Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ψηφοδέλτιο Επικρατείας ΝΔ: Με το βλέμμα στη φτώχεια και την αστεγία η επιλογή του Γιώργου Σταμάτη

Ψηφοδέλτιο Επικρατείας ΝΔ: Με το βλέμμα στη φτώχεια και την αστεγία η επιλογή του Γιώργου Σταμάτη

Ο Γιώργος Σταμάτης τοποθετήθηκε σε εκλόγιμη θέση στο Επικρατείας της ΝΔ θέλοντας να συμβολίσει την προσπάθεια της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της φτώχειας και της αστεγίας

Στην 5η εκλόγιμη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας της ΝΔ, τοποθετήθηκε ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Καταπολέμησης της Φτώχειας, Γιώργος Σταμάτης.

Ένα ακόμη στέλεχος για… γκουγκλάρισμα καθώς δεν είναι ιδιαίτερα γνωστός στο ευρύ κοινό.

Σύμφωνα με το βιογραφικό του, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1975. Κατέχει πτυχίο φυσικοθεραπείας και στη συνέχεια πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στην  Ιατρική Σχολή Αθηνών στον τομέα της Διεθνούς Ιατρικής & Διαχείρισης Κρίσεων Υγείας με αντικείμενο μεταπτυχιακής εργασίας τους αστέγους και την έλλειψη στέγης στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Την περίοδο 2004-2006 διετέλεσε ειδικός συνεργάτης στο Υπουργείο Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης εκτελώντας χρέη συντονιστή προγραμμάτων ιατροκοινωνικής παρέμβασης σε ευπαθείς ομάδες.

Από το 2006 εργάστηκε στο Δήμο Αθηναίων, έχοντας διατελέσει υπεύθυνος στρατηγικού σχεδιασμού και υλοποίησης προγραμμάτων Εθελοντισμού και δράσεων κοινωνικής αλληλεγγύης με  κύριο αντικείμενο την ένταξη μεταναστών και ατόμων τρίτης ηλικίας, ενώ υπήρξε ο υπεύθυνος για τη λειτουργία του πρώτου Συμβουλίου Μεταναστών στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Η επιλογή του πρωθυπουργού έχει σαφώς και στην περίπτωση αυτή συμβολισμούς. Τοποθετείται σε εκλόγιμη θέση κάποιος που έχει αναλάβει τα τελευταία χρόνια τις δράσεις για την καταπολέμηση της φτώχειας, κάτι που ο Κ. Μητσοτάκης θέλει να τονίσει στο κοινό.

Θέλει δηλαδή να αναδείξει, πέραν των θεμάτων υγείας (με την κ. Αγαπηδάκη), της οικονομίας (με τον κ. Σκυλλακάκη), των γυναικών (με την κ. Χατζηιωαννίδου) ή της Πολιτικής Προστασίας (μέσω του κ. Στυλιανίδη) και τα θέματα της φτώχειας.

Ότι θα είναι δηλαδή στα κεντρικά ζητήματα που θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας την επόμενη τετραετία.

Ο κ. Σταμάτης πρόσφατα έχει μιλήσει για το πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία για τους Αστέγους» το οποίο διεκδικεί ευρωπαϊκό βραβείο Καινοτομίας στην Πολιτική.

Το πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία»

Eξηγώντας το πώς λειτουργεί το πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία» ο κ. Σταμάτης ανέλυσε ότι παίρνει τον άστεγο άνθρωπο από τον δρόμο, τον βάζει στο σπίτι του, δίνει την όποια ψυχοκοινωνική στήριξη χρειάζεται, τον ενσωματώνει σε διάφορες δραστηριότητες, τον κάνει πιο ορατό στην κοινωνία και τέλος, τον διασυνδέει με την εργασία.

«Είναι εθνική πολιτική και γίνεται με λεφτά των Ελλήνων φορολογουμένων. Αυτή τη στιγμή είμαστε στην ευχάριστη θέση πάνω από 500 συμπολίτες μας να έχουν μπει σε σπίτι, να διασυνδέονται με την εργασία και να έχουν όλα αυτά τα οφέλη του προγράμματος. Και αυτοί οι άνθρωποι, επιτέλους, έχουν φύγει από τον δρόμο», σημείωσε ο κ. Σταμάτης.

Όπως δήλωσε ο γ.γ. Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας στα κοινωνικά θέματα είναι ενθαρρυντικό ότι συνεργάζονται οι κοινωνικές οργανώσεις, οι δήμοι, το κράτος. «Για να φτιάξεις ένα καλό κοινωνικό κράτος πρέπει να έχεις ανάπτυξη στη χώρα. Αυτό είναι που εμείς έχουμε προτείνει» επισημαίνοντας ότι το πρόγραμμα αυτό είναι το πιο αξιόπιστο για την κοινωνική ένταξη των άστεγων συμπολιτών μας.

Όσον αφορά το θέμα της στέγασης εξήγησε ότι το πρόγραμμα πληρώνει τα ενοίκια σε κανονικά διαμερίσματα προκειμένου η επανένταξή των ωφελούμενων αστέγων στην κοινωνία να είναι ολοκληρωμένη.

Αναφερόμενος στις δυσκολίες που αντιμετώπισαν ως υπηρεσία αποκάλυψε ότι η δυσκολία ήταν να δεχθούν οι άστεγοι που έμεναν για δύο και τρία χρόνια στο δρόμο να μπουν στο πρόγραμμα και να εμπιστευτούν ξανά κάποιον άγνωστο.

Και αυτό γιατί, όπως είπε, «πρώτον, έχει διαρραγεί η όποια σχέση με τον κοινωνικό περίγυρο και την οικογένεια υπάρχει. Δεύτερον, έχει χαθεί η εμπιστοσύνη με το κράτος. Ενας άνθρωπος που είναι στο δρόμο ενδιαφέρεται για το πώς θα ζήσει, το πώς θα καλύψει τα προς το ζην και πώς μπορεί να προστατευτεί».

Μιλώντας ο κ. Σταμάτης στην ΕΡΤ για το πώς πλησιάζουν οι κοινωνικοί λειτουργοί τους αστέγους, είπε χαρακτηριστικά: «Εμείς δεν κρίνουμε τις ζωές των ανθρώπων. Κρίνουμε την κατάσταση των ανθρώπων. Από την στιγμή που ο άνθρωπος είναι άστεγος, οτιδήποτε κι αν έχει συμβεί στη ζωή του, εμείς έχουμε υποχρέωση ως Πολιτεία να τον βάλουμε σε ένα σπίτι».

Και όπως αποκάλυψε πλέον οι πρώην άστεγοι ενημερώνουν τους υπολοίπους για τα οφέλη του προγράμματος και το πώς επανεντάχθηκαν σταδιακά οι ίδιοι στην κοινωνία.

«Είναι ένα πρόγραμμα για το οποίο έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και ο ίδιος ο πρωθυπουργός που ενημερώνεται πολύ τακτικά» σημείωσε ο κ. Σταμάτης. Καταλήγοντας ο γενικός γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας επισήμανε ότι «για να φτιάξουμε κοινωνικό κράτος χρειαζόμαστε πόρους και συνέργειες, όχι συνθήματα. Μόνο δουλειά».

Sports in

Εισιτήριο πρώτης θέσης, στο τρένο της δεύτερης ευκαιρίας

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ το έλεγε από το βράδυ της Τετάρτης στη Θεσσαλονίκη. Και η δικαίωση απλά, άργησε λίγες ημέρες

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024