Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Προς αποκατάσταση το σπήλαιο Τραπέζας γνωστό στην τοπική κοινωνία ως «Κρόνιο»

Προς αποκατάσταση το σπήλαιο Τραπέζας γνωστό στην τοπική κοινωνία ως «Κρόνιο»

Αυτοψία στο σπήλαιο Τραπέζας στο Τζερμιάδων πραγματοποίησαν ο αρχαιολόγος Ανδρέας Ντάρλας και ο Δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου Γιάννης Στεφανάκης.

Πραγματοποιήθηκε αυτοψία στο σπήλαιο Τραπέζας στο Τζερμιάδων με στόχο την αποκατάσταση και απόδοση του προς επίσκεψη για τους δημότες και τους επισκέπτες του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου.

Στόχος να αποκατασταθεί το σημαντικό σπήλαιο Τραπέζας «το μυθικό Κρόνιο» με δαπάνες του Δήμου και να αποδοθεί από φέτος στους χιλιάδες επισκέπτες της περιοχής.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου, το σπήλαιο Τραπέζας γνωστό στην τοπική κοινωνία ως «Κρόνιο»  βρίσκεται ανατολικά από την πρωτεύουσα του Δήμου το Τζερμιάδων και η παράδοση το θέλει να είναι άμεσα συνδεδεμένο με την λατρεία του μυθικού Θεού Κρόνου.

Το σπήλαιο βρίσκεται σε υψόμετρο 860 μέτρων και αποτελείται από 2 κυρίως θαλάμους, ενώ οι υπόλοιποι θάλαμοι έχουν αποκλειστεί πιθανόν από πτώση. Το σπήλαιο ανασκάφηκε συστηματικά το 1935 από τον αρχαιολόγο Pendlebury  και αποκαλύφθηκαν σημαντικά νεολιθικά και μινωικά ευρήματα αρκετά από τα οποία εκτίθενται στα Βρετανικά μουσεία. Ο χώρος έχει υποστεί σημαντικές φθορές από τα ακραία καιρικά φαινόμενα και από τα ζώα της περιοχής και χρίζει προστασίας και αποκατάστασης.

Ο Δήμαρχος Γιάννης Στεφανάκης δήλωσε: «Στόχος μας να αποδοθεί ο χώρος στους χιλιάδες επισκέπτες του Οροπεδίου Λασιθίου, σε συνεργασία με τους φορείς τουρισμού, να προβάλουμε την σημαντική ιστορία του σπηλαίου Τραπέζας και να καθιερώσουμε σε συνεργασία με τους πολιτιστικούς φορείς, δρώμενα αφιερωμένα στην σπουδαιότητα του χώρου. Έχουμε ήδη δεσμεύσει 37.000 ευρώ από τον προϋπολογισμό του Δήμου για τις εργασίες αποκατάστασης του τόσο σημαντικού χώρου στο Τζερμιάδων.

Συγχρόνως προτείναμε στον κ. Ντάρλα και την τρισδιάστατη αποτύπωση του χώρου με σύγχρονα ψηφιακά μέσα και την απόδοση σε οπτικοακουστικό υλικό με δαπάνες του Δήμου όπως και για το σημαντικό σπήλαιο του Αγίου Χαραλάμπου. Παράλληλα προγραμματίσαμε για πρώτη φορά και χρηματοδοτούμε ήδη για το αμέσως επόμενο διάστημα, σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις, αφιερωμένες στην σπουδαιότητα του μυθικού σπηλαίου «Κρόνιο»

Sports in

Δεν είναι η πρώτη φορά με τον Αλμέιδα… (vids, pic)

Ο Ματίας Αλμέιδα δεν κλήθηκε σε απολογία για την επίθεση που έκανε στον άνθρωπο της ΥΑΒΑΧ στην Τούμπα, όμως αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που δεν καλείται ο Αργεντινός από τον αθλητικό δικαστή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024