Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Πριγκόζιν: Η Wagner ίσως σύντομα «πάψει να υπάρχει»

Πριγκόζιν: Η Wagner ίσως σύντομα «πάψει να υπάρχει»

Ο Πριγκόζιν, το «αφεντικό» της Wagner, δήλωσε σε Ρώσο μπλόκερ: «Θα περάσουμε στην ιστορία, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, συμβαίνουν αυτά τα πράγματα».

Η ρωσική ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία Wagner, αιχμή του δόρατος στη μάχη για την πόλη Μπαχμούτ στην ανατολική Ουκρανία από το περασμένο καλοκαίρι, ενεργή σε πολέμους στην Αφρική, ίσως σύντομα να πάψει να υπάρχει, είπε ο ιδρυτής της, Γεβγκένι Πριγκόζιν σε Ρώσο μπλόγκερ, που μεταφόρτωσε βίντεο με τη δήλωση αυτή στην πλατφόρμα Telegram την Παρασκευή.

Δεν είναι σαφές πότε έκανε τη δήλωση αυτή ο Πριγκόζιν, ούτε πόσο σοβαρά μιλούσε. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, είπε πως θα διέκοπτε τους βομβαρδισμούς με πυροβολικό στην Μπαχμούτ από τους «μουσικούς» του, για να δείξουν οι Ουκρανοί στρατιώτες την πόλη σε Αμερικανούς δημοσιογράφους, προτού διευκρινίσει ότι αστειευόταν.

Ο επικεφαλής της εταιρείας μισθοφόρων έχει διαμαρτυρηθεί επανειλημμένα για τον τρόπο με τον οποίο η Μόσχα διεξάγει τον πόλεμο στην Ουκρανία τους τελευταίους 14 μήνες.

Διατείνεται συχνά πως ο τακτικός στρατός δεν ανεφοδιάζει τους άνδρες του με τα πυρομαχικά που χρειάζονται και έχει φθάσει στο σημείο να κατηγορήσει κορυφαίους Ρώσους επιτελείς για προδοσία.

«Θα περάσουμε στην ιστορία»

«Τώρα, για την ανάγκη που έχουμε γενικά για οβίδες στο μέτωπο, αυτό θέλουμε. Σήμερα φθάνουμε στο σημείο που η Wagner τελειώνει», είπε ο Πριγκόζιν στον Ρώσο μπλόγκερ, Σίμιον Πέγκοφ.

«Η Wagner, σε σύντομο χρονικό διάστημα, θα πάψει να υπάρχει. Θα περάσουμε στην ιστορία, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, συμβαίνουν αυτά τα πράγματα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το τμήμα δημοσίων σχέσεων της εταιρείας μισθοφόρων δεν απάντησε όταν το πρακτορείο ειδήσεων Reuters ζήτησε σχόλιο.

Ο Πριγκόζιν, γνωστός για τον εριστικό τρόπο με τον οποίο εκφράζεται και για το σαρκαστικό του χιούμορ, χρειάστηκε την Πέμπτη να εξηγήσει πως αστειευόταν όταν είπε πως θα έδινε διαταγή στους άνδρες του να σταματήσουν να βομβαρδίζουν την Μπαχμούτ, όπου μαίνονται εχθροπραξίες από το περασμένο καλοκαίρι.

Παραπονιέται για έλλειψη υποστήριξης από τον ρωσικό στρατό

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, στηλίτευε το γεγονός πως οι άνδρες του υφίστανται βαριές απώλειες εξαιτίας της έλλειψης υποστήριξης από τον τακτικό στρατό της Ρωσίας.

Την περασμένη εβδομάδα, εξέφραζε ανησυχία για το ενδεχόμενο ο ουκρανικός στρατός να αντεπιτεθεί στην Μπαχμούτ, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας λέει πως έχει πλέον καταληφθεί από τους μισθοφόρους του και τον ρωσικό στρατό.

Η Wagner του Πριγκόζιν – ανθρώπου του κύκλου του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν – φέρεται να έχει αναπτύξει στο παρελθόν μισθοφόρους στη Συρία και σε διάφορες εμπόλεμες ζώνες στην Αφρική.

Τον Ιανουάριο, η κυβέρνηση των ΗΠΑ χαρακτήρισε τη Wagner διεθνή εγκληματική οργάνωση και ανακοίνωσε πως θα δεσμεύσει τους πόρους που τυχόν διαθέτει στην αμερικανική δικαιοδοσία, εξαιτίας της εμπλοκής της στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Oλυμπιακός: Γητευτής ονείρων

Ο Ολυμπιακός του σήμερα είναι ικανός για τα πάντα. Οι δε ποδοσφαιριστές του αποφασισμένοι στον απόλυτο βαθμό, να τα δώσουν όλα. Γιατί πολύ απλά, θέλουν τα να νιώσουν όλα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024