Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μια έκθεση της Ευαγγελίας Μπίζα - Από την καλλιτεχνική βιβλιοδεσία στην εικαστική δημιουργία

Μια έκθεση της Ευαγγελίας Μπίζα – Από την καλλιτεχνική βιβλιοδεσία στην εικαστική δημιουργία

Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος (ΕΒΕ) παρουσιάζει την πρωτότυπη έκθεση βιβλιοδεσίας της Ευαγγελίας Μπίζα µε τίτλο «Ξεδιπλώνοντας»

Η έκθεση αυτή, η πρώτη του είδους που πραγµατοποιείται στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, είναι αφιερωµένη στο έργο της Ευαγγελίας Μπίζα, το οποίο ενώ τυπικά κατατάσσεται στο πεδίο της καλλιτεχνικής βιβλιοδεσίας, εδώ και κάποια χρόνια έχει µετακινηθεί στον ευρύτερο κόσµο της εικαστικής δηµιουργίας.

Οργανώθηκε µε πολλή αγάπη από ανθρώπους, µέσα και έξω από την ΕΒΕ, που εκτιµούν πολύ τη δουλειά της και ορισµένοι µάλιστα έχουν µαθητεύσει κοντά της.

Οι εφαρµοσµένες τέχνες, στις οποίες κατατάσσεται και η τέχνη της βιβλιοδεσίας, απαιτούν µια αυτοπειθαρχία που συχνά δεν συµπορεύεται µε την καλλιτεχνική ιδιοσυγκρασία.

Η Ευαγγελία Μπίζα απέδειξε ότι µπορεί να συνδυάσει και τα δύο, από την πρώτη στιγµή που εµφανίστηκε στο βιβλιοδετικό πεδίο. Οι εργασίες της στα τέλη της δεκαετίας του ’80, λίγο µετά από το τέλος των βασικών της σπουδών, ενώ τηρούν αυστηρά την τεχνική και τους κανόνες της κλασικής βιβλιοδεσίας εµπεριέχουν συγχρόνως τα σπέρµατα που θα αναπτύξει και θα επικρατήσουν στις επόµενες εργασίες της.

Το έργο της Ευαγγελίας Μπίζα χαρακτηρίζεται από ποικίλες και ενίοτε αντικρουόµενες παραδοχές, γεγονός που την καθιστά µια sui generis βιβλιοδέτρια, που έχει δικαιολογηµένα τραβήξει την προσοχή, όχι µόνο σε εθνικό επίπεδο.

Με γερές βάσεις στη συντήρηση, βαθιά γνώση των κανόνων που διέπουν την τέχνη και απόλυτο σεβασµό προς αυτούς, αλλά ταυτόχρονα µε ευρηµατικότητα και καινοτοµία, δεν έχει φοβηθεί να παρακάµψει την πεπατηµένη.

Πειραµατίζεται µε τεχνικές, κατασκευάζει απολύτως λειτουργικά βιβλία µε νέες δοµές, εργάζεται πάντα µε γνώµονα την προσέγγιση της τελειότητας στην εκτέλεση. Υπηρετώντας το κλασικό και ταυτόχρονα µε σαφή ροπή προς τον νεωτερισµό, έχει πηγαία δηµιουργήσει από νωρίς προσωπικό ύφος, χωρίς στην πορεία του χρόνου να επαναλαµβάνεται.

Τα τελευταία χρόνια έχει εγκαταλείψει σχεδόν την βιβλιοδέτηση λογοτεχνικών βιβλίων. Η δηµιουργική της φλέβα την οδηγεί αποκλειστικά στα δικά της βιβλία-κατασκευές, όπου αισθάνεται ότι έχει να καταθέσει νέες προτάσεις, καινοτόµες λύσεις, πρωτότυπες ιδέες.

Λίγα λόγια για την Ευαγγελία Μπίζα

Η Ευαγγελία Μπίζα γεννήθηκε το 1963 στην Αθήνα. Φοίτησε στη σχολή Βιβλιοδεσίας Τέχνης του ΕΟΜΜΕΧ και µετεκπαιδεύτηκε στο Centro de Bel Libro στην Ασκόνα της Ελβετίας, µε υποτροφία του ΕΟΜΜΕΧ και του Ιδρύµατος Ωνάση, µε αντικείµενο τη βιβλιοδεσία και τη συντήρηση βιβλίου. Στη συνέχεια εργάστηκε ως βιβλιοδέτρια- συντηρήτρια στο Ιστορικό Αρχείο Κέρκυρας (ΓΑΚ Κέρκυρας). Το 2000 ίδρυσε το εργαστήριο καλλιτεχνικής βιβλιοδεσίας στην οδό Καλλιδροµίου στα Εξάρχεια.

Έχει πολλές φορές παρουσιάσει έργα της σε ατοµικές εκθέσεις αποσπώντας σηµαντικές διακρίσεις σε διεθνείς διαγωνισµούς βιβλιοδεσίας, µε συµµετοχές σε περισσότερες από 50 οµαδικές διεθνείς εκθέσεις σε όλο τον κόσµο. Βιβλία της βρίσκονται στις συλλογές: MIT Library/Special Collections, (Cambridge, MΑ, USA), Topeka and Shawnee County Public Library Special Collections, (Kansas, USA), John Rylands Library, (Μάντσεστερ, Αγγλία), Neale M. Albert (Grolier Club, Νέα Υόρκη), Δήµος Macerata, (Ιταλία), Μανόλη Αναγνωστάκη (παραγγελία έργου), Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, (Αθήνα).

Σηµαντική υπήρξε η συνεργασία της µε το Εργαστήριο Γραφικών Τεχνών, Τυπογραφίας και Τέχνης του Βιβλίου, της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών. Έχει συνεργαστεί µε διακεκριµένους εικαστικούς καλλιτέχνες, φωτογράφους, γραφίστες και δηµιουργικά γραφεία.

Πέρα από την δουλειά της στην καλλιτεχνική βιβλιοδεσία, σηµαντικό µέρος της επαγγελµατικής της δραστηριότητας καταλαµβάνει η συντήρηση αρχειακού και βιβλιακού υλικού. Στα 22 χρόνια λειτουργίας του εργαστηρίου συνεργάστηκε µε σηµαντικούς φορείς, όπως η Βουλή των Ελλήνων, το Μουσείο Μπενάκη, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους και πολλά άλλα.

INFO

Έκθεση: Ευαγγελία Μπίζα – Ξεδιπλώνοντας

Διάρκεια έκθεσης: 08/05/2023 – 11/06/2023

Ωράριο λειτουργίας: Καθηµερινά, 09.30 – 20.00

Αίθουσα Πολλαπλών Προβολών, 2ος όροφος Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, ΚΠΙΣΝ

Είσοδος ελεύθερη

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024