Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Apple: Ετοιμάζει εφαρμογή υγείας με τεχνητή νοημοσύνη

Apple: Ετοιμάζει εφαρμογή υγείας με τεχνητή νοημοσύνη

Στα «καθήκοντα» της νέας εφαρμογής θα είναι και η παρακολούθηση των συναισθημάτων του χρήστη

Η Apple, σε μία ακόμη προσπάθεια να εμπλακεί ενεργά με τον τομέα της υγείας, φέρεται να εργάζεται στην ανάπτυξη μιας υπηρεσίας συμβούλου υγείας που θα τροφοδοτείται από τεχνητή νοημοσύνη και η οποία θα «ασχολείται» με την παρακολούθηση των συναισθημάτων.

Η νέα υπηρεσία – με την κωδική ονομασία Quartz – έχει σχεδιαστεί ώστε να προσφέρει κίνητρα στους χρήστες για άσκηση, να βελτιώνει τις διατροφικές συνήθειες και να τους βοηθά να κοιμούνται καλύτερα, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg. Η βασική ιδέα είναι να χρησιμοποιούνται τεχνητή νοημοσύνη και δεδομένα από ένα Apple Watch ώστε να δημιουργείται ένα πλάνο προτάσεων και ένα πρόγραμμα καθοδήγησης προσαρμοσμένο στις ανάγκες του κάθε χρήστη.

Όπως αναφέρει το Fortune, η έρευνα της Apple θυμίζει έντονα το LumiHealth, μια υπηρεσία ευεξίας και καθοδήγησης που ξεκίνησε η Apple σε συνεργασία με την κυβέρνηση της Σιγκαπούρης το 2020. Η διαφορά είναι ότι σε αντίθεση με το πρόγραμμα της Σιγκαπούρης, η εφαρμογή που αναπτύσσει εσωτερικά η Apple θα προσφέρεται με μηνιαία χρέωση.

Η νέα υπηρεσία προβλέπεται να λανσαριστεί το επόμενο έτος, αν φυσικά όλα εξελιχθούν ομαλά και δεν υπάρξει ακύρωση ή αναβολή. Σημειώνεται ότι στο project εμπλέκονται διάφοροι τομείς της Apple, όπως ο τομέας εφαρμογών υγείας, ο τομέας της ψηφιακής βοηθού Siri, ο τομέας ανάπτυξης τεχνητής νοημοσύνης και το τμήμα υπηρεσιών.

Οι υπόλοιπες εφαρμογές υγείας

Στο εγγύς μέλλον, η Apple σχεδιάζει να κυκλοφορήσει για πρώτη φορά μια έκδοση iPad της εφαρμογής υγείας του iPhone. Η αλλαγή, η οποία θα επιτρέπει στους χρήστες να βλέπουν τα αποτελέσματα του ηλεκτροκαρδιογραφήματος και άλλα δεδομένα υγείας σε μεγαλύτερη μορφή, σχεδιάζεται να συμπεριληφθεί ως μέρος του iPadOS 17, που θα ανακοινωθεί εντός του έτους.

Η συγκεκριμένη εφαρμογή, σε οποιαδήποτε έκδοσή της, είναι ζωτικής σημασίας στις προσπάθειες της εταιρείας στον τομέα της υγείας, καθώς λειτουργεί ως αποθήκη δεδομένων φυσικής κατάστασης που συλλέγονται από το Apple Watch αλλά και εξωτερικά αρχεία υγείας. Λειτουργεί επίσης ως πύλη για τους χρήστες να μοιράζονται πληροφορίες με τους γιατρούς τους.

