόφιλων, των αμφισεξουαλικών, των διεμφυλικών και των queer πολιτών.

Η λεγόμενη «διακεκριμένη ομοφυλοφιλία» περιλαμβάνει το ομοφυλόφιλο σεξ όταν υπάρχει θετικότητα στον HIV.

Ο νόμος επιστρέφει τώρα στον Μουσεβένι, ο οποίος μπορεί να τον υπογράψει, να θέσει βέτο ή να τον αναπέμψει εκ νέου στο κοινοβούλιο.

Προσώρας δεν είναι σαφές αν ο νέος νόμος ικανοποιεί τις απαιτήσεις του. Το γραφείο του δεν ήταν διαθέσιμο για σχόλια.

«Θα σας συλλάβουν αν περπατάτε σαν γκέι»

Ο νόμος τροποποιήθηκε ώστε να αναφέρεται ότι το να είναι απλώς κάποιος ΛΟΑΤΚΙ+ δεν συνιστά έγκλημα. Τροποποιήθηκε επίσης ένα μέτρο που ανάγκαζε τους ανθρώπους να αναφέρουν ομοφυλοφιλική δραστηριότητα, έτσι ώστε αναφορά να γίνεται μόνο όταν σε αυτήν εμπλέκεται παιδί.

Ο ακτιβιστής ανθρωπίνων δικαιωμάτων Άντριαν Τζουούκο απέρριψε την πρώτη τροποποίηση που αφορούσε τον προσδιορισμό ως ΛΟΑΤΚΙ+ χαρακτηρίζοντάς την «άχρηστη».

«Στην πράξη, η αστυνομία δεν ενδιαφέρεται για το αν έχετε διαπράξει την πράξη ή όχι. Θα σας συλλάβουν επειδή ενεργείτε σαν γκέι, περπατάτε σαν γκέι» είπε.

Η δήθεν προπαγάνδα των Ουγκαντέζων ΛΟΑΤΚΙ+  – Μέσα σε μισή ώρα ψηφίστηκε το νομοσχέδιο

Οι ομοφυλόφιλες σχέσεις είναι ήδη παράνομες στην Ουγκάντα βάσει ενός νόμου που ανάγεται στην περίοδο της βρετανικής αποικιοκρατίας. Τα άτομα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας συλλαμβάνονται και γίνονται συχνά θύματα επιθέσεων.

Οι προτείνοντες το νομοσχέδιο λένε πως χρειαζόταν μια ευρύτερη νομοθεσία προκειμένου να αντιμετωπιστεί αυτό που λένε πως είναι, χωρίς να παρέχουν αποδείξεις, προσπάθειες Ουγκαντέζων ΛΟΑΤΚΙ+ να στρατολογήσουν παιδιά  στην ομοφυλοφιλία.

Έπειτα από ψηφοφορία διά βοής που ακολούθησε μία συζήτηση που κράτησε λιγότερο από μισή ώρα, η πρόεδρος του κοινοβουλίου Ανίτα Άμονγκ κάλεσε τους βουλευτές να μην υποχωρήσουν απέναντι στη διεθνή κριτική.

«Ας προστατεύσουμε τους Ουγκαντέζους, ας προστατεύσουμε τις αξίες μας, την ηθική μας», είπε η Άμονγκ. «Ο δυτικός κόσμος δεν θα έρθει να κυβερνήσει την Ουγκάντα».

Sports in

Νέα ήττα για Μπακς - Συνεχίζει ασταμάτητος και… μόνος ο Αντετοκούνμπο (107-100)

Οι Μπακς ηττήθηκαν από τους Πέλικανς (107-100) και πλέον πιέζονται έντονα από Νικς και Καβαλίερς για τη δεύτερη θέση στην Ανατολή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024