Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μηλιά: Προσοχή στις ανοιξιάτικες προσβολές - Πώς να τις αντιμετωπίσετε

Μηλιά: Προσοχή στις ανοιξιάτικες προσβολές – Πώς να τις αντιμετωπίσετε

Συστάσεις από το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Θεσσαλονίκης

Οι πρώτες σποραδικές συλλήψεις της καρπόκαψας σε μηλιές σε όλες τις περιοχές της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας έκαναν την εμφάνισή τους, σύμφωνα με τα δεδομένα του δικτύου των παγίδων.

Σε περίπτωση που σκοπεύετε να εφαρμόσετε τη μέθοδο παρεμπόδισης συνεύρεσης των δύο φύλων (mating disruption), η τοποθέτηση των εξατμιστήρων να γίνει άμεσα. Η μέθοδος αυτή επιδεικνύει καλύτερα αποτελέσματα σε μεγάλους οπωρώνες (40 στρέμματα), σχετικά τετραγωνικού σχήματος. Δεν συνιστάται σε οπωρώνες μικρότερους των 10 στρεμμάτων. Εάν εφαρμοστεί σε μικρούς οπωρώνες είναι πιθανό να χρειαστούν επιπρόσθετες επεμβάσεις με εντομοκτόνα.

Η αποτελεσματικότητα της μεθόδου αυξάνεται εάν εφαρμοστεί επί σειρά συνεχόμενων ετών, σε μεγάλους και απομονωμένους οπωρώνες, με χαμηλούς έως μέτριους πληθυσμούς του εντόμου, σε δέντρα ομοιόμορφου μεγέθους και μέτριου ύψους. Δώστε προσοχή στις άκρες (σύνορα), σε κοντινούς εγκαταλειμμένους οπωρώνες και αποφύγετε την εφαρμογή της μεθόδου σε απότομες πλαγιές. Οι τέσσερις ακριανές σειρές μπορούν να δεχτούν πίεση από έντομα γειτονικών οπωρώνων.

Αφίδες μηλιάς

Oι πρώτες αφίδες εγκαθίστανται με την εκκόλαψη των χειμερινών αυγών στη νέα βλάστηση. Να γίνει δειγματοληπτικός έλεγχος 10 βλαστικών οργάνων σε κάθε ένα από 10 τυχαία δένδρα.

Εάν βρεθούν πάνω από 15 άτομα Aphis pomi ή πάνω από 2 άτομα Dysaphis plantaginea να γίνει επέμβαση με κατάλληλο φυτοπροστατευτικό προϊόν.

Κόκκινος τετράνυχος

Μετά την άνθηση το άκαρι μετακινείται στα φύλλα, όπου τρέφεται και ωοτοκεί.

Συνιστάται εβδομαδιαία δειγματοληψία 5 φύλλων/ δέντρο, από 20 σημασμένα δέντρα. Εάν καταμετρηθούν περισσότερα από 20 ακάρεα/φύλλο να γίνει επέμβαση μετά την πτώση των πετάλων με εγκεκριμένα ακαρεοκτόνα σκευάσματα.

Ωίδιο μηλιάς

Οι βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών σε συνδυασμό με τις αντίστοιχες θερμοκρασίες ευνοούν την ανάπτυξη του ωιδίου. Ελέγξτε το κάτω μέρος των φύλλων για ύπαρξη συμπτωμάτων προσβολής ωιδίου. Η επέμβαση κρίνεται απαραίτητη εάν διαπιστωθεί η παρουσία του ωιδίου.

Ελέγξτε μία εβδομάδα μετά την επέμβαση για να διαπιστώσετε εάν σταμάτησε η ανάπτυξη του μύκητα.

Υπάρχει η δυνατότητα συνδυασμένης καταπολέμησης με το Φουζικλάδιο. Προτείνεται η επιλογή ενός εγκεκριμένου ωιδιοκτόνου με ταυτόχρονη δράση κατά του Φουζικλάδιου.

Φουζικλάδιο μηλιάς – αχλαδιάς

Οι βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών δημιουργούν συνθήκες ευνοϊκές για τη μόλυνση.

Συνιστάται η προστασία των δένδρων με προστατευτικά–θεραπευτικά μυκητοκτόνα, στο 70–90% της «πτώσης των πετάλων», σε συνδυασμό με το ωίδιο.

Sports in

«Τελικός» για Παρτιζάν και Ολυμπιακό στο Βελιγράδι

Ο Ολυμπιακός φιλοξενείται απόψε (28/3, 21:30) στο Βελιγράδι από την Παρτιζάν για την 32η αγωνιστική της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024