Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σουδάν: «Ο αντίπαλός μου είναι προδότης, αλλά μπορώ να διαπραγματευτώ μαζί του»

Σουδάν: «Ο αντίπαλός μου είναι προδότης, αλλά μπορώ να διαπραγματευτώ μαζί του»

Τι λέει σε τηλεφωνική του συνέντευξη στο BBC ο αρχηγός των παραστρατιωτικών δυνάμεων στο Σουδάν

Ανοιχτός στις συνομιλίες με τον αντίπαλό του στρατηγό Αμπντέλ Φατάχ Αλ Μπουρχάν δηλώνει ο επικεφαλής των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης στρατηγός Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκαλό, ύστερα από δύο εβδομάδες εμφυλίου στο Σουδάν.

Τη στιγμή που στο Χαρτούμ κατασκευάζονται ήδη χαρακώματα στους δρόμους από τις δύο αντίπαλες δυνάμεις, ο στρατηγός Νταγκάλο, μιλώντας στο BBC είπε ότι δεν θα διαπραγματευτεί μέχρι να τελειώσουν οι μάχες.

Ο στρατηγός Μπουρχάν συμφώνησε προσωρινά να συνομιλήσει πρόσωπο με πρόσωπο με τον Νταγκάλο, στο Νότιο Σουδάν ενώ την τριήμερη παράταση της εκεχειρίας το βράδυ της Πέμπτης ακολούθησε εντατικές διπλωματικές προσπάθειες από γειτονικές χώρες, καθώς και από ΗΠΑ, Ην. Βασίλειο και ΟΗΕ.

Ωστόσο, η εκεχειρεία δεν έγινε σεβαστή. Ο Νταγκάλο, είπε ότι οι μαχητές του βομβαρδίζονται «ανελέητα» μετά την παράταση της εκεχειρίας. Έτσι, όπως είπε, αν και είναι ανοιχτός σε συνομιλίες, βασικός όρος ήταν να ισχύσει η κατάπαυση του πυρός: «Διακοπή των εχθροπραξιών. Μετά από αυτό μπορούμε να έχουμε διαπραγματεύσεις».

Ο Μπουρχάν είναι προδότης

«Δεν θέλουμε να καταστρέψουμε το Σουδάν», είπε, κατηγορώντας τον αρχηγό του στρατού, στρατηγό Αλ Μπουρχάν για τη βία.

Είπε ότι δεν είχε κανένα προσωπικό πρόβλημα με τον στρατηγό Μπουρχάν, αλλά τον θεωρούσε προδότη επειδή έφερε στην κυβέρνηση τους πιστούς του πρώην προέδρου Ομάρ Αλ Μπασίρr, ο οποίος εκδιώχθηκε από τον στρατό και την RSF το 2019 μετά από μαζικές διαδηλώσεις στους δρόμους.

Σημειώνεται ότι το καθεστώς του Μπασίρ ήταν γνωστό για την ισλαμιστική του ιδεολογία και την επιβολή μιας αυστηρής εκδοχής της Σαρία (ισλαμικός νόμος). «Δυστυχώς ο Μπουρχάν καθοδηγείται από τους ηγέτες του ριζοσπαστικού ισλαμικού μετώπου», είπε ο Χεμέντι.

Το 2021, αυτός και ο στρατηγός Μπουρχάν ανέτρεψαν μια συμφωνία για να μοιραστούν την εξουσία με πολιτικούς που δεν προέρχονται από τον Στρατό, παίρνοντας τον πλήρη έλεγχο με πραξικόπημα.

Ανυπομονώ για κυβέρνηση πολιτών

«Ανυπομονώ να έχουμε μια κυβέρνηση με πολίτες, σήμερα, όχι αύριο, μια πλήρως πολιτική κυβέρνηση. Αυτή είναι η αρχή μου», δήλωσε ο Νταγκάλο στο BBC.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο ηγέτης των Μονάδων Ταχείας Υποστήριξης μιλάει για τη δέσμευσή του στη δημοκρατία, αν και οι αναλυτές επισημαίνουν ότι οι δυνάμεις του έχουν καταπνίξει βάναυσα τις διαδηλώσεις πολιτών στο παρελθόν.

Ο Νταγκάλο είπε στο BBC ότι οι μαχητές του δεν ήταν εχθροί των μαχητών του εθνικού στρατού, εξηγώντας ότι μάχονταν για να προστατεύσουν τη χώρα από «τα λείψανα της κυβέρνησης των τελευταίων 30 ετών». «Δεν θα σας πολεμήσουμε. Πηγαίνετε πίσω στις μονάδες σας και δεν θα σας πολεμήσουμε» είπε.

Ντύνονται σαν εμάς και γι΄ αυτό μας κατηγορούν

Τα σχόλια του Νταγκάλο στο BBC έρχονται καθώς εκατομμύρια παραμένουν παγιδευμένα στην πρωτεύουσα Χαρτούμ, όπου υπάρχουν ελλείψεις σε τρόφιμα, νερό και καύσιμα.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ τα στρατεύματα των Δυνάμεων Ταχείας Υπουστήριξης αναγκάζουν τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους ενώ προχωράνε σε λεηλασίες και εκβιασμούς.

Ωστόσο, ο στρατηγός Νταγκάλο ισχυρίστηκε στο BBC ότι οι αντίπαλοί του ντύθηκαν με στολές των δυνάμεών του για να δυσφημήσουν τους μαχητές του.

Αρνήθηκε κατηγορηματικά τη συμμετοχή του σε λεηλασίες και κατάληψη νοσοκομείων, λέγοντας ότι τα στρατεύματά του προσπαθούσαν να βοηθήσουν τους κατοίκους μιας πόλης.

«Η ομάδα μου εργάζεται για τις παροχές νερού και ηλεκτρισμού για τις περιοχές που ελέγχουμε. Δυστυχώς όλοι οι τεχνικοί και οι μηχανικοί έχουν εξαφανιστεί. Και αυτό είναι το κύριο πρόβλημα μας», είπε.

Sports in

Η μεγαλύτερη βραδιά στην ιστορία του Ολυμπιακού

Λίγο πριν την συμπλήρωση 100 χρόνων ζωής, ο Ολυμπιακός ζει την μεγαλύτερη βραδιά της ιστορίας του με την πρόκριση στα ημιτελικά μιας ευρωπαϊκής διοργάνωσης

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024