Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πέντε νησιά του Αιγαίου για διακοπές χωρίς αυτοκίνητο

Πέντε νησιά του Αιγαίου για διακοπές χωρίς αυτοκίνητο

Σε αυτά όλα προσεγγίζονται με τα πόδια ή δια θαλάσσης!

Το καλοκαίρι πλησιάζει με γοργούς ρυθμούς και μαζί με αυτό και η ώρα για να προγραμματίσετε τις διακοπές σας. Η χώρα μας προσφέρει αμέτρητες επιλογές.

Μεγάλα και μικρά νησιά, πραγματικά στολίδια, που αποτελούν ιδανικούς προορισμούς για όσους θέλουν να αποδράσουν από την πόλη, να ηρεμήσουν, να ξεκουραστούν και να γεμίσουν τις μπαταρίες τους.

Αν είστε από αυτούς που θέλουν να ταξιδέψουν χωρίς αυτοκίνητο, είτε γιατί ανησυχείτε για την τιμή της βενζίνης, είτε γιατί απλά θέλετε να απαλλαγείτε από τους ήχους και το καυσαέριο της πόλης, τότε η παρακάτω λίστα με κάποια από τα νησιά του Αιγαίου, που το αμάξι είναι περιττό ή απαγορευμένο, θα σας φανεί χρήσιμη.

Αγκίστρι

Μόλις μία ώρα από το λιμάνι του Πειραιά, το Αγκίστρι βρίσκεται ψηλά στους αγαπημένους προορισμούς των Αθηναίων για τις εξορμήσεις τους. Διακοπές στο καταπράσινο νησί του Αργοσαρωνικού σημαίνει βουτιές σε κρυστάλλινα νερά, βόλτες στη φύση, ποδηλασία και υπέροχο φαγητό στις ψαροταβέρνες.

Το τοπίο του Αγκιστρίου είναι πραγματικά παραδεισένιο. Στη Σκάλα θα βρείτε μια οργανωμένη αμμουδερή παραλία και αρκετές επιλογές για διαμονή, φαγητό και ποτό. Στο Μεγαλοχώρι, τον μεγαλύτερο οικισμό στο, θα περπατήσετε σε πλακόστρωτα δρομάκια, θα χαζέψετε παραδοσιακά σπίτια με ολάνθιστες αυλές και θα βγάλετε φωτογραφίες τον μοναδικό ανεμόμυλο του νησιού.

Επίσης, μην ξεχάσετε να κάνετε μια βουτιά και στην Απόνησο. Την παραλία με την εξωτική ομορφιά, τα τιρκουάζ νερά και τα πεύκα που φτάνουν μέχρι τη θάλασσα. Έχει ομπρέλες, ξαπλώστρες και μία ταβέρνα.

Χάλκη

Βρίσκεται σε μικρή απόσταση δυτικά της Ρόδου και είναι χαρακτηρισμένη από την UNESCO νησί Ειρήνης και Φιλίας. Ο λόγος για τη Χάλκη, που κρύβει αληθινούς θησαυρούς. Με υπέροχη αρχιτεκτονική, πανέμορφες παραλίες και φιλόξενους κατοίκους, αν την επισκεφθείτε θα χαραχτεί στη μνήμη σας για πάντα.

Στη Χάλκη είναι ένα γαλήνιο νησί, που δεν του λείπει τίποτα. Μπορεί να κάνετε κατάδυση, να γευτείτε τα λαχταριστά τοπικά πιάτα, να επισκεφθείτε το Κάστρο των Ιπποτών και να κολυμπήσετε σε μία από τις αμμουδερές και βοτσαλωτές παραλίες της, που είναι προσβάσιμες είτε με τα πόδια είτε με τα καΐκια. Ο Πόνταμος είναι μία από αυτές. Βρίσκεται στο νότιο τμήμα της νήσου, η μορφολογία και το μέγεθος της οποία αλλάζει συχνά το χειμώνα, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες.  Επίσης, αξίζει να επισκεφθείτε τα Φτενάγια, τα Κάνια, το Γιάλι και την παραλία Αρέτα.

