Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Αλέξης Τσίπρας: Στήνει «γέφυρες» με το Βερολίνο

Αλέξης Τσίπρας: Στήνει «γέφυρες» με το Βερολίνο

Οι πάντα χρήσιμες συμμαχίες στο εξωτερικό σε προεκλογική περίοδο, παίζουν έναν ακόμα ρόλο: ενισχύουν την αίσθηση της κυβερνησιμότητας. Το πρόσφατο ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στο Βερολίνο για ένα ασυνήθιστο, άτυπο τετ α τετ με τον Ολαφ Σολτς είχε και αυτή τη διάσταση.

Παγίως ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία υπερασπίζεται τη θέση του γεφυροποιού στην Ευρώπη μεταξύ της Αριστεράς και των Σοσιαλδημοκρατών. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν ποντάρει με πιο ειδική στόχευση στους δικούς του ξένους φίλους ή δεν ρίχνει το δικό του βάρος στις συμμαχίες έξω.

Το είδαμε και πρόσφατα με τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον γερμανό καγκελάριο Ολαφ Σολτς, στα κεντρικά γραφεία του SPD στο κτίριο Βίλι Μπραντ – είχε πάει και στο συνέδριο του SPD το 2108. Ας θυμηθούμε πως η Κουμουνδούρου είχε στηρίξει και την προεκλογική εκστρατεία του τον Ιούνιο του 2021, σε μια προσπάθεια να ανοίξει διαύλους κορυφής με το Βερολίνο.

Αυτό δεν σημαίνει πως έχει κόψει γέφυρες και με τον παραδοσιακό αριστερό πόλο της Γερμανίας, το Die Linke, με εκπροσώπους του επίσης υπήρξε μια ακόμη συνάντηση με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Ενδεικτικό της στρατηγικής της Κουμουνδούρου, που παραμένει μέλος της αριστερής οικογένειας στην Ευρώπη, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας πάει εδώ και χρόνια και ως παρατηρητής στις προπαρασκευαστικές συνόδους των Ευρωσοσιαλιστών. Στο εσωτερικό των δεύτερων έχει επίσης αναπτυχθεί μια ειδική σχέση με κάποιους εξ αυτών ήδη απ’ την εποχή της πρώτη φορά Αριστεράς.

Θερμή σχέση με τον Αντόνιο Κόστα

Πιο θερμή – και προσωπική συν τοις άλλοις – είναι αυτή του Τσίπρα με τον πορτογάλο πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα. Προεκλογικά στην Πορτογαλία έπαιζε για καιρό ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα – στήριξης του Τσίπρα στον πορτογάλο φίλο.

Και με τον Πέδρο Σάντσεθ στην Ισπανία υπάρχει σχέση και δίαυλοι, αν και εδώ πιο by the book απ’ τη μεριά του Ισπανού, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ πάντα έχει σχέσεις με το κόμμα των Podemos όπου το μακρινό 2014 ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε παραστεί και στο ιδρυτικό τους συνέδριο.

Εξ αριστερών πάντως οι καλύτερες σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι με το Γαλλικό ΚΚ (PCF), το ιταλικό Sinistra Italiana και το γερμανικό Die Linke, ενώ παραμένει το μεγαλύτερο (σε εθνικό ποσοστό) κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο, στο οποίο προεδρεύει ο Γερμανός Γκρέγκορ Γκίζι.

Αντιδεξιό-αντισυντηρητικό μέτωπο

Ολες αυτές τις σχέσεις στην Κουμουνδούρου τις διαβάζουν ως κοινό βηματισμό για το αντιδεξιό-αντισυντηρητικό μέτωπο. Έκφρασή του στην Ελλάδα βλέπουν την προοδευτική διακυβέρνηση και το επαναλαμβάνουν σε όλους τους τόνους αποκρούοντας τους επικριτές τους που μιλάνε για «μετεωρισμό μεταξύ Αριστεράς και Σοσιαλδημοκρατίας».

Και στις ΗΠΑ ο ΣΥΡΙΖΑ είδε θετικά την προεδρία Μπάιντεν, παρά τις σχέσεις και εκεί με την πιο αριστερή πτέρυγα των Δημοκρατικών του Σάντερς, ενώ και θετικά αποτιμάται η συνάντηση που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τον αμερικανό ΥΠΕΞ, Αντονι Μπλίνκεν, τον Φεβρουάριο στην Αθήνα και για τα εν συνόλω γεωπολιτικά θέματα της χώρας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΑ ΝΕΑ

Sports in

LIVE: Φενέρμπαχτσε – Μονακό

LIVE: Φενέρμπαχτσε – Μονακό. Παρακολουθήστε live στις 20:45 την εξέλιξη της αναμέτρησης Φενέρμπαχτσε – Μονακό για το Game 4 των play offs της Euroleague. Τηλεοπτικά από Novasports 4HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024