Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μηλοειδή: Μεγάλος ο κίνδυνος προσβολών – Πώς να τις αντιμετωπίσετε

Μηλοειδή: Μεγάλος ο κίνδυνος προσβολών – Πώς να τις αντιμετωπίσετε

Συστάσεις από το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου

Η περίοδος από την έναρξη της βλάστησης μέχρι και την καρπόδεση της μηλιάς και της αχλαδιάς είναι περίοδος μεγάλης ευαισθησίας, όσον αφορά τον κίνδυνο προσβολών κυρίως από μυκητολογικές, αλλά και βακτηριολογικές ασθένειες.

Οι καιρικές συνθήκες των τελευταίων ημερών είναι ιδιαίτερα ασταθείς, καθώς ακόμη και μέσα στο ίδιο 24ωρο, σύντομες περίοδοι καλοκαιρίας συνοδεύονται από ισχυρές μπόρες και γενικά ψυχρό, βροχερό, υγρό, ανεμώδη και ομιχλώδη καιρό. Επίσης, ο κίνδυνος χαλαζόπτωσης κατά τόπους, είναι πολύ μεγάλος.

Τέτοιες καιρικές συνθήκες ευνοούν ιδιαίτερα μυκητολογικές και βακτηριολογικές ασθένειες, οι οποίες ανάλογα με το παθογόνο, την ευαισθησία της ποικιλίας και το ιστορικό της καλλιέργειας, μπορεί να πάρουν επιδημική μορφή και να προκαλέσουν σοβαρή καταστροφή στην παραγωγή.

Σε αυτή τη χρονική περίοδο οι καλλιέργειες της αχλαδιάς και της μηλιάς βρίσκονται στα πλέον ευαίσθητα βλαστικά στάδια και συνεπώς διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο προσβολής από ασθένειες.

Για το λόγο αυτό, συστήνεται η συνέχιση της προστασίας των καλλιεργειών αχλαδιάς και μηλιάς από τις παρακάτω ασθένειες:

  • Φουζικλάδιο
  • Μονίλια
  • Σεπτορίωση (αχλαδιά)
  • Βακτηριακό κάψιμο.

Ανάρτηση φερομονικών παγίδων καρπόκαψας

Την εποχή αυτή συστήνεται στους καλλιεργητές να αναρτήσουν στους οπωρώνες αχλαδιάς φερομονικές παγίδες για τον έλεγχο της δραστηριότητας των ακμαίων της καρπόκαψας.

Οι αντίστοιχες φερομονικές παγίδες για την παρακολούθηση του εντόμου στους οπωρώνες μηλιάς μπορούν να αναρτηθούν αργότερα, μετά την πτώση των πετάλων και κατά την έναρξη της καρπόδεσης.

Με τον έλεγχο των φερομονικών παγίδων (δύο φορές την εβδομάδα), οι καλλιεργητές μπορούν να έχουν ακριβή γνώση της έναρξης, καθώς και της περιόδου δραστηριότητας των ακμαίων του εντόμου και να προβαίνουν σε ψεκασμούς αμέσως μόλις αυτό είναι αναγκαίο.

Καλούνται οι καλλιεργητές, ιδίως αυτήν την εποχή, να επισκέπτονται όσο το δυνατό συχνότερα τις καλλιέργειες, προκειμένου να διαπιστώνουν έγκαιρα τυχόν προσβολές από φυτοπαράσιτα, έτσι ώστε να είναι εφικτή η αποτελεσματική αντιμετώπισή τους, με το μικρότερο οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος.

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024