Κίμωλος

Η Κίμωλος ανήκει στο σύμπλεγμα των δυτικών Κυκλάδων και παρά τη μικρή της έκταση, διαθέτει ατελείωτες ομορφιές. Πρόκειται για ηφαιστειογενές νησί, με μοναδική ποικιλία πετρωμάτων, μεταξύ των οποίων και η κιμωλία από όπου πήρε και το όνομά της. Φημίζεται για τις υπέροχες παραλίες της με ψιλή αμμουδιά και βότσαλο σε γραφικούς μικρούς όρμους.

Είναι ένα νησί που μπορείτε να ανακαλύψετε καλύτερα με τα πόδια. Τα λευκά πετρόχτιστα σοκάκια του, οι μοναδικές παραλίες του, η μεγάλη Χώρα (που λέγεται Χωριό) θα σας μαγέψουν και θα αισθανθείτε πως βρίσκεστε σε έναν επίγειο παράδεισο.

Στην «To-Do» λίστα σας προσθέστε και την περιήγηση στα μονοπάτια, που οδηγούν σε κάθε γωνιά του νησιού, αλλά και την ανακάλυψη του μοναδικού οικοσυστήματος της Κιμώλου, όπου κυριαρχούν οι μυρτιές, οι σχίνοι, οι καλαμιές, οι συκιές, τα κλήματα, οι σαύρες (podarcis milensis), ενώ στις βόρειες ακτές του νησιού βρίσκει καταφύγιο η μεσογειακή φώκια Monachus monachus.

Ύδρα

Από τη λίστα δεν θα μπορούσε -φυσικά- να λείπει η Ύδρα. Αρχοντική και κοσμοπολίτικη όχι απλώς δεν απαιτεί να έχεις μαζί σου αμάξι, αλλά σου το απαγορεύει ρητώς, αφού οι μετακινήσεις γίνονται μόνο δια θαλάσσης ή με γαϊδουράκια. Εδώ, η ομορφιά της φύσης συναντά μερικές από τις σημαντικότερες στιγμές της ελληνικής ιστορίας, αλλά και τον πολιτιστικό πλούτο της χώρας. Μια επίσκεψη αρκεί για να διαπιστώσετε ότι δεν έχει χαρακτηριστεί άδικα «νησί των καλλιτεχνών».

Εκτός από τα δεκάδες αξιοθέατα και τη μοναδική αρχιτεκτονική της, όμως, η Ύδρα διαθέτει και πολλές όμορφες παραλίες, κυρίως βοτσαλωτές και πάντα πεντακάθαρες. Περπατήστε στον παραλιακό δρόμο που ενώνει το λιμάνι με το Καμίνι και τον Βλυχό με θέα τη θάλασσα. Κάντε βουτιές από τα βράχια της Υδρονέτας, κάτω από τα περίφημα κανόνια, περπατήστε στα πλακόστρωτα σοκάκια της και θαυμάστε τα καλοδιατηρημένα αρχοντικά της.

Κουφονήσια

Τα Κουφονήσια είναι ο εξωτικός παράδεισος των Μικρών Κυκλάδων. Αν δεν τα έχετε επισκεφθεί μέχρι τώρα, είναι καιρός να το κάνετε. Οι δεκάδες παραλίες, που βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από τον μοναδικό οικισμό, με τα απίστευτα νερά και τις θαλασσινές σπηλιές, θα σας μαγέψουν από την πρώτη στιγμή.

Τα Κουφονήσια είναι ο ιδανικός προορισμός για κολύμπι, περπάτημα και χαλάρωση στην παραλία. Το βράδυ, κατευθυνθείτε στις ταβέρνες και τα μπαρ στο Πάνω Κουφονήσι για να δοκιμάσετε τα υπέροχα τοπικά πιάτα και να πιείτε ρακί. Αν βέβαια θέλετε περισσότερη απομόνωση, πάτε με το καραβάκι στο ακατοίκητο Κάτω Κουφονήσι, όπου δεν υπάρχει τίποτα άλλο εκτός από ένα εγκαταλελειμμένο χωριό, ένα εκκλησάκι και μία ταβέρνα.

Sports in

Μπάγερν Μονάχου – Άρσεναλ 1-0: Ο Κίμιχ έστειλε τους Βαυαρούς στα ημιτελικά

Η γκολάρα του Κίμιχ ήταν αρκετή για την Μπάγερν που νίκησε με 1-0 την Άρσεναλ και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024