Τα εργαλεία για την παρακολούθηση συναισθημάτων και τη διαχείριση συνθηκών όρασης, όπως η μυωπία, θα προστεθούν στην εφαρμογή υγείας φέτος. Η αρχική έκδοση του προγράμματος παρακολούθησης συναισθημάτων θα επιτρέπει στους χρήστες να καταγράφουν τη διάθεσή τους, να απαντούν σε ερωτήσεις σχετικά με την ημέρα τους και να συγκρίνουν τα αποτελέσματα με την πάροδο του χρόνου. Αλλά στο μέλλον, η Apple ελπίζει ότι το iPhone θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει αλγόριθμους για να καθορίσει τη διάθεση ενός χρήστη μέσω της ομιλίας του, ποιες λέξεις έχει πληκτρολογήσει και άλλα δεδομένα στις συσκευές του.

Η Apple σκοπεύει να αποκαλύψει τη νέα εφαρμογή iPad και τα εργαλεία διαχείρισης συναισθημάτων και όρασης, τον Ιούνιο στο ετήσιο Παγκόσμιο Συνέδριο Προγραμματιστών της (WWDC), αλλά η υπηρεσία συμβουλευτικής, αυτή δηλαδή που θα κάνει το κρίσιμο παραπάνω βήμα, δεν θα ανακοινωθεί φέτος, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Στον τομέα της υγείας και της ευεξίας θα «παίξει» και η επερχόμενη μάσκα μικτής πραγματικότητας της Apple, η οποία επίσης αναμένεται να κάνει την εμφάνισή της επίσης τον Ιούνιο. Πιο συγκεκριμένα, μια λειτουργία της συσκευής θα επιτρέπει στους χρήστες να διαλογίζονται ενώ φορούν τη μάσκα ενώ ετοιμάζεται και μια βελτιστοποιημένη έκδοση της υπηρεσίας προπόνησης Fitness+ της Apple.

Η ενασχόληση της Apple με τον τομέα της υγείας ξεκίνησαν το 2014 με την κυκλοφορία της σχετικής αποκλειστικής εφαρμογής και στη συνέχεια επεκτάθηκε με το λανσάρισμα του Apple Watch ένα χρόνο αργότερα. Με την πάροδο του χρόνου η Apple έχει προσθέσει νέες δυνατότητες και χαρακτηριστικά όπως η λήψη ηλεκτροκαρδιογραφήματος, την ανάλυση κολπικής μαρμαρυγής, την ανίχνευση πτώσης και την παρακολούθηση ύπνου.

Άλλα μελλοντικά σχέδια

Σύμφωνα με το Bloomberg στις προθέσεις της Apple είναι να προσφέρει μελλοντικά και μια βασική εφαρμογή παρακολούθησης της αρτηριακής πίεσης, πάντα μέσω του έξυπνου ρολογιού της. Η λειτουργία πιθανότατα δεν θα εμφανίζει ακριβείς διαστολικές και συστολικές τιμές, αλλά αντ’ αυτού θα ενημερώνει τον χρήστη του Apple Watch ότι ενδέχεται (βάσει των μετρήσεων) να έχει υπέρταση. Στη συνέχεια, ο χρήστης θα κατευθύνεται ώστε να δοκιμάσει ένα συμβατικό πιεσόμετρο ή να επισκεφτεί έναν γιατρό.

Τέλος, η Apple φέρεται να εργάζεται και σε μία νέα τεχνολογία παρακολούθησης της γλυκόζης. Η τεχνολογία, η οποία θα μετρά το σάκχαρο του αίματος χρησιμοποιώντας αισθητήρες αντί για τρύπημα δακτύλου, βρίσκεται σε εξέλιξη για περισσότερο από μια δεκαετία και η εταιρεία φέρεται να έχει κάνει σημαντικά βήματα προόδου. Πρόσφατα δημοσιεύματα θέλουν την εταιρεία να επιχειρεί την συρρίκνωση της τεχνολογίας σε μία συσκευή που θα είναι περίπου στο μέγεθος ενός iPhone, με απώτερο στόχο να γίνει ακόμη μικρότερη, τοποθετώντας τον αισθητήρα σε ένα μελλοντικό Apple Watch.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024