Σουδάν: Ανευ προηγουμένου η κλίμακα και η ταχύτητα των γεγονότων, λέει ο ΟΗΕ
«Εξαιρετικά ανήσυχος» δηλώνει για την κατάσταση στο Σουδάν ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, ο οποίος στέλνει «αμέσως» στην περιοχή τον επικεφαλής για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις.
Μπροστά σε μια «πρωτοφανή» κατάσταση στο Σουδάν, όπου ο πόλεμος μαίνεται, ο Αντόνιο Γκουτέρες αποφάσισε σήμερα να στείλει «αμέσως» στην περιοχή τον επικεφαλής του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) Μάρτιν Γκρίφιθς, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ (στη φωτογραφία του Reuters, επάνω, κατεστραμμένο αυτοκίνητο σε δρόμο στο βόρειο Χαρτούμ).
Ταχεία επιδείνωση της κρίσης
«Η κλίμακα και η ταχύτητα με την οποία εκτυλίσσονται τα γεγονότα στο Σουδάν είναι άνευ προηγουμένου», δήλωσε ο Στεφάν Ντούτζαρικ σε μια ανακοίνωσή του, δηλώνοντας «εξαιρετικά ανήσυχος».
Γι’ αυτό τον λόγο ο Γκουτέρες αποφάσισε να στείλει «αμέσως στην περιοχή» τον Γκρίφιθς «λόγω της ταχείας επιδείνωσης της ανθρωπιστικής κρίσης στο Σουδάν».
Το Σουδάν βυθίστηκε στο χάος στα μέσα του μήνα, όταν η σύγκρουση για εξουσία ανάμεσα στον επικεφαλής της στρατιωτικής χούντας, τον στρατηγό Aμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, και τον δεύτερο τη τάξει του στρατιωτικού καθεστώτος, τον στρατηγό Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο, ή «Χαμέτι», επικεφαλής των επίφοβων Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF), μετατράπηκε σε ανοικτό πόλεμο.
Στις εχθροπραξίες έκτοτε έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 528 άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί άλλοι 4.599, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα επίσημα δεδομένα του υπουργείου Υγείας, που δημοσιοποιήθηκαν χθες Σάββατο. Πρόκειται όμως για απολογισμό πολύ υποτιμημένο.
Ανησυχία συνολικά για την περιοχή
«Ανησυχούμε πολύ για τον άμεσο και μακροπρόθεσμο αντίκτυπο (αυτής της κρίσης) σε όλους τους Σουδανούς και στην περιοχή συνολικά», πρόσθεσε ο Ντούτζαρικ.
«Για ακόμη μια φορά, καλούμε όλα τα εμπόλεμα μέρη να προστατεύσουν τους αμάχους και τις υποδομές, να επιτρέψουν την ασφαλή διέλευση όσων εγκαταλείπουν τις ζώνες μαχών, να σεβαστούν τους εργαζόμενους στον τομέα ανθρωπιστικής βοήθειας, να διευκολύνουν τις επιχειρήσεις βοήθειας και να προστατέψουν το ιατρικό προσωπικό, τις ιατρικές εγκαταστάσεις» συνέχισε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ.
Από την έναρξη των εμπόλεμων συρράξεων δεκάδες χιλιάδες Σουδανοί, καθώς και ξένοι, έχουν τραπεί σε φυγή, πήγαν σε γειτονικά κράτη, ιδίως στην Αίγυπτο, στην Αιθιοπία, στο Τσαντ και στο Νότιο Σουδάν, ενώ ξένες κυβερνήσεις συνεχίζουν τις αγωνιώδεις επιχειρήσεις για να απομακρύνουν εσπευσμένα εκατοντάδες υπηκόους τους.
Συνεχίζονται οι βίαιες συγκρούσεις
Οι βίαιες συγκρούσεις συνεχίζονται στο Χαρτούμ, ενώ στρατός και (RSF) ανακοίνωσαν σήμερα την παράταση μιας εκεχειρίας που έχει κατ’ ελάχιστον τηρηθεί, αλλά έχει επιτρέψει την απομάκρυνση από την χώρα ξένων υπηκόων και τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 75.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό της χώρας και έως και 270.000 άνθρωποι ενδέχεται ν’ αναγκαστούν να τραπούν σε φυγή από μάχες που επηρεάζουν 12 από τις 18 πολιτείες αυτής της χώρας των 45 εκατομμυρίων κατοίκων, μιας από τις φτωχότερες στον κόσμο.
Χθες, το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) του ΟΗΕ προειδοποίησε πως ο πόλεμος στη χώρα απειλεί να βυθίσει ολόκληρη την περιφέρεια της ανατολικής Αφρικής σε ανθρωπιστική κρίση.
Πηγή: ΑΠΕ
- Θεσσαλονίκη: Μαχαιριά στην καρδιά προκάλεσε τον θάνατο του 20χρονου – Πέθανε από ακατάσχετη αιμορραγία
- Φάμελλος: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει κάνει ζημιά και στη ΔΕΘ και στην πόλη
- Πιερία: Εισαγγελική έρευνα για την επίθεση αγέλης σκύλων σε τουρίστρια – Παραμένει στη ΜΕΘ η 61χρονη
- Στο «κόλπο» για τον Ράιτ και ο Παναθηναϊκός – Η… επίσκεψη στο ΟΑΚΑ και το έντονο ενδιαφέρον της Μπαρτσελόνα
- Ο Banksy αποκαλύφθηκε: Το τέλος της ανωνυμίας στην Ουκρανία, τα δικαστικά έγγραφα, οι Massive Attack – Έρευνα Reuters
- Οι κατώτατοι μισθοί στην ΕΕ για το 2026 – Πού βρίσκεται η Ελλάδα;
- Γαμπρός στην Κρήτη ο ανιψιός της Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν – Ζει σε χωριό του Ηρακλείου
- Ζαχαριάδης: Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι η αυτόνομη κάθοδος, αλλά μια μεγάλη συμμαχία στον προοδευτικό χώρο
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 14.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/clay-leconey-LdyTTsIppB8-unsplash-315x220.jpg)













































